De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Fortnite voor Android review: knaller van een game niet zonder problemen

Erwin Vogelaar
13 augustus 2018, 14:52
4 min leestijd
Fortnite voor Android review: knaller van een game niet zonder problemen

Fortnite is eindelijk uit voor Android, dus niets houd je meer tegen om Victory Royale te halen. In onze Fortnite review lees alles over deze populaire game.

Lees verder na de advertentie.

Fortnite review (bèta): populaire game heeft moeite op Android

De Android-versie van Fortnite is eindelijk beschikbaar. Fortnite is een gratis Battle Royale-game, waarin elk potje honderd spelers op een eiland belanden, daar wapens verzamelen en elkaar neerschieten tot er één speler overblijft. Die speler wint Victory Royale en dan start het volgende potje.

Fortnite is inmiddels te spelen op pc, alle moderne spelcomputers en iOS. Android mag zich nu eindelijk ook bij dit lijstje voegen. Opvallend genoeg kiest Epic Games ervoor om de game niet in de Play Store aan te bieden, om zo extra veel geld binnen te harken. Anders zou Google dertig procent van alle in-app aankopen in eigen zak steken.

Fortnite review

In de game is geld uit te geven aan cosmetische items. Denk aan nieuwe pakjes of dansjes voor je personage. Deze items geven geen voordeel, maar zijn toch een groot succes. Volgens analisten heeft ontwikkelaar Epic Games al meer dan een miljard dollar hieraan verdiend.

Oneindig plezier

Het is niet vreemd dat Fortnite zo’n succes is, want de game is gewoonweg onwijs leuk. Fornite biedt oneindig plezier, omdat geen enkel potje hetzelfde is. Dump honderd spelers op een eiland en de manier waarop ze op elkaar reageren is elke keer anders.

De game biedt tevens meer variatie dan enkel een wapen grijpen en schieten. Zo is het mogelijk om razendsnel objecten te bouwen. Heb je de juiste grondstoffen verzameld, dan tover je zo een muur om je heen zodra je beschoten wordt, of een trap om een hoog punt te bereiken. Daarnaast zijn er verschillende voertuigen te vinden om over het eiland te rijden.

Leuk is dat de game alleen of in teams gespeeld kan worden. Dat betekent dat je samen met je vrienden een squad kunt vormen om met elkaar de strijd aan te gaan. Werk samen om de tegenstander te slim af te zijn, of speel in je eentje. Omdat het speelveld elk potje in stapjes kleiner wordt, dwingt dat de overgebleven spelers om te blijven bewegen en steeds dichterbij elkaar te komen.

Aanpassingen voor smartphones

De smartphone is een uitstekend platform voor Fortnite. Heb je de game eerder op een pc of spelcomputer gespeeld, dan is het wellicht wel even wennen. Je loopt met een linkervinger en schiet met een rechtervinger. Via knoppen herlaad, hurk of spring je. Het schieten gaat niet zo soepel als met een muis en toetsenbord, maar de game helpt je een handje om dat te compenseren.

fortnite review

Een ander verschil met de versies voor pc en spelcomputers, is dat de game visueel duidelijk maakt waar geluid vandaan komt. Audio is van groot belang in deze game, maar spelend op een smartphone krijg je dat niet altijd mee. Daarom plaatst Fortnite voor Android een cirkel om je personage heen die aangeeft in welke richting kogels of voetstappen te horen zijn. Ook gaan in deze smartphoneversie deuren automatisch open en pak je items automatisch op.

Fortnite op Android is de minste versie

Toch is de versie voor Android niet optimaal. Wij hebben Fortnite getest op een Samsung Galaxy S9 Plus en game ziet er zelfs op dit nieuwe en sterke toestel niet heel mooi uit vergeleken met de andere versies. Ook zijn framedrops duidelijk merkbaar. Later zullen we de game ook op meer toestellen testen, maar de eerste berichten van andere spelers beloven niet veel goeds. Met een minder krachtige smartphone heb je waarschijnlijk nog meer last van haperingen. Het gaat op dit moment nog om een bètaversie van de game, dus verbetering is waarschijnlijk op komst.

Daarnaast is het onhandig dat de game niet gewoon in de Play Store staat. Hierdoor moet je een apk-bestand downloaden en installeren, wat onnodig gevaarlijk is. Het updaten is nog meer gedoe. In plaats van Play Store-updates op de achtergrond, moet eerst de launcher bestanden downloaden en daarna de game.

Lees ook onze opinie: Fortnite niet in de Play Store plaatsen is onnodig gevaarlijk

Toch is het idee dat we Fortnite op een smartphone kunnen spelen bijzonder. Hoewel games als PUBG Mobile al speelbaar waren op Android, laat Fortnite pas echt zien hoever we zijn gekomen als het gaat om smartphonegames. De game speelt – afgezien van de matige optimalisatie – lekker weg en past door de relatief korte potjes en vlotte actie uitstekend op het kleine scherm van je smartphone. Hopelijk werkt Epic Games verder om de game zo soepel te laten draaien als op iOS, want door die versie weten we dat het mogelijk is.

Fortnite downloaden en installeren

Om Fortnite te spelen moet je jezelf eerst inschrijven voor de bèta. Tevens moet je de launcher downloaden, toegang geven en de game laten installeren. We leggen uit hoe je Fortnite voor Android downloadt, installeert en speelt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu