De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Nokia

Nokia

Nokia is een zeer bekende naam in de wereld van telefonie. Toch staat het bedrijf al jaren niet meer op eigen benen. De Finse elektronicafirma HMD Global mag de merknaam nu exclusief gebruiken. Begin 2017 verscheen de eerste smartphone van het bedrijf met een volwaardige versie van Android, de Nokia 6. Nokia gebruikt op zijn telefoons Android One, een kale versie van het besturingssysteem zonder aanpassingen. Daardoor heb je de zekerheid van jarenlange Android-updates en beveiligingspatches. Lees verder

Laatste Nokia reviews

Nokia nieuws

Nokia en Android

Nokia en Android

Nokia levert als één van de weinige fabrikanten al haar toestellen met Android One, een kale versie van het besturingssysteem. Dat is een applausje waard. Daardoor zijn er namelijk geen onnodige apps op toestellen van de producent te vinden en krijg je lang updates. Een mobiele telefoon van Nokia is dus veilig en betrouwbaar, hoewel de uitrol van updates zeker sneller kan.

Veel mensen denken namelijk dat Google de uitrol verzorgt en dat dat altijd snel verloopt. Op het gebied van beveiligingspatches klopt dat bij Nokia redelijk. Die verschijnen vlot en dankzij Android One vaak nog sneller dan bij andere fabrikanten. Het betekent helaas niet automatisch dat je snel een update krijgt naar Android 12 of Android 13. Die moet namelijk verzorgd worden door moederbedrijf HMD Global.

In april 2021 kondigde Nokia de 3+3+3-strategie aan. Het bedrijf belooft drie jaar versie-updates, beveilingspatches en garantie voor zijn toestellen. Een slimme keuze, want zo weet je als consument precies waar je aan toe bent op het gebied van updates.

Alle Nokia smartphones met prijzen

Alle Nokia tablets met prijzen

Nokia telefoon kopen

De naam Nokia doet bij veel mensen een belletje rinkelen, want jaren geleden was het merk erg bekend. Met featurephones zoals de iconische en onbreekbare Nokia 3310 werd de fabrikant een bekende naam in telefoonland. In 1998 was het zelfs de marktleider op het gebied van mobiele telefoons en in 2005 verkocht het haar miljardste toestel. Nokia verslikte zich echter in de smartphonerevolutie en verdween een tijdje van de telefoonmarkt.

Vanaf 2016 brengt HMD Global smartphones uit onder de Nokia-naam. In de begindagen zaten daar ook verschillende high-end toestellen bij, maar dat lijkt niet meer de focus te zijn van de fabrikant. Zo vind je bij het merk vooral smartphones in het lage en middensegment. Eerder werd er gewerkt met cijferreeksen, die aangeven in wat voor prijsklasse een toestel precies valt. Zo is een Nokia 1.3 een budgettoestel, heeft de Nokia 6.2 heel wat meer te bieden en vind je het beste wat het bedrijf te bieden heeft in de Nokia 9 PureView.

Nokia slaat nieuwe weg in vanaf april 2021

In april 2021 is Nokia een andere weg ingeslagen met de X-, G- en C-lijn, waarbij dus werd gekozen voor een alfabetische aanduiding. Hoe eerder de letter in het alfabet voorkomt, hoe betaalbaarder het toestel is. De Nokia G10, G20 en X10 en X20 zijn de eerste toestellen van de nieuwe lijnen die hier verkrijgbaar zijn. Toestellen uit de C-lijn zijn het meest betaalbaar, maar worden vooralsnog niet in Nederland uitgebracht.

Nokia G-lijn

De meest betaalbare toestellen uit de nieuwe lijn zijn de Nokia G10 en Nokia G20, met adviesprijzen van respectievelijk 139 en 169 euro. Hiermee zijn het de meest betaalbare smartphones in de G-lijn van het moment en gezien de prijs kun je er ook niet al teveel van verwachten. Beide smartphones bevatten hardware van instapmodellen en zijn goed genoeg om wat social media te gebruiken, een simpele game te spelen of een fotootje te trekken. Ondersteuning voor 5G is niet aan boord en de telefoons moeten het hebben van de relatief grote accu’s. Wel draaien ze op Android 11 en krijgen ze minimaal drie jaar Android-updates.

Nokia X-toestellen

In de X-lijn zijn de Nokia X10 en Nokia X20 gepresenteerd, die beide krachtiger zijn dan toestellen uit de G-lijn. Verwacht echter nog steeds niet de beste prestaties, maar dan wel weer ondersteuning voor 5G. Ook deze toestellen uit het nieuwe portfolio zijn geen echte krachtpatsers en behoren tot de onderkant van het middensegment. Ben je op zoek naar een toestel met nieuwste innovaties, high-end hardware en beste camera’s? Dan moet je op dit moment dus niet bij Nokia zijn. Wil je een smartphone zonder poespas, met een prima accuduur, die geschikt is voor alledaagse taken en mét lange software-ondersteuning? Dan kun je best kijken naar een smartphone van Nokia. Wil je een smartphone die tegen een stootje kan? Dan is de goed beschermde Nokia XR20 wellicht een goede optie.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu