Gids: Zo maak je je smartphone weer spic en span

Michel van 't Klaphek
2 juni 2020, 14:57
5 min leestijd
Gids: Zo maak je je smartphone weer spic en span

Je gebruikt je telefoon de hele dag, maar zeker nu het coronavirus rondwaart wil je ‘m zo schoon mogelijk houden. In dit artikel leggen we uit hoe je een smartphone het best kunt schoonmaken.

Lees verder na de advertentie.

Gids: smartphone schoonmaken

Je smartphone gebruik je gedurende de dag bijna overal en in allerlei situaties. Hierdoor stapelen de bacteriën, kruimels, vlekken, stofvlokjes maar ook ziektekiemen zich rondom en in jouw telefoon op. Er zitten doorgaans meer bacteriën op je smartphone dan op ieder ander gebruiksvoorwerp.

Screenshot maken

De wereldwijde uitbraak van COVID-19, veroorzaakt door het coronavirus, maakt ons ineens bewust met hoeveel bacteriën we in aanraking komen. Niet voor niets raden de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan om regelmatig goed je handen te wassen met water en zeep, om verspreiding van het dodelijke virus te voorkomen.

Jouw smartphone en coronavirus

Volgens de WHO kan het coronavirus een paar uur tot een paar dagen overleven op materialen als glas, plastic of metaal. Jarenlang hebben fabrikanten gezegd dat je geen schoonmaakmiddelen mocht gebruiken om je smartphone schoon te maken. Dit zou de coating van het scherm, die vingerafdrukken of vetvlekken voorkomt, beschadigen. Dat blijkt echter reuze mee te vallen. Google geeft nu bijvoorbeeld aan dat desinfecterende huishouddoekjes of schoonmaakmiddelen die bestaan uit 70 procent isopropyl alcohol grondig reinigen en geen schade aanbrengen aan Pixel-telefoons.

Naast het handen wassen wil je nu misschien ook regelmatig je smartphone een schoonmaakbeurt wilt geven. In deze gids vind je allemaal praktische tips om je telefoon weer schoon en glanzend te krijgen. Om te beginnen zijn er een aantal benodigdheden die je in huis moet halen.

Dit heb je nodig:

  • Twee microvezeldoekjes;
  • Mild, desinfecterend schoonmaakmiddel;
  • Spuitbus met geperste lucht of paperclip en plakband;
  • Wattenstaafjes.

Het ene microvezeldoekje gebruik je om met wat water en schoonmaakmiddel een smerige achterkant, het scherm en eventueel vieze zij- of volumeknoppen schoon te maken. Vervolgens veeg je met het tweede, droge microvezeldoekje alles na. Kant-en-klare vochtige huishouddoekjes met desinfecterend schoonmaakmiddel mogen ook, let alleen op dat je smartphone niet te nat wordt. De geperste lucht gebruik je om stof en vuil uit ingangen zoals de oplaadpoort of hoofdtelefooningang te blazen.

Vind je het teveel moeite of centen om een bus perslucht aan te schaffen? Dan is er een goedkoop alternatief: paperclips en plakband. Buig een paperclip recht en rol er een aantal laagjes plakband omheen met de plakkende kant naar buiten. Je kunt ook nog denken aan een houten prikkertje omrolt met plakband.

Een nadeel is dat je hier erg voorzichtig mee moet zijn, want je kunt zomaar iets beschadigen. Om achtergebleven vuil aan de buitenkant en randen van ingangen weg te krijgen, gebruik je wattenstaafjes.

Let op: gebruik nooit schoonmaakmiddelen met bijvoorbeeld alcohol of ammoniak op je smartphone. Dit kan het touchscreen beschadigen. Wil je per se alle bacteriën doden, dan kun je eventueel speciale smartphone reinigingsspray kunnen gebruiken.

Je smartphone schoonmaken in 4 stappen

1. Start met de ingangen

Begin met het schoonmaken van de poorten op je smartphone: de usb-ingang voor je oplader en de hoofdtelefooningang. Heb je een hoesje om je telefoon? Haal deze er dan eerst van af en leg deze even apart.

Huawei P Smart (2019) review

Als je perslucht gebruikt is het belangrijk om de bus recht te houden, anders komt er mogelijk water uit. Zorg er bij een paperclip en / of houten prikker met plakband voor dat je niet te ver gaat, zodat je niets beschadigt. Haal achtergebleven vuil na deze methoden eventueel weg met wattenstaafjes.

2. Pak de behuizing aan

Ga verder met de behuizing, en laat het scherm nog even voor wat het is. Maak één van de microvezeldoekjes vochtig met een beetje schoonmaakmiddel. Maak de achterkant en zijkanten schoon door tijdens het boenen draaiende bewegingen te maken. Let erop dat je de knoppen ook weer blinkend krijgt. Veeg vervolgens met de droge microvezeldoek de behuizing droog.

3. Boen het scherm schoon

Tijd om alle vetvlekken en vegen op je scherm weg te werken. Gebruik hier opnieuw de vochtige microvezeldoek voor die je met draaiende bewegingen over het scherm laat gaan. Let erop dat je niet te hard drukt hierbij, want dan kan je het touchscreen beschadigen. Veeg ook je scherm na met de droge doek. Blijft er vuil achter? Herhaal de stappen tot je scherm er piekfijn uitziet.

nokia 7.1 review

4. Fris je hoesje op

Bij het schoonmaken van een smartphone hoort ook het omhulsel; niemand wil een vies hoesje om haar/zijn net schoongemaakte telefoon doen. Gebruik hiervoor opnieuw de microvezeldoeken, of houdt het hoesje onder de lauwwarme kraan en droog deze vervolgens goed af met de droge microvezeldoek.

Is je hoesje niet schoon te krijgen of beschadigd? Misschien is dit dan het juiste moment om deze eens te vervangen, zodat je telefoon weer volledig spic en span is. Door deze schoonmaakroutine vervolgens bijvoorbeeld maandelijks te doen, houd jij je smartphone gemakkelijk schoon.

Uv-c, voor grondig desinfecteren

Voor wie meer wil investeren in de onzichtbare hygiëne van zijn smartphone, is een oplossing als Phone Soap beschikbaar. Dit apparaat kost 87 euro en reinigt je smartphone met uv-c-licht dat micro-organismen doodt. Dit scheelt veel bacteriën op je telefoon, maar haalt geen vlekken weg. Wel goed om te vermelden is dat Phone Soap weliswaar claimt griepvirussen te doden, maar dat dit niet automatisch geldt voor het coronavirus. Daar is nog geen bewijs voor.

Lees meer over gezondheid en je smartphone

Wil je weten hoe je je smartphone op meer manieren inzet om iets goeds te doen voor jezelf? Check dan onze gids voor hoe je gezonder wordt via je smartphone en ook onze tips om je smartphone minder te gebruiken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu