Facebook voor Android: tips en alles wat je moet weten

Wouter Nijsen
6 min leestijd
Facebook

De Facebook Android-app is één van de meest populaire apps binnen Googles mobiele besturingssysteem. Geen wonder: de sociale netwerksite is met afstand het grootste platform waar mensen een profiel hebben en met elkaar communiceren. Android Planet neemt de Android-app van Facebook onder de loep.

Lees verder na de advertentie.

Lees het laatste nieuws over Facebook

De Facebook Android-app: een korte geschiedenis

Al vrij snel na de officiële release van Android kwam Facebook met een volwaardige Android-app. Hoewel de vroege Android-app eruit zag als een veredelende mobiele website, werkte de Facebook-app redelijk goed. De afgelopen jaren heeft het sociale netwerk zijn app sterk verbeterd. Als je het huidige design vergelijkt met dat van een aantal jaar geleden, zie je wat er veranderd is:

fba

Omdat Facebook-ceo Mark Zuckerberg vond dat de Android-app van het sociale netwerk niet zo goed was als de iOS-variant, eiste hij dat veel Facebook-medewerkers een Android-telefoon gingen gebruiken. Die groep Facebook-medewerkers bestond voornamelijk uit ontwikkelaars die allen een iPhone gebruikten. De Android-app van Facebook is vervolgens in een rap tempo verbeterd. Hieronder vind je beelden van een meer recente Facebook-app.

facebook android

Met de Facebook Android-app kun je heel veel functies bereiken waar ook de website over beschikt. Je kunt posts lezen, berichten plaatsen, foto’s online zetten en in albums plaatsen, naar je pagina’s en groepen gaan, chatten, evenementen bekijken en natuurlijk heel veel liken. De afgelopen jaren is de Facebook-app steeds uitgebreider geworden; hieronder laten we je zien wat er nog meer mogelijk is.

Zo werkt Facebook Stories

Facebook Stories

Een van de nieuwere functies van de app is Facebook Stories. Hiermee kun je foto’s en video’s delen die vervolgens slechts 24 uur zichtbaar zijn voor al je vrienden en contacten. Media die je deelt worden standaard niet als statuspost op je feed geplaatst, maar is alleen bovenaan in beeld in de Facebook-app te vinden.

Je kunt er ook voor kiezen om berichten met slechts één of twee vrienden te delen, via de Direct-knop. Zij kunnen je foto’s dan slechts één keer zien. Je kunt reageren op foto’s die je via Direct ontvangt, maar ook die reacties verdwijnen automatisch zodra ze zijn gelezen.

Klinkt de functie je bekend in de oren? Dat kan kloppen: Facebook biedt met Stories wederom een alternatief voor Snapchat aan. Beide diensten draaien om foto’s en video’s die slechts tijdelijk zichtbaar zijn. Het is bovendien de vierde kopie van Snapchat door Facebook in korte tijd. Na Instagram Stories, WhatsApp Status en Messenger Day komt het bedrijf nu met Facebook Stories aanzetten. Alle vier de diensten lijken functioneel vrijwel identiek te zijn.

Chatten met Facebook Messenger

Facebook Messenger is de chat-app van Facebook die samenwerkt met de officiële Facebook-app. Met de app kun je gebruikmaken van de geinige chatheads: een soort kleine ronde avatars die overal op het scherm verschijnen, je naar eigen wens kunt verplaatsen en altijd snel kunt openen om met contactpersonen te chatten. Daarnaast is het mogelijk om met de app gratis contactpersonen te bellen, foto’s te versturen en je locatie te delen.

facebook messenger

Als je veel van Facebook-chat gebruikmaakt, is het heel handig om Facebook Messenger te installeren. De app verbetert de chat-ervaring en helpt actieve Facebook-chatters, met een fijne interface, slimme meldingen en meer opties dan de standaard Facebook-app. Echter slurpt Facebook Messenger ook flink wat energie, dus installeer de app alleen als je ook daadwerkelijk veel van de chatfunctie van het sociale netwerk gebruikmaakt.

Download Facebook Messenger in Google Play (gratis)

Vrienden zoeken

Als je door Facebook scrolt zul je wel eens een lijstje tegenkomen van potentiële nieuwe vrienden. Dit zijn altijd vrienden van je vrienden, waardoor je zelden mensen buiten je eigen bubbel tegenkomt. Behalve misschien in een vermoeiende discussie over politiek. Daarom rolde Facebook in februari 2017 een nieuwe functie uit: Mensen ontdekken. De functie vind je door naar het menu in de app te gaan en daar bij apps te zoeken naar ‘Mensen ontdekken’.

Het idee achter erachter is dat je een lijst krijgt met allerlei mensen waar je op een of andere manier mee te maken hebt. Zo kun je kijken bij mensen die in dezelfde Facebook-groepen zitten als jij, of naar dezelfde evenementen gaan. Tevens kun je zien wie er bij hetzelfde bedrijf werken of in jouw woonplaats wonen. Het voelt wat ongemakkelijk om op deze manier door de profielen van vreemden te bladeren, maar de functie kan wellicht handig zijn voor bedrijven om te netwerken of voor het vinden van een date.

Games spelen

Instant Games maken sinds mei 2017 onderdeel uit van de Facebook-app. Hiervoor is een nieuw icoontje verschenen waarmee je direct je gesprekspartner kunt uitdagen voor verschillende spelletjes. Om een game te starten, tik je op het controller-icoontje. Hierna verschijnt een lijst met alle games die je kunt spelen tegen je vrienden. Voorlopig spelen jij en je vrienden om de beurt, waarbij het de bedoeling is elkaars score te verbeteren. Er zijn zo’n vijftig games om uit te kiezen, waaronder klassiekers als Space Invaders, PAC-MAN en Arkanoid.

facebook messenger games

Het spelen van een paar simpele games tegen je Facebook-vrienden is de eerste stap richting Facebooks nieuwe Games-platform. Zo is er ook een optie voor turn-based games, waarbij je om beurten speelt en dus ook kunt doorgaan als je vrienden offline zijn. Daarnaast zijn er Game-bots in de maak, die jou en je vrienden moeten motiveren om hogere scores neer te zetten in spellen.

Facebook heeft ook een ‘lightversie’

Facebook Lite, de lichtere versie van de Facebook-app voor Android, is eigenlijk bedoeld voor opkomende landen waar gebruikers niet de beschikking hebben over snel internet. Maar ook hier is Lite prima te gebruiken en op sommige punten zelfs beter dan zijn ‘grote broer’. Hoewel de standaard Facebook-app soepeler werkt en er mooier uitziet, is Lite een prima alternatief dat op sommige fronten de voorkeur verdient.

facebook lite

Het grootste voordeel van Facebook Lite is dat de app enorm klein en licht is. Waar de normale Facebook-app al gauw 80MB in beslag neemt en een veelvoud aan cache, is Lite nog geen 1MB groot. Het cachegeheugen dat na verloop van tijd wordt opgebouwd, blijft eveneens beperkt tot slechts een tiende MB. Dat is voor gebruikers met een ouder Android-toestel erg prettig, zeker als hun opslagruimte beperkt en niet uitbreidbaar is.

Een ander pluspunt van Facebook Lite is dat de app efficiënt werkt en is ontwikkeld voor 2G-netwerken en plekken waar mobiel internet traag is. Daardoor werkt hij ook bij gebrek aan wifi, 4G of 3G; wel zo prettig als je regelmatig het land doorreist. Ook handig is dat deze versie Messenger standaard heeft ingebouwd: je hoeft dus geen aparte app te downloaden om met vrienden te chatten. Via deze link installeer je Facebook Lite op je smartphone.

Download Facebook voor Android

Geen zin in Lite? De reguliere Facebook-app is gratis te downloaden in Google Play. Hij ondersteunt veel verschillende apparaten en Android-versies, en het ligt veelal aan de combinatie van je Android-toestel en -versie of Facebook jouw toestel ondersteunt.

Download Facebook in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?

Facebook archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu