Project Fi: maak kennis met Googles nieuwe telecomdienst

Redactie
20 april 2015, 18:18
4 min leestijd
Project Fi: maak kennis met Googles nieuwe telecomdienst

Google heeft in april van 2015 zijn  telecomdienst onthuld  en fungeert in de Verenigde Staten nu als mobiel provider. De dienst, die onder de naam Project Fi is gelanceerd, vormt zich rondom één Android-app.

Lees verder na de advertentie.

Het starten van een telecomdienst is geen onlogische stap voor Google. Zo biedt de internetgigant in delen van de Verenigde Staten al Google Fiber aan, een zeer snelle en goedkope internetaansluiting. Google is daarbij van mening dat het huidige telecomsysteem en de bijbehorende abonnementen een beetje verouderd is. Waarom moet je van simkaart wisselen om naar een andere provider te gaan? Waarom kun je niet gemakkelijk je nummer veranderen? En waarom kun je niet gewoon betalen voor wat je verbruikt, in plaats van een limiet te stellen en vervolgens hoge bedragen te betalen als je daar overheen gaat?

Daarom wordt Google een mobiele provider, omdat ze denken dat er veel ruimte is voor verbetering.

Dit zijn Googles plannen met Project Fi

projectfi-kl

De telecomdienst Fi gaat de huidige netwerken in de Verenigde Staten gebruiken, waarmee Project Fi een soort digitale provider wordt – net als Robin Mobile of Bliep in Nederland. Deze diensten maken  respectievelijk gebruik van de mobiele netwerken van KPN en T-Mobile. Project Fi moet een soortgelijke dienst worden, waarbij je altijd en overal je abonnementskosten kunt inzien, snel je nummer kunt veranderen, niet vastzit aan één simkaart en altijd alleen betaalt voor hetgeen dat je hebt verbruikt. Je hebt dus geen specifiek limiet.

Fi verbindt je altijd met de beste verbinding. Als de 4G-verbinding van je smartphone niet sterk genoeg is, wordt er – indien mogelijk – automatisch gewisseld naar een wifi-hotspot in de buurt. Daarnaast ondersteunt Fi voip en kun je gemakkelijk wisselen tussen wifi en mobiele netwerken. Ook krijg je een speciaal Fi-nummer, waarmee je bereikbaar bent via je smartphone, tablet en zelfs laptop.

Fi kost 20 dollar per maand. Hier krijg je de basisdienst voor, met onbeperkt bellen, sms`en, tetheren en internationale dekking. Voor elke GB die je verbruikt, betaal je 10 dollar. Als je de basisdienst met 3GB data neemt, betaal je dus 50 dollar. Mocht je data niet verbruiken, krijg je jouw geld terug. Daarnaast kosten GB`s in het buitenland niet meer dan in de Verenigde Staten, waarmee roaming verleden tijd is.

Android Police heeft daarnaast aanwijzingen gevonden Tycho, de app die nauw samenwerkt met Project Fi.

Zo werken Project Fi en de Tycho-app

De app Tycho is gevonden op interne Google-firmware voor de Nexus 6 en geeft een kijkje in de plannen van Google. De app beschikt over regels code met zinnen als: “Welkom bij Project Fi, de dienst is geactiveerd. Je telefoonnummer is  %1$s”. Ook blijkt uit de code dat je vanuit de Tycho-app direct je nummer kunt veranderen, je niet dezelfde simkaart hoeft te gebruiken in verschillende toestellen en dat je altijd de mogelijkheid hebt om altijd je actuele verbruik in te zien en wat de bijbehorende kosten zijn.

projectfi-icons
Agenda, betalingsmethode en inzage in gebruik

Verder  toont de app een sectie waar je jouw verschillende apparaten kunt zien die allen gebruikmaken van hetzelfde Project Fi-account. Dit is bijvoorbeeld handig als je meerdere smartphones en tablets in gebruik hebt. Per apparaat is in te zien hoeveel data er is verbruikt. Je kunt echter maar op één smartphone worden gebeld. Welke toestel je hiervoor wilt gebruiken, stel je in via de app middels een druk op de knop. De telefoon wordt vervolgens geactiveerd als het primaire toestel. Dit maakt het gemakkelijker om te wisselen tussen smartphones.

Google gaat daarbij ook optioneel jouw belgeschiedenis in de gaten houden, zoals het bijvoorbeeld al doet met Gmail, YouTube en Google Maps. Stel: je hebt een dierenwinkel gebeld. Je krijgt dan de volgende keer reclame voor accessoires voor dieren te zien. Deze optie is gelukkig ook vrij gemakkelijk uit te schakelen.

Wanneer komt Project Fi naar Europa

Project Fi is sinds april van 2015 beschikbaar in de Verenigde Staten. Of Google ook plannen heeft om de dienst naar Europa te brengen, is vooralsnog onbekend. Gezien de focus op internationale dekking en het afschaffen van roaming lijkt het erop dat Project Fi uiteindelijk ook buiten de Verenigde Staten beschikbaar komt.

Zo gaan al langer geruchten dat  Google samenwerkt met verschillende grote internationale providers, zoals Vodafone en T-Mobile, om roaming in één keer verleden tijd te maken. Hierwordt wordt  het dus mogelijk om als Project Fi-klant in het buitenland met hetzelfde netwerk te verbinden als in Nederland of België. Je betaalt dan niet extra voor bellen, sms’en of internetten. Dat zou één van de revolutionaire onderdelen zijn van het interessante Project Fi, dat de telecommarkt flink kan gaan opschudden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu