De 5 veiligste clouddiensten voor Android: mogelijkheden en kosten

Gijs Ettes
24 september 2014, 13:33
5 min leestijd
De 5 veiligste clouddiensten voor Android: mogelijkheden en kosten
Android opslag

Er zijn diverse manieren om je Android opslag uit te breiden en over meer ruimte te beschikken. Je kunt bestanden en apps verwijderen of met een micro-sd-kaartje het geheugen uitbreiden. Vallen deze opties echter af, dan kun je overwegen om data van je Android-toestel in de cloud te bewaren. In dit artikel lichten we een aantal clouddiensten uit die veilig zijn én goed samenwerken met Android.

Lees verder na de advertentie.

Google Drive

Google Drive Android opslag

In een  lijst met clouddiensten voor Android mag Google Drive uiteraard niet ontbreken. De app is op de meeste Android-toestellen standaard geïnstalleerd en biedt gratis 15GB aan opslagruimte die wordt gedeeld met Gmail en Google+ Foto’s. Voor 100GB opslag betaal je 2 dollar en voor 1TB 10 dollar per maand. Omdat Google Drive zo diep is geïntegreerd in Android is het gemakkelijk om elk document, filmpje of kiekje te uploaden naar de cloud. Andersom kun je ook bestanden die al staan opgeslagen in Drive bekijken en bewerken.

De app behoudt de mappenstructuur die je ook ziet als je Drive via je pc of Mac benadert en laat je direct vanaf je smartphone Worddocumenten, spreadsheets en presentaties maken. De zoekfunctie is krachtig en Drive is ideaal om onderweg productief te blijven, ongeacht van welk apparaat je gebruikmaakt. Per bestand of map kun je de zichtbaarheid bepalen, zodat niet iedereen bij je privédata kan. Verder gebruik je met  authenticatie in twee stappen  je wachtwoord en een code via je telefoon om veilig in te loggen en criminelen buiten de deur te houden.

Download Google Drive in Google Play (gratis)

Dropbox

dropbox android-app

Ook Dropbox is een bekende naam als het op clouddiensten aankomt en uiteraard is er Android-app om mee aan de slag te gaan. Wel goed om te onthouden is dat Dropbox standaard maar 2GB opslagruimte in de cloud biedt. Wil je meer (1TB), dan betaal je 10 euro per maand, maar er zijn dus geen kleinere abonnementen beschikbaar. Wel zijn er sommige fabrikanten die bij hun toestel tijdelijk extra gratis cloudopslag leveren.

De Android-app van Dropbox is simpel in gebruik en wordt na installatie – net als Drive – toegevoegd als deeloptie binnen Android. De app geeft je de mogelijkheid om belangrijke mobiele bestanden op te slaan in de cloud en uploadt desgewenst automatisch foto’s die je maakt in een speciale Dropbox-map. Op die manier kun je ze ook via een ander apparaat benaderen. Verder zijn documenten te bekijken en bewerken vanaf je Android-toestel, kun je de app beveiligen met een pincode en op afstand bestanden van je telefoon  wissen als je hem bent  verloren. Wat veiligheid betreft scoort Dropbox een dikke plus, zeker als je  tweestapsverificatie inschakelt.

Download Dropbox in Google Play (gratis)

Box

Box Android opslag Android cloud

Net als Google Drive en Dropbox biedt ook de clouddienst Box gratis Android opslag in de cloud. Een gratis account is goed voor 10GB, waarbij afzonderlijke uploads een grootte van maximaal 250MB mogen hebben. Voor 4 euro per maand krijg je een Starter-pakket met 100GB cloudopslag en een maximale uploadgrootte van 2GB. Daarnaast zijn er zakelijke pakketten met meer mogelijkheden en een hoger prijskaartje. Het gratis account is voor persoonlijk gebruik prima en geeft de mogelijkheid om belangrijke foto’s, video’s en documenten veilig te bewaren en te delen.

Je kunt bestanden (waaronder Word, PDF en Excel) weergeven, draadloos afdrukken, bewerken en voorzien van commentaar. Verder kun je bestanden offline toegankelijk maken, al ontbreekt een optie om foto’s automatisch te uploaden. Dankzij tweestapsverificatie, ssl en sterke encryptie is Box wel veilig in gebruik.

Download Box in Google Play (gratis)

SpiderOak

SpiderOak

Een wellicht minder bekende, maar daarom niet minder goede clouddienst is SpiderOak. Het unieke aan de dienst is de ‘zero-knowledge’ privacy, waardoor de server niet te mogelijkheid heeft om jouw data in te zien. Je bestanden zijn daardoor veilig voor zowel interne bedreigingen als hackers en kwaadwillenden van buitenaf. De 2GB cloudopslag die je gratis krijgt, is wel wat karig. Voor 10 of 20 dollar per maand heb je de beschikking over respectievelijk 100GB en 200GB opslag. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Box is er geen bestandslimiet voor uploads.

Een fijne feature is dat er continu  back-ups van je bestanden worden gemaakt als je wijzigingen aanbrengt. Je hebt dus altijd de mogelijkheid om bestanden te herstellen. De Android-app is op het moment van schrijven nog relatief beperkt. Je kunt al je bestanden, foto’s en video’s weliswaar bekijken en delen, maar ze  niet vanaf je mobiel bewerken. Ook is het onmogelijk om met de app mappen aan te maken of bestanden te verplaatsen. Niettemin is SpiderOak volgens velen de veiligste clouddienst die je kunt gebruiken.

Download SpiderOak in Google Play (gratis)

OneDrive

Microsoft OneDrive

Tot slot heeft ook  Microsoft een clouddienst die het overwegen waard is. OneDrive heette voorheen SkyDrive en als je voor het einde van de maand de Android-app installeert en kiest om foto`s automatisch te uploaden naar de cloud, krijg je de beschikking over maar liefst 30GB cloudopslag. Normaal gesproken is OneDrive met 15GB ook al relatief gul; voor 100GB of 200GB betaal je respectievelijk 2 en 4 euro. Naast foto’s uploaden kun je met de clouddienst ook documenten openen en bewerken en bestanden doorzoeken en delen.

OneDrive ondersteunt de populairste bestandsformaten en werkt prima samen met office-pakket Office Mobile. Verder is het gemakkelijk om bestanden te doorzoeken en te sorteren in mappen. Voor extra beveiliging kun je de Android-app voorzien van een pincode. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je je Microsoft-account (dat je sowieso nodig hebt voor OneDrive) voorzien van tweestapsverificatie.

Download OneDrive in Google Play (gratis)

Nawoord: veilig in de cloud

Android cloud

De veiligheid van clouddiensten is regelmatig onderwerp van gesprek en zorgt bij veel (potentiële) gebruikers voor onrust of verwarring. Zoals je hierboven leest, bieden vrijwel alle grote cloudservices moderne encryptiemethoden, ssl en tweestapsverificatie om ervoor te zorgen dat jouw data in de cloud veilig is. Houd er wel rekening mee dat je tweestapsverificatie vaak nog apart moet instellen. Veel moeite kost het echter niet en het is een prima manier om veiliger in de cloud te werken. Verder is het van belang dat je voor elke clouddienst een sterk en uniek wachtwoord kiest. Let ook op met wie je afzonderlijke mappen en bestanden deelt; vaak kun je dit heel precies in de cloud-app aangeven.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu