De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

5G

5G

5G is sneller, stabieler en betrouwbaarder dan 4G. Laadtijden bij het kijken van filmpjes verdwijnen en het downloaden van bestanden duurt luttele seconden. Maar, 5G heeft meer om het lijf. Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe internetstandaard.

Het laatste nieuws over 5G

5G: Meer dan alleen sneller internet

Lees verder na de advertentie.

5G is de opvolger van 4G. Logisch dus dat de draadloze technologie een stuk sneller internet levert. Dankzij hoge snelheden wordt het downloaden van films een kwestie van seconden. Ook buffertijden, bijvoorbeeld bij het kijken van YouTube-video’s, zijn verleden tijd. Dit komt omdat 5G hogere up- en downloadsnelheden garandeert.

5g android planet

Maar, dat is niet alles. Een grote troef van 5G is namelijk de verhoogde bandbreedte. Kort gezegd zorgt dit ervoor dat je altijd en overal goed bereik hebt, hoeveel mensen (en dus telefoons) er ook aanwezig zijn op een plek. 5G moet daarmee een van de grootste knelpunten van 4G oplossen. Tijdens nieuwjaar loopt het netwerk bijvoorbeeld altijd vast, omdat het de drukte niet aankan.

De voordelen van 5G zijn nodig, want steeds meer apparaten worden met het internet verbonden. Het Internet of Things – waarbij voorheen ‘domme’ spullen als een thermostaat, koelkast of stofzuiger een internetaansluiting krijgen – heeft namelijk een hogere capaciteit nodig. Ook is 5G bijvoorbeeld vereist voor de veiligheid en betrouwbaarheid van autonoom rijdende auto’s.

5G en gezondheid

Maar, je hebt vast ook gehoord over de nadelen van 5G. Met name het gevaar van straling komt vaak voorbij. Dit zit zo: 5G werkt op een hogere frequentie dan 4G en daardoor zijn meer antennes nodig. Deze worden geplaatst in lantaarnpalen, bushokjes en reclamezuilen. Hierdoor wordt de capaciteit van het netwerk groter, maar de afstand die een signaal overbrugt kleiner. Er zijn dus meer masten in het straatbeeld die straling uitzenden.

Uiteraard is teveel straling nooit goed voor je, maar voorlopig is er geen reden tot paniek. Het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden, een informatieplatform dat de overheid adviseert, bedaart dan ook tot rust. “De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn vergelijkbaar met die van 2G-, 3G- en 4G-antennes, omdat 5G in basis dezelfde zendtechnieken gebruikt”, valt op de website te lezen.

5g android planet 2

Nederland en 5G

In 2020 rolt T-Mobile een landelijk dekkend 5G-netwerk uit. Neem deze claim wel met een korreltje zout, want niet op alle plekken is de internetsnelheid en capaciteit even hoog. Net als momenteel het geval is met 4G, kun je bijvoorbeeld nog steeds slecht bereik hebben op een plekje in je huis.

In totaal bestaat 5G uit drie frequentiebanden: 700MHz, 3,5GHz en 26GHz. Eerstgenoemde wordt al sinds 2002 gebruikt voor het aanbieden van digitale televisie. 3,5GHz heeft een belangrijke rol in 5G, maar is nog niet vanaf 2020 beschikbaar. 26GHz heeft het kleinste bereik, en wordt daarom vooral in drukke gebieden gebruikt waar veel mensen via 5G willen verbinden.

Op de achtergrond wordt de mobiele internetstandaard al langer getest. In Nederland wordt vooral geëxperimenteerd in (de buurt van) Den Haag. T-Mobile en de gemeente werken hier al sinds oktober 2019 aan een grootschalige proef. Ook is het de bedoeling dat de stad achter de duinen als eerste Nederlandse gemeente volledig overgaat op 5G.

oneplus 7t review

Android en 5G

De eerste Android-smartphones met 5G-connectiviteit bestaan al. Samsung heeft bijvoorbeeld een speciale 5G-versie van de Galaxy S10 uitgebracht en ook de Galaxy Note 10 Plus kan deze snelheid aan. De OnePlus 7 Pro kan niet achterblijven en ook met de Huawei Mate 30 Pro kun je razendsnel internetten.

De fabrikanten brengen deze Android-smartphones echter niet in Nederland uit, want je hebt er weinig aan. In de komende jaren worden naar verwachting vrijwel alle telefoons met 5G uitgerust. Zelfs goedkope Android-smartphones, die om en nabij de 150 euro kosten, gaan de komende jaren overstappen naar 5G.

Lees verder: Koopgids: 5G-smartphones die je nu al kunt gebruiken

Heeft dit artikel je geholpen?

5G archief

Bekijk archief (62 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu