Android 11 is de opvolger van Android 10 en de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. De eerste Android 11-bèta verscheen in februari, de tweede in maart en de derde in augustus. De definitieve Android 11-update is in september 2020 uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de vernieuwingen.Mobiele advertentie
De vernieuwingen in Android 11
De nieuwste Android-versie heet simpelweg Android 11, zonder zoete codenaam. Google gaf nieuwe Android-versies jarenlang steevast een verwijzing naar een zoetigheid als Nougat, Oreo en Pie, maar stopte daar in 2019 onverwachts mee. Android 10 stond bekend als versie Q, maar verscheen als 10. In 2020 is Android 11 aangekondigd en geĂŻntroduceerd.
Google bracht de eerste Developer Preview van Android 11 in februari uit, vroeger dan gebruikelijk. De tweede Developer Preview verscheen in maart en de derde is in augustus uitgebracht. Hieronder vind je de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen.
- Betere ondersteuning voor 5G
- Ondersteuning voor smartphoneschermen met sterk gekromde randen en een gaatje voor de selfiecamera
- Bubbels met chatgesprekken om beter te multitasken
- Apps eenmalig toestemming geven tot je locatie of andere gegevens
- Betere beveiliging van je persoonlijke data op het interne opslaggeheugen en micro-sd-kaart
- Optimalisaties voor opvouwbare smartphones
Lees of bekijk onze Android 11 review
Ben je benieuwd wat de redactie van Android Planet vindt van Android 11? Lees dan zeker onze uitgebreide Android 11 review, waar we ingaan op alle belangrijke vernieuwingen van de update. Kijk je liever? Check dan onze Android 11 videoreview met de 6 beste nieuwe features.
Conclusie Android 11 review
Android 11 is niet zo’n spannende update als zijn voorgangers, maar wel eentje die het mobiele besturingssysteem weer completer en iets volwassener maakt. Chat-apps en notificaties staan meer centraal en dankzij de nieuwe privacy-opties krijg je meer controle over de apps op je telefoon.
Hoewel dit misschien geen verbeteringen zijn waar je hart direct sneller van gaat kloppen, zijn we wel erg blij met de manier waarop Google de software slimmer heeft gemaakt. Er is dus degelijk genoeg om naar uit te kijken als je Android-smartphone eenmaal de update naar versie 11 ontvangt.
Updateoverzicht
Veel smartphones die vanaf eind 2020 zijn uitgebracht, draaien uit de doos op Android 11. Of bestaande toestellen een update krijgen, hangt volledig van het model en de fabrikant af. Ben je benieuwd of jouw smartphone (of tablet) in aanmerking komt? Check het in ons Android 11 updateoverzicht. De redactie van Android Planet werkt het overzicht voortdurend bij.
Android 11 gaat beter om met 5G
Smartphones en tablets kunnen sinds Android 10 gebruikmaken van het 5G-netwerk, maar er viel op softwaregebied genoeg winst te behalen. Google heeft dat gedaan met Android 11. Belangrijk voor smartphonefabrikanten vanwege technische verbeteringen die ook meewegen voor telecomproviders.
Die willen immers dat je een 5G-verbinding kunt gebruiken als dat mogelijk is, en dan moet je Android-toestel daar wel zo goed mogelijk mee overweg kunnen.
De 5G-ondersteuning is ook verbeterd voor appontwikkelaars. Zo kunnen apps aangeven wat voor 5G-verbinding je gebruikt en kunnen ze onder de motorkap beter profiteren van de snelheden en minimale vertraging van 5G.
Nederland heeft sinds de zomer van 2020 een 5G-netwerk, dat echter pas eind 2022 écht sneller kan worden dan 4G. Tot die tijd gebruikt 5G de frequenties die praktisch dezelfde snelheden bieden als 4G. Advertentie
Neem je scherm (met audio) op
Ook nieuw in Android 11 is de mogelijkheid om een video van je scherm op te nemen. Als je wil kan dat inclusief geluid, bijvoorbeeld jouw stem omdat je uitlegt hoe een app werkt. De video deel je daarna eenvoudig via je favoriete app.

Optimalisaties voor cameragaatjes en watervalschermen
Android 11 voert ook optimalisaties door voor smartphones met een niet-traditioneel scherm. Zo gaat Android 11 beter om met displays met één of twee gaatjes voor de selfiecamera(‘s). Onder meer de OnePlus 8 en Samsung Galaxy S20, maar ook de Huawei P40 Pro en Oppo Find X2 hebben een cameragaatje. App-ontwikkelaars kunnen hun apps en games ook optimaliseren voor dit type scherm.

Dat is belangrijk omdat een cameragaatje een hapje uit het scherm neemt. Bij smartphones als de OnePlus Nord – met twee selfiecamera’s – verdwijnt een nog groter deel van de bovenkant van het scherm. Niet-geoptimaliseerde apps en games ‘zien’ dit niet, waardoor meldingen, tekst en andere media weg kunnen vallen. Dat is onhandig voor jou als gebruiker.

Hetzelfde geldt voor schermen met sterk gekromde randen, een zogeheten waterval-display. Hierbij valt een klein deel van het scherm over de zijkanten, wat niet handig is als daar een knop zit of je een film bekijkt. Ook hier kunnen appontwikkelaars dus beter rekening mee houden. Onder meer de Huawei Mate 30 Pro en Mate 40 Pro hebben een waterval-scherm.
Android 11 vouwt mee
Met de opmars van opvouwbare smartphones kwam Google voor een andere uitdaging te staan. Android 10 werkte prima op een scherm dat uitvouwt en dus groter wordt, maar er was veel ruimte voor verbetering. Zeker toen er smartphones uitkwamen met meerdere schermen. Bij de ontwikkeling van Android 11 heeft Google daarom samengewerkt met de fabrikanten van dergelijke toestellen.

Het resultaat is dat Android 11 beter omgaat met afwijkende schermformaten en schermen die van grootte veranderen. Met name belangrijk op toestellen als de Samsung Galaxy Z Fold 2, die zowel op de voorkant als aan de binnenkant een scherm heeft. Gebruik je een app op het kleinere scherm voorop en vouw je de smartphone open, dan verschijnt de app direct beeldvullend op het grote display. Dat ziet er tof uit, maar is technisch lastig te realiseren.
Google deelt zijn tips en trucs daarom met ontwikkelaars van apps en games. Zo kunnen apps gebruikmaken van een API die de staat van het scherm aangeeft, zodat apps zich hierop kunnen aanpassen. Ontwikkelaars moeten hun apps en games hier wel zelf geschikt voor maken. Dat doen (helaas) lang niet alle ontwikkelaars.
Snel bij je smart home
Een interessante vernieuwing is het smart home-scherm dat in beeld komt als je de aan/uit-knop van je smartphone ingedrukt houdt. Op dit scherm zie je je slimme lampen, thermostaat, Chromecast en andere domotica. Mits je die hebt, natuurlijk.
Via het scherm kun je de apparatuur sneller bedienen dan wanneer je de speciale app moet openen, zo is het idee. Natuurlijk kan dit nog steeds, bijvoorbeeld via de Google Home-app.
Geef apps eenmalig toestemming tot een permissie
In Android 10 kun je aangeven dat een app alleen bij gebruik toegang mag hebben tot een permissie als je locatie, telefoon of camera. Maar eenmalige toegang ontbreekt, een optie die Apple’s iOS wel al jaren biedt.
Android 11 brengt daar verandering in. Je kunt (eindelijk) aangeven dat een app of game eenmalig toestemming krijgt om een bepaalde instelling te gebruiken. De mogelijkheden om de app toegang te weigeren of alleen op de voorgrond toe staan, blijven behouden. Een voorbeeld – van Google – zie je op de onderstaande screenshot.

Snel chatten via bubbels
In de bèta’s van Android 10 hadden ontwikkelaars van chat-apps de mogelijkheid om bubbels te gebruiken. Deze feature verscheen echter niet in de definitieve Android 10-update, maar zit (gelukkig) wel in Android 11.
Bij chat-apps die ondersteuning bieden voor bubbels kun je een gesprek met iemand minimaliseren tot een bubbel. Die blijft actief over je andere apps of startscherm, en met één druk op de dubbel ben je weer in het gesprek. Deze methode leidt tot betere multitasking. De bubbelchats doen denken aan Facebook Messenger, dat deze feature al jaren aanbiedt.

Als je geen fan bent van zo’n bubbelgesprek, dan kun je de feature uitschakelen in de notificatie-instellingen van de betreffende app(s). Het voornaamste aandachtspunt van de chatbubbels is dat ontwikkelaars hun apps er zelf geschikt voor moeten maken. Dat doen ze niet allemaal. Op moment van schrijven is WhatsApp bijvoorbeeld nog niet geschikt. Telegram ondersteunt de feature wel.
Google beschermt je gegevens nog beter
Google maakt elke Android-versie privacyvriendelijker en dat is met Android 11 niet anders. De software verplicht apps onder andere zorgvuldiger om te gaan met vragen om toegang tot je camera of microfoon.
Daarnaast maakt Google de scoped storage nog veiliger. De (zeer technische) gegevens van jezelf en je apps die eventueel op een micro-sd-kaartje staan, zijn zo beter beschermd tegen kwaadwillenden. Niet per se tegen iemand die je micro-sd-kaartje uit je telefoon stelt, maar vooral tegen malafide apps die toegang proberen te krijgen tot je micro-sd-opslag.
Deze feature is vooral interessant voor smartphones of tablets met een micro-sd-slot. Dat worden er steeds minder. Met name duurdere toestellen schrappen het micro-sd-slot. Minder handig, maar intern geheugen is sneller én veiliger.

Een andere privacyverbetering is dat Google app-ontwikkelaars dwingt om apps niet meer op de achtergrond om allerlei permissies te vragen. Zo kunnen apps minder vaak gegevens opvragen terwijl je je hier niet actief van bewust ben. Sinds augustus 2020 moeten nieuwe apps aan deze eis voldoen. Bestaande apps die sinds november 2020 nog onnodig op de achtergrond gegevens opvragen, worden uit de Play Store verwijderd. Ga er dus maar vanuit dat app-ontwikkelaars aan Google’s eis gehoor geven.
Kleinere verbeteringen
Android 11 bevat ook allerlei kleinere verbeteringen die de gebruikservaring aangenamer maken. Zo zie je beter welke recente melding je per ongeluk weggeveegd hebt. Hiervoor moet je wel even zoeken in de instellingen-app (Instellingen > Apps en meldingen > Meldingen > Meldingengeschiedenis).
Ook fijn: je toestel schakelt bluetooth niet meer uit als je via een bluetooth-verbinding muziek luistert en de vliegtuigmodus activeert. Dat laatste was jarenlang een vervelend iets in Android.
Android 11 kan ook je rijbewijs en identiteitsbewijs opslaan op een heel veilig deel van het opslaggeheugen. Steeds meer landen willen dat je een originele, digitale versie van je identiteitsbewijs op je toestel kan opslaan – handig als je je fysieke exemplaar vergeten bent. Nederland hoort hier ook bij.