De Nokia X20 is een midrange Android One-smartphone met langdurige softwareondersteuning, drie jaar garantie en prima specificaties. Op deze pagina lees je meer over de Nokia X20.
De Nokia G60 nu extra voordeel op unlimited data!
Onbeperkt bellen

Nokia’s 3+3+3 strategie
Met de X20 en X10 introduceert Nokia een nieuwe strategie, die van 3+3+3. Wat betekent dat de Nokia X20 drie jaar garantie heeft, drie jaar versie-updates krijgt en drie jaar elke maand een beveiligingsupdate ontvangt.
Op deze X20 is bij de release Android 11 geĂŻnstalleerd. Je kunt dus rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14. Ook ontvang je beveiligingsupdates tot mei 2024. Veel concurrerende smartphones krijgen twee jaar versie- en beveiligingsupdates. Met de Nokia X20 ben je dus langer up-to-date en kun je het toestel langer veilig gebruiken. Ook profiteer je langer van nieuwe features in het Android-besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.
Nokia X20 specificaties
De X20-smartphone is gemaakt van plastic en heeft een 6,67 inch lcd-scherm met full-hd-resolutie. Het beeld oogt daarom lekker scherp. In het scherm zit een gaatje voor de selfiecamera. Jammer genoeg gaat het om een 60Hz-scherm, dat minder vloeiend oogt dan de 90- en 120Hz-schermen van veel concurrerende smartphones. Die hebben bovendien vaker een oled-scherm, dat mooier oogt dan het lcd-scherm van de X20.
De Nokia X20 draait op een midrange Snapdragon-processor, de 480 5G. Er zit een ruime 8GB werkgeheugen en 128GB bij, te vergroten met een micro-sd-kaartje. Het toestel ondersteunt 5G-internet, nfc om contactloos te betalen in winkels en heeft een 4470 mAh-accu. Die laadt op via de usb-c-poort. Een usb-c-kabel zit in de doos, maar een oplader ontbreekt. Nokia heeft die uit milieuoverwegingen achterwege gelaten. Je kan een bestaande oplader gebruiken of een nieuwe oplader kopen.
Kies bij voorkeur een oplader die Quick Charge 3.0 of USB-PD met 18 Watt ondersteunt. Met zo’n oplader laadt de Nokia X20 het snelst op. De smartphone kan niet draadloos opladen, een begrijpelijke bezuiniging. Een aandachtspunt van deze X20 is het zware gewicht. Het toestel weegt liefst 220 gram en hoort hiermee tot de zwaarste smartphones van dit moment.
Conclusie Nokia X20 review
De Nokia X20 is een degelijke all-round smartphone die lekker lang meegaat. De belofte op drie jaar lang Android-updates is een trend die we ook graag bij meer smartphonefabrikanten zouden zien. De accu gaat lang mee en de 5G-ondersteuning komt de toekomstbestendigheid van het toestel ten goede. Het scherm is dankzij de lcd-technologie en ververssnelheid van 60Hz echter ondermaats. De concurrentie doet dit vele malen beter.
Andere verbeterpunten zijn de camera’s – die ondanks de vele mogelijkheden tegenvallen – en de processor, die we graag krachtiger hadden gezien. Wie veel foto’s maakt en veel games speelt, kan beter voor een andere smartphone kiezen. Dit alles neemt niet weg dat de Nokia X20 een prima toestel is, zeker als je hem voor langere tijd wil gaan gebruiken.
Benieuwd naar ons hele verhaal? Dan bekijk je uiteraard de Nokia X20 review!

Vergelijk de Nokia X10 met de Nokia X20
Nokia X20 kopen
De X20 is in april 2021 gepresenteerd en vanaf medio mei te koop in Nederland. Nokia biedt hier alleen de variant met 8GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen aan en hanteert een adviesprijs van 379 euro voor een losse Nokia X20. Je kunt de smartphone uiteraard ook met abonnement aanschaffen.
Deze smartphone koop je als… je waarde hecht aan een smartphone met lange garantie, duidelijke softwareondersteuning en prima specificaties.
Nokia met sim only of abonnement?
Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe Nokia X20 (of een andere smartphone van Nokia..) kan het zijn dat je twijfelt tussen een ‘traditioneel’ telefoonabonnement of het kopen van een los toestel.
Dan is het goed te weten dat de populariteit van sim only alsmaar toeneemt. Dat is niet zo gek, want ten opzichte van een telefoonabonnement heeft sim only best wat voordelen in huis:
- Het is maandelijks opzegbaar
- Vrijwel altijd voordeliger (op de lange termijn)
- Veranderen van toestel wanneer jij dat wilt
- Geen BKR registratie (die nadelig is bij het aanvragen van een hypotheek)

Overzicht van de goedkoopste sim only abonnementen
Wil je een sim only abonnement afsluiten, dan is het handig de beste (scherpste) prijzen in een totaaloverzicht voor je neus te hebben.
Je kunt daarin een selectie maken en filteren op bijvoorbeeld het aantal belminuten en/of de hoeveelheid dataverkeer die je nodig denkt te hebben.
Daarvoor kun je terecht in onze eigen onafhankelijke sim only vergelijker.
