Nokia

Nokia

Nokia is een bekende naam in de wereld van telefonie van jaren geleden, maar staat ook al even niet meer op eigen benen. Het Finse elektronicabedrijf HMD Global mag de merknaam nu exclusief gebruiken. Vanaf eind 2016 kon je weer een Nokia telefoon kopen en begin 2017 verscheen de eerste smartphone van het bedrijf met een volwaardige versie van Android, de Nokia 6. Nokia zet in op Android One, een softwareversie van het besturingssysteem zonder aanpassingen. Daarmee samen hangt ook de zekerheid van jarenlange updates voor Android en beveiliging. Lees verder

Laatste Nokia reviews

Nokia nieuws

Nokia en Android

Nokia en Android

Nokia levert als een van de weinige fabrikanten al haar toestellen met Android One en dat verdient de nodige kudo’s. Daardoor zijn er namelijk geen onnodige apps op toestellen van de producent te vinden en krijg je lang updates. Daarmee is een mobiele telefoon van Nokia veilig en betrouwbaar, maar qua uitrol van updates kan het zeker sneller.

Veel mensen denken namelijk dat Google de uitrol verzorgt en dat dat altijd snel verloopt. Op het gebied van beveiligingspatches klopt dat bij Nokia redelijk. Die rollen vlot uit en dankzij Android One vaak nog sneller dan bij andere fabrikanten. Het betekent echter niet automatisch dat je snel een update krijgt naar Android 11 of Android 12.

In april 2021 kondigde Nokia de 3+3+3-strategie aan, waarbij het bedrijf drie jaar versie-updates, beveilingspatches en garantie belooft. Een slimme keuze, want zo weet je als consument precies waar je aan toe bent op het gebied van updates, duidelijk dus.

Alle Nokia smartphones met prijzen

Nokia telefoon kopen

De naam Nokia doet bij veel mensen een belletje rinkelen, want jaren geleden was het merk erg bekend. Met featurephones zoals de iconische en onbreekbare Nokia 3310 zorgde de fabrikant voor een bekende naam in telefoonland. In 1998 was het zelfs de marktleider op het gebied van mobiele telefoons en in 2005 verkocht het haar miljardste smartphone.

Het nieuwe Nokia heeft in de begindagen nog verschillende high-end toestellen op de markt gebracht, maar dat lijkt niet meer de focus te zijn van de fabrikant. Zo vind je bij het merk vooral smartphones in het lage en middensegment. Eerder werd er gewerkt met cijferreeksen, die aangeven in wat voor prijsklasse een toestel precies valt. Zo is een Nokia 1.3 een budgettoestel, heeft de Nokia 6.2 heel wat meer te bieden en vind je het beste wat het bedrijf te bieden heeft in de Nokia 9 PureView.

Nokia slaat nieuwe weg in vanaf april 2021

In april 2021 is Nokia een andere weg ingeslagen met de X-, G- en C-lijn, waarbij dus werd gekozen voor een alfabetische aanduiding. Hoe eerder de letter in het alfabet voorkomt, hoe betaalbaarder het toestel is. De Nokia G10, G20 en X10 en X20 zijn de eerste toestellen van de nieuwe lijnen die hier verkrijgbaar zijn. Toestellen uit de C-lijn zijn het meest betaalbaar, maar zijn hier niet uitgebracht.

Nokia G-lijn

De meest betaalbare toestellen uit de nieuwe lijn zijn de Nokia G10 en Nokia G20, met adviesprijzen van respectievelijk 139 en 169 euro. Hiermee zijn het de meest betaalbare smartphones in de G-lijn van het moment en gezien de prijs kun je er ook niet al teveel van verwachten. Beide smartphones bevatten hardware van instapmodellen en zijn goed genoeg om wat social media te gebruiken, een simpele game te spelen of een fotootje te trekken. Ondersteuning voor 5G is bijvoorbeeld niet aan boord en ze moeten het hebben van de relatief grote accu’s. Wel draaien ze op Android 11 en krijgen ze minimaal drie jaar Android-updates.

Nokia X-toestellen

In de X-lijn zijn de Nokia X10 en Nokia X20 gepresenteerd, beide krachtiger dan toestellen uit de G-lijn. Verwacht echter nog steeds niet de beste prestaties, maar dan wel weer ondersteuning voor 5G. Ook deze toestellen uit het nieuwe portfolio zijn geen echte krachtpatsers en behoren tot de onderkant van het middensegment. Ben je op zoek naar een toestel met nieuwste innovaties, high-end hardware en beste camera’s? Dan moet je op dit moment dus niet bij Nokia zijn. Wil je een smartphone zonder poespas, met een prima accuduur, die geschikt is voor alledaagse taken en mét lange software-ondersteuning? Dan kun je best kijken naar een smartphone van Nokia.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's