De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

6 tips om de levensduur van je smartphone te verlengen

Erwin Vogelaar
9 maart 2021, 13:03
3 min leestijd
6 tips om de levensduur van je smartphone te verlengen

We worden aan alle kanten verteld dat we elk jaar een nieuwe smartphone nodig hebben, maar er zijn gelukkig ook manieren om de levensduur van je toestel te verlengen.

Lees verder na de advertentie.

Levensduur smartphone verlengen

Een nieuwe smartphone is een wonderlijk apparaat. Het toestel heeft de allernieuwste technologie voor het maken van foto’s, heeft binnenin een krachtige processor om snel apps te kunnen draaien en de accu zorgt ervoor dat het toestel de hele dag mee kan.

Maar na een jaar komen de reclames met nieuwe toestellen, die net iets meer kunnen met een nog betere camera. Jouw toestel voelt dan direct een beetje verouderd en het begint te kriebelen: je wil een nieuwe. Toch is dat echt niet nodig. Er zijn manieren om de levensduur van je huidige smartphone te verlengen, waardoor de noodzaak voor een nieuw toestel verdwijnt.

In dit artikel zetten we enkele tips op een rij waarmee jij meer duurzaam met je smartphone om kunt gaan. 

smartphone duurzaam

1. Koop een goed hoesje

Een goed hoesje is onmisbaar voor de levensduur van je telefoon. Koop je een hoesje dat echt goed beschermd, dan is de kans op problemen na een valpartij veel kleiner. Veilige hoesjes zijn meestal niet de meest stijlvolle optie, maar door goed rond te kijken naar het aanbod kun je vast iets vinden dat je smartphone goed beschermd, zonder dat je voor schut loopt. 

Ook kun je ervoor kiezen om een duurzaam hoesje te kopen. Dat zijn hoesjes die bijvoorbeeld gemaakt zijn van gerecycled plastic, of die volledig composteerbaar zijn.

2. Gebruik een screen protector

Hoe sterk smartphoneglas tegenwoordig ook is, het scherm blijft het meest kwetsbare onderdeel van elke smartphone. Met een hoesje bescherm je het display al van valschade, maar er zijn nog veel meer manieren om een scherm te beschadigen. Denk aan krasjes van zand, sleutels of andere voorwerpen. 

samsung galaxy s21 ultra review

Een screenprotector is een kleine investering om je display te beschermen. Als je deze goed plaatst, zie je er niets van en merk je het ook niet bij het gebruik van het toestel. 

3. Houd je toestel schoon

Vuil kan de levensduur van je toestel negatief beïnvloeden. Stof stapelt zich voornamelijk op in de kleine ingangen van je telefoon, zoals de oplaadpoort. De smartphone is echter een kwetsbaar apparaat, die je niet zomaar met stevig schoonmaakmiddel moet gaan boenen. Check daarom onze gids vol tips om je smartphone weer spic en span te krijgen.

4. Doe zo lang mogelijk met de accu

Een verouderde accu is de grootste boosdoener van afgedankte toestellen. Er zijn verschillende manieren om de levensduur van je batterij te verlengen. Check onze twaalf tips om het zo lang mogelijk met je smartphone accu vol te houden. Onder andere het lager zetten van de helderheid van je scherm en de donkere modus kan helpen.

5. Vervang de batterij

Toch zal de accu in de loop van de tijd achteruit gaan. Dat zorgt ervoor dat het toestel minder lang aan kan blijven zonder op te laden. Haalde je voorheen makkelijk het einde van de dag, ga je op termijn steeds vaker merken dat je halverwege de dag het toestel even aan de stroom moet hangen.

In plaats van een nieuw toestel kopen, kun je ook de batterij in je oude toestel laten vervangen. Soms kun je dat zelf doen. Dan gaat je smartphone zo weer de hele dag mee.

smartphone duurzaam

6. Kies voor refurbished

Ga je toch voor een nieuw toestel, kies dan voor refurbished in plaats van een compleet nieuwe smartphone. Zo’n refurbished toestel heeft meestal een nieuwe accu en andere interne onderdelen, zodat deze nog vele jaren vooruit kan. Je maakt op deze manier goed gebruik van wat er al is gemaakt.

Ga voor Fairphone

Wil je een echt duurzame smartphone, dan kun je voor die van Fairphone kiezen. Deze toestellen zijn namelijk uitzonderlijk goed te repareren. In ons interview met Fairphone lees je meer over de visie van het bedrijf.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu