De Nexus Q was een gigantische flop, maar met de Chromecast wil Google opnieuw proberen de wereld van mediaspelers te veroveren. Deze keer met een dongel van 35 euro die je in de hdmi-ingang van je televisie stopt. Is het ook wat? Je leest het in deze Chromecast review!
Lees verder na de advertentie.
Chromecast aansluiten
De Google Chromecast draait op een aangepaste versie van Googles Chrome OS en laat je content van verschillende diensten naar je televisie streamen. Eigenlijk is het een soort usb-stick met een hdmi-uitgang. Aan de achterzijde bevindt zich in een ingang voor een micro-usb-aansluiting, daaronder is een reset-knop en op de bovenkant staat het Chrome-logo met een indicatie-led of de dongel aan het werk is. In de doos wordt een verlengstuk voor de hdmi-ingang meegeleverd om tijdens het aansluiten wat meer flexibiliteit te bieden en verder zijn er een micro-usb-kabel en een oplader aanwezig.
De Chromecast krijgt zijn energie via een usb-aansluiting. Deze kan lopen via de televisie (mocht deze in het bezit zijn van een usb-poort) of de bijgeleverde oplader. De dongel krijgt dus geen energie via de hdmi-poort van de televisie. Als de Chromecast van de oplader zijn energie krijgt, staat deze altijd aan. Bij het verbinden via de usb-poort van de televisie, wordt de Chromecast samen met de televisie uitgeschakeld. Het voordeel van het verbinden met een oplader is dat de Chromecast niet samen met de televisie opgestart moet worden. Zo kun je direct toegang krijgen tot de mediaspeler.
Als de Chromecast in de televisie is gestopt en van stroom wordt voorzien, krijg je het beginscherm te zien. Dit meldt dat je de betreffende Chromecast-app op je Android-toestel, iPhone of laptop moet downloaden en vervolgens de gegevens van je wifi-verbinding moet invoeren. Vooralsnog worden alleen 2.4GHz-netwerken ondersteund. Hierna geef je de Chromecast een naam en is deze verbonden en klaar voor gebruik. Het gehele proces verloopt zonder enige problemen en duurt in totaal zo’n twee minuten.
Software
De Chromecast werkt samen met de cloud. Zo wordt alle content die je naar de Chromecast streamt eigenlijk eerst via de servers van Google ingeladen. Zo stream je dus niet direct content vanaf bijvoorbeeld YouTube en Netflix, maar geef je Google een seintje dat de apps de video naar jouw Chromecast moet verzenden. Het seintje geven doe je via de apps van de mediadongel. Er is een officiële Android-, iOS- en web-app die gebruikers de mogelijkheid geeft om content naar de Chromecast te streamen.
Bij ondersteunde apps wordt voortaan een icoon van Chromecast getoond waarmee je snel de betreffende content naar de mediaspeler kan sturen. Nadat het verzoek is verzonden, duurt het enkele seconden voordat de televisie de betreffende content afspeelt. Bij YouTube-video’s in 720p of 1080p is de scherpte en beeldkwaliteit bijzonder goed en valt het op hoe snel Chromecast reageert. Nadat de Chromecast de opdracht heeft gekregen om content te streamen, wordt het apparaat waarmee de opdracht wordt uitgevoerd – veelal een smartphone of tablet – een soort van afstandsbediening.
Chromecast Android-apps
Enkele apps die al door Chromecast worden ondersteund, zijn YouTube, Google Play Music, Netflix, Popcorn Time en de Chrome-browser van de desktop. YouTube werkt vlekkeloos en een gave eigenschap van de Chomecast is dat andere verbonden apparaten ook opdrachten aan de mediaspeler kunnen geven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je met meerderen een YouTube-afspeellijst maakt. Als jij één video hebt gekozen om op de televisie te streamen, heeft een ander de mogelijkheid om de volgende in de afspeellijst toe te voegen. De video die op dat moment speelt, wordt dan niet vervangen, maar er wordt een wachtrij van video’s geactiveerd. Heel handig.
Ook Google Play Music, de muziek-app van Google, werkt zonder problemen. Je kiest een nummer, drukt op de Chromecast-knop en de mediadongel begint met spelen. Het valt daarbij op dat de interface van Google Play Music op de Chromecast enorm mooi en erg visueel is ingesteld. Hiermee kun je de Chromecast ook als een volwaardig mediacenter voor muziek gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een feest. Check voor een compleet overzicht onze lijst met beste Chromecast apps.
Een andere belangrijke feature van Chromecast is het streamen van Chrome-tabs naar de mediaspeler. Zo wordt het mogelijk dat je via de laptop een geopend tabblad, waar bijvoorbeeld Uitzending Gemist wordt afgespeeld, naar de Chromecast streamt. Met een seconde vertraging wordt het tabblad op de televisie getoond en videospelers van onder andere RTL XL, Uitzending Gemist en een reeks andere videospelers worden alvast ondersteund. Quicktime-video’s worden echter niet ondersteund.
De kwaliteit bij het streamen van video’s via Chrome-tabbladen is lang niet altijd even goed, maar dit ligt niet aan de Chromecast. Zo bieden RTL XL en Uitzending Gemist geen hd-streams aan en zien dergelijke streams op een full-hd-televisie er soms rondweg lelijk uit. Gelukkig ondersteunen dergelijke bedrijven inmiddels de Chromecast en zijn hd-streams beschikbaar. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar ons overzicht met Chromecast tips.
Conclusie Chromecast review
De Chromecast werkt simpel en gemakkelijk: eigenschappen waar maar weinig mediaspelers over beschikken. Het valt daarbij op dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Hoe meer ontwikkelaars Chromecast gaan ondersteunen, hoe beter het apparaat wordt. Het streamen van tabbladen via Chrome is op dit moment nog een beetje omslachtig, maar nu grote partijen als Plex, Uitzending Gemist, RTL XL, HBO en anderen Chromecast volledig binnen hun apps ondersteunen, is deze met een prijskaartje van 35 euro echt een killer apparaat dat de wereld verovert.
Chromecast kopen
De Chromecast prijs bedraagt 35 euro. Om het apparaatje te kopen, kun je terecht in Google Play, waar ook de Nexus 6 en Nexus 9 worden verkocht. Via de links hieronder kun je de Chromecast kopen bij Mediamarkt, Coolbue en Bol.com.