Tip: stel digitale huisregels in met Family Link voor Android

Thomas Haenen
12 december 2018, 16:39
2 min leestijd
Tip: stel digitale huisregels in met Family Link voor Android

Doe je je kinderen een smartphone of tablet cadeau met de feestdagen? Het kan dan geen kwaad om Google Family Link in te stellen. Zo weet je zeker dat ze niks raars kunnen doen.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt Google Family Link

Kinderen gaan op steeds jongere leeftijd aan de slag met smartphones of tablets. Op zich niet erg, want met educatieve apps valt er veel te leren. Bovendien bieden YouTube, Netflix en videodiensten uren kijkvermaak om je kinderen bezig te houden. Maar niet elke app is even geschikt voor kinderen, en soms wil je zeker zijn dat ze niet te lang naar het scherm staren. Om vierkante ogen te voorkomen, heeft Google de Family Link-app voor Android-smartphones.

Via de Family Link-app maak je een gezinsgroep aan. Die bestaat uit de ouders, of beheerders, en kinderen, waarop de regels toegepast worden. De kinderaccounts gelden voor iedereen jonger dan dertien jaar. Zodra die leeftijd gepasseerd is, worden kinderen automatisch overgezet op een ‘volwaardige’ Google-account. Na het instellen kunnen ouders de accounts van hun kinderen beheren.

1. Kinderslot op apps zetten

Ouders kunnen instellen welke apps hun kinderen wel en niet mogen gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen dat kinderen helemaal geen toegang hebben tot de Play Store, of dat je toestemming moet geven voor het downloaden van een app. Zodra je kind een nieuwe app probeert te downloaden, wordt je automatisch gewaarschuwd op je eigen toestel. Zonder permissie kan je kind niet zomaar aan de slag met een game of andere app.

2. Bedtijd voor smartphone of tablet instellen

Voorkomen dat je kinderen tot diep in de nacht naar het scherm staren? Family Link laat je op afstand een bedtijd instellen waarop het toestel vergrendeld wordt. Je kunt ook kiezen voor automatische vergrendeling in de middag, als je er zeker van wil zijn dat je kinderen tijd vrij maken voor hun huiswerk.

3. Activiteitsrapporten en schermtijdbeperkingen

Wil je precies weten wat je kinderen allemaal op hun Android doen? Dat kan ook met Family Link. In wekelijkse en maandelijks activiteitsrapporten krijg je te zien hoeveel een app gebruikt is. Je kunt zelfs instellen hoe veel een app gebruikt mag worden. Zo kun je instellen dat ze hooguit een paar uurtjes per week Minecraft mogen spelen, maar onbeperkt door de Wikipedia-app mogen browsen.

Google Family Link downloaden in Nederland

Helaas werkt Family Link alleen op smartphones met Android 7.0 of nieuwer. Geef je je kind een oudere telefoon, dan heb je waarschijnlijk pech. Daarentegen kun je wel Family Link beheren op elk model smartphone met Android 4.4 of nieuwer. De beheer-app werkt ook op iOS.

Download Google Family Link in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu