Een lofzang voor… de scans van Tiny Scanner

Erwin Vogelaar
18 januari 2017, 13:50
3 min leestijd
Een lofzang voor… de scans van Tiny Scanner

De tijd dat je een scanner nodig had om A4’tjes of je identiteitsbewijs te digitaliseren is echt voorbij. Met een smartphone en de app Tiny Scanner kan het apparaat definitief de deur uit.

Lees verder na de advertentie.

Tiny Scanner

Ken je die tijd nog dat wanneer je een identiteitsbewijs moest scannen, je dat lelijke platte apparaat in de hoek moest afstoffen, terwijl je geen idee had welke software erbij hoorde? Dat kostte zo een uur van je dag. Of dat je telkens bij iemand langs moest gaan die wel een scanner had om bijvoorbeeld een contract dat snel opgestuurd moest worden, te digitaliseren? Toen ik een paar weken geleden een nieuwe printer kocht, vond ik het zelfs nog handig dat er een scanner in verwerkt zat. Je weet immers maar nooit wanneer die functie van pas kan komen. Deze scanner wordt uiteraard nooit gebruikt en dat komt volledig door de app Tiny Scanner.

Er zijn verschillende apps in de Play Store te vinden die je documenten laten scannen via de camera van je smartphone. Tiny Scanner staat volgens ons echter met kop en schouder boven de rest, door de kwaliteit van de scans en de opties die je krijgt.

Camera

tiny scanner

De camera van onze smartphones is tegenwoordig zo goed, dat je de ouderwetse scanner compleet kunt vervangen. Het idee is heel simpel. Je plaatst wat je wil scannen op tafel of een andere oppervlakte. Het liefst leg je het document in goed licht, maar je kunt natuurlijk ook de flits van je smartphone gebruiken. Vervolgens maak je een foto van het document met de app.

Tiny Scanner zoekt direct de hoeken van het document op. Hierdoor wordt alleen hetgeen dat je wil scannen geselecteerd en de rest van de omgeving genegeerd. Je kunt de hoeken verslepen als de app hierbij een foutje maakt. Bij het verslepen van deze hoeken zoomt de app flink in, zodat je pixelprecies een juiste uitsnede kunt maken.

Kleur

In het volgende scherm kun je het resultaat nog verder bewerken. Meestal is de scan direct goed, maar mocht je alleen genoegen nemen met perfectie, dan kun je nog een beetje tweaken. Zo zal de scan standaard in zwart en wit getoond worden, maar je kunt er ook nog voor kiezen om kleur te laten zien. Daarnaast kun je het contrast verhogen of verlagen om bijvoorbeeld de tekst extra goed leesbaar te maken.

Ben je tevreden, dan kun je de resulterende afbeelding een naam geven en opslaan. Door weer op het camera-icoontje te drukken, wordt je volgende scan automatisch aan de vorige gekoppeld als één groot document. Het resultaat kun je delen met bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Het is een werkelijk een ideale manier om je administratie razendsnel te digitaliseren en in de cloud op te slaan. Denk hierbij aan bonnetjes, je belastingen of contracten.

tiny scanner

Reviews

Dat niet alleen wij blij zijn met de app, blijkt wel als we een kijkje nemen naar de reviews in de Play Store. Er is een gratis versie en een betaalde pro-versie van 5,49 euro verkrijgbaar in de app-winkel. De pro-versie heb je nodig om onder andere ongelimiteerd te kunnen scannen. Beide versies worden echter geroemd. Zo schrijft Kees van der Stel over de pro-versie: “App doet echt wat beloofd wordt en dat kom ik wel eens anders tegen.” Met meer dan vijfduizend stemmen heeft de app een gemiddelde score van 4,7 sterren.

Maar ook de gratis versie heeft een hoop fans. Sterker nog: deze versie heeft al ruim 148.000 stemmen met tevens een gemiddelde score van 4,7 sterren. “Dit is de beste scan app die er is. Zelfs bonnetjes in het donker of verfrommeld weet de app prima raad mee”, schrijft Berno van der Wal. “Doet precies wat logisch en handig is. Geen ingewikkelde handelingen maar lekker intuïtief”, stelt Sebas Robertus. Daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten.

Download Tiny Scanner in Google Play (gratis)
Download Tiny Scanner Pro in Google Play (5,49 euro)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu