De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Surf veilig en anoniem met je Android via Orbot

Redactie
9 april 2015, 18:19
1 min leestijd
Surf veilig en anoniem met je Android via Orbot

Orbot is de officiële Android-app van het Tor Project, het team achter het Tor-netwerk en de bijbehorende browser die beide anoniem internetten mogelijk maken.  Ook op je Android kun je anoniem internetten, maar dan met Orbot.

Lees verder na de advertentie.

Het Tor-netwerk is een enorm interessante technologie die, zover we weten, nog niet is gekraakt door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het Tor-netwerk zorgt ervoor dat je anoniem kunt internetten door enkele computers tussen jou en de uiteindelijke website in te plaatsen.

Deze computers versleutelen en herleiden dataverkeer, waarbij er veelal met drie computers wordt gewerkt: de eerste weet alleen de herkomst maar niet het eindpunt van de verbinding, de tweede computer stuurt de verbinding anoniem door naar de derde computer, die alleen het eindpunt weet en niet de herkomst. Dit maakt de technologie zeer sterk, mede omdat de route van gebruikte computers constant verandert. Daarnaast is Tor geheel opensource en wordt het grotendeels onderhouden door vrijwilligers.

Dit kun je met Orbot

Met Orbot kun je anoniem met je Android internetten, omdat de app het internetverkeer door de Tor-proxy leidt. Daarnaast is het mogelijk om een speciale modus in te schakelen waarmee alle apps de Tor-proxy gebruiken. Deze is echter nog wel experimenteel en wordt alleen aangeraden als je een firewall wilt omzeilen. Per app kan ook de Tor-proxy van Orbot worden ingesteld. Daarnaast is het mogelijk om via Orbot geblokkeerde websites te bezoeken.

Het gebruik van Orbot heeft wel een nadeel: je internetsnelheid gaat omlaag. Dit is vooralsnog het grote nadeel van Tor, dat door het gebruik van meerdere computers om dataverkeer te herleiden langzamer is. Dat merk je ook bij Orbot, die de internetverbinding iets verlangzaamt.

Download Orbot

Orbot is gratis te downloaden in Google Play voor  Android-toestellen.

Download Orbot in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu