Google Foto's: het complete overzicht

Redactie
7 min leestijd
Google Foto’s: het complete overzicht

Google foto’s is een app waarin je al je foto’s en video’s kunt opslaan in hoge kwaliteit. Het belangrijkste voordeel is dat ze opgeslagen zijn in de cloud en dus niet lokaal op je toestel. Daardoor zijn al je foto’s en video’s altijd te bekijken en vanaf elk apparaat, of je nou je werkt met je telefoon, tablet, laptop of desktop. Het enige dat je nodig hebt, is een internetconnectie.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Google Foto’s

Sinds wanneer is Google Foto’s te gebruiken?

Google Foto’s is gepresenteerd tijdens het Google I/O event in 2015, alweer even geleden dus. De foto app onderscheidt zich sindsdien met krachtige AI (artificial intelligence) waardoor je eenvoudig objecten, plaatsen en zelfs personen kunt zoeken in je foto’s. Daarnaast kun je foto’s in de app bewerken en zelfs organiseren in een fysieke fotoboek, die je direct kunt bestellen.

google photos

Is Google Foto’s gratis te gebruiken?

Google Foto’s is jarenlang gratis te gebruiken geweest met onbeperkte opslag. Inmiddels heeft Google daar verandering in gebracht, vermoedelijk door het hoge aantal mensen dat van de app gebruik maakt. 

Op het moment van schrijven (november 2022) krijg je nog 15 GB gratis dataopslag in de cloud bij je Google account. Dat kun je gebruiken voor je foto’s en video’s, maar wordt ook gebruikt voor je Google Drive (documenten en spreadsheets) en je GMail (e-mails). 

Als je zoveel foto’s en video’s hebt waardoor 15 GB niet genoeg is, dan kun je eenvoudig meer opslagcapaciteit kopen bij Google. Je betaalt dan een vast, laag bedrag per maand voor extra opslagruimte. 

Hoe verdient Google dan geld met de Google Foto’s app?

Alles dat ‘gratis’ is, is niet echt gratis. Je betaalt misschien niet met geld, maar wel met bepaalde informatie over jezelf. We schreven daar al eens eerder een nieuwsbericht over. Het belangrijkste dat jij moet weten is dat Google kunstmatige intelligentie gebruikt om objecten in jouw foto’s te herkennen. Daardoor kunnen ze je betere advertenties tonen.

Maak je bijvoorbeeld veel foto’s van lego? Dan zou je zomaar advertenties kunnen gaan zien over de kleurrijke bouwsteentjes. Maar maak je in plaats daarvan veel foto’s van jezelf in de sportschool? Grote kans dat je dan advertenties gaat zien van sportschoenen en dergelijke. 

Google leert je dus een beetje beter kennen om op die manier relevantere advertenties aan jou te kunnen tonen.

Google Foto's updates

Wat zijn voordelen van cloud opslag?

  1. Je foto’s en video’s zijn een stuk veiliger in de Google cloud dan op je eigen apparaat. De cloud kan immers niet gestolen worden of beschadigd raken, waardoor je al je bestanden kwijt zou zijn. Dat kan natuurlijk wel gebeuren bij je telefoon. Alles in de lokale opslag is dan verloren. Een back up maken in Google Foto’s is dus zeer verstandig.
  1. We hebben het al even over het tweede voordeel gehad, maar voor de compleetheid wordt die hier nogmaals benoemd. Je kunt de cloud natuurlijk altijd en overal benaderen, vanaf elk apparaat. Zolang je maar een internet connectie hebt, kun je je foto’s zien vanaf je telefoon maar ook vanaf je desktop. 
  1. Google Foto’s werkt ook in combinatie met een Chromecast, waardoor je je foto’s en video’s kunt tonen via je televisie. Dit is vooral handig wanneer je terug bent gekomen van een toffe vakantie en je thuis aan familie en vrienden je foto’s wil laten zien. Je bedient de app simpelweg vanaf je telefoon, waardoor al je vakantiekiekjes in volle glorie op tv te zien zijn. Erg handig. Bovendien zijn je foto’s te zien op slimme fotolijstjes zoals de Google Nest Hub.
google foto's

Is Google Foto’s veilig?

Google beveiligt alle gegevens uiteraard uitstekend met meerdere lagen van beveiliging. Denk aan twee staps verificatie, hypermoderne versleutelingstechnologie, proactieve waarschuwingen en meer. Het is daardoor extreem onwaarschijnlijk dat kwaadwillenden bij je bestanden kunnen. 

Niemand kan in principe jouw foto’s zien, zelfs de mensen bij Google niet. Wel heeft Google een extreem krachtige kunstmatige intelligentie die veel over je te weten kan komen. Met betrekking tot je privacy doet Google er alles aan om dit zoveel mogelijk te waarborgen. De grote technologiebedrijven staan echter niet bekend om hun gebrek aan data. We nemen dit dus wel met een klein korreltje zout.

Wel kun je veel privacy opties zelf beheren. Zo kun je zelf kiezen wat Google allemaal over je weet. Denk aan locatiegegevens, gezichtsherkenning en meer. Als je alle opties uitzet heb je meer privacy, maar daardoor kun je geen gebruik maken van een aantal leuke functies. Je hebt dit allemaal zelf in de hand.

google foto's updates

In welke kwaliteit worden bestanden opgeslagen in Google Foto’s?

Al je foto’s worden bewaard in hoge kwaliteit tot 16 Megapixels. Maak je foto’s van extreem hoge kwaliteit? Dan zal er wat compressie plaatsvinden. Bij video’s gaat het tot maximaal 1080p, met andere woorden full HD. Voor de meeste mensen zal dit allemaal ruim voldoende zijn. Alleen voor de echte professionals of serieuze hobbyisten is dit te weinig. 

Het inladen van foto’s verloopt daardoor wel echt razendsnel, wat een groot voordeel is. Ook selecties maken, het doorzoeken en het delen van foto’s gaat extreem soepel.

Makkelijk zoeken in je foto’s en video’s

De krachtige AI van Google herkent onderwerpen en zelfs personen in jouw foto’s en video’s. Type in de zoekbalk bijvoorbeeld het woord “auto” en Google toont jou al je foto’s waarop een auto te zien is. Dit kan met alle woorden, zoals “strand”, “boom”, “vliegtuig” “flatgebouw”, “schilderij” en zelfs met plaatsnamen zoals “Amsterdam” of “New York”. 

Sommige objecten hebben ook een beroemde naam. Denk aan “Mona Lisa” of “Eiffel toren”, ook dit soort zoektermen herkent Google. Daardoor wordt het nog eenvoudiger om je foto’s te doorzoeken. Lees ook eens deze 3 tips over Google Foto’s.

google foto's voor jou

Gezichten herkennen in je Google Foto’s

In de instellingen kun je de optie aanvinken dat Google foto’s van dezelfde personen moet groeperen. Je kunt deze fotogroepen vervolgens een naam geven. Zo kun je voortaan ook zoeken op “Kevin”, “Lisa” of “mama”. 

Je geeft deze foto’s zelf een naam, en wordt alleen gebruikt in jouw account. Dit maakt het beter voor je privacy, omdat Google niet zelf probeert bepaalde mensen te herkennen. Ook gebruikt Google deze informatie niet in accounts of diensten van andere mensen. Het is dan ook niet echt gezichtsherkenning, maar gezichtsgroepering. Google kan alleen zien dat op bepaalde foto’s dezelfde persoon te zien is, maar kan hier geen identiteit aan koppelen. Lees hier en hier meer.

Beleef je leukste herinneringen opnieuw

Google Foto’s herinnert de datum en plek van je opnames. Ben je bijvoorbeeld op 14 juli 2022 op een mooie vakantie naar Parijs geweest? Dan kan Google dat herkennen aan de foto’s die je die dag gemaakt hebt. Precies een jaar later krijg je dan een melding van Google. “Beleef deze dag opnieuw van een jaar geleden”. Je ziet dan een aantal van je mooiste foto’s terug. Dit een goede manier om terug te denken aan je fijnste herinneringen.

Waar kan ik de Google Foto’s app vinden?

Google Foto’s staat standaard op elke Android smartphone en is uiteraard te vinden in de App store en Google Play Store. Ondanks dat het gaat om een mobiele app, is het niet noodzakelijk dat je foto’s en filmpjes ook met je telefoon gemaakt zijn. Ook foto’s en filmpjes die je gemaakt hebt met een andere camera kun je in de app plaatsen. 

Google Foto's

Google LLC

Gratis via Google Play

Mocht je de cloudopslag liever via je laptop of desktop benaderen, dan kun je naar photos.google.com. Log in met je Google account en je ziet al je direct al je bestanden. Mocht je nog foto’s en video’s op je harde schijf hebben staan, dan kun je die vanaf daar gemakkelijk toevoegen aan Google Foto’s.

Heeft dit artikel je geholpen?

Google Foto’s: het complete overzicht archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu