Beste gadgets van 2016: Kobo Aura One review

Thomas Haenen
20 december 2016, 17:11
5 min leestijd
Beste gadgets van 2016: Kobo Aura One review

Reviewscore

9

Android Planet duikt de komende tijd in de wereld van de slimme apparaten. Vandaag: de Kobo Aura One review, een e-reader met groot scherm en handige extra’s.

Lees verder na de advertentie.

Kobo Aura One review

De mobiele telefoon is al lang niet meer het enige stukje slimme elektronica in je huis. Van camera’s in je koelkast tot gloeilampen die je met je smartphone aanstuurt, fabrikanten doen er alles aan om de techniek in je huis slimmer te maken. Maar zijn het geinige gadgets of intelligente apparatuur die je leven beter maakt? Android Planet heeft de afgelopen weken deze apparaten uitvoerig getest en neemt de zin en onzin ervan met je door. Deze keer bespreken we de Kobo Aura One, een van de beste e-readers van het moment.

Wat vervangt het?

Hoewel we tegenwoordig vrijwel allemaal muziek, films en games digitaal verslinden, kiezen we nog altijd massaal voor boeken op papier. Toch zijn e-readers steeds populairder aan het worden. Niet alleen omdat e-books vaak goedkoper zijn, maar ook omdat het een stuk makkelijker is om één e-reader in je koffer te proppen dan drie dikke boeken. De Aura One heeft een adviesprijs van 229 euro en is daarmee één van de duurdere e-readers van het moment. Kobo’s kleinere Aura Second Edition vind je al voor 99 euro, terwijl de Kindle Paperwhite van Amazon zo rond de 120 euro zit. Hoewel boeken lezen op een Android-tablet natuurlijk ook kan, raden we dit niet aan: een e-ink scherm leest véél prettiger dan lcd of amoled.

Kobo Aura One review

Wat is er beter?

Hoewel er ondertussen een groot aantal fabrikanten is die e-readers produceren, leveren ze vrijwel allemaal vergelijkbare producten af. Of je nou een Kindle, Kobo, Icarus of Nook koopt, je bent vrijwel altijd verzekerd van een 6 inch-scherm, doorgaans met ingebouwde backlight en een touchscreen voor de besturing. Grotere formaten of extra features zijn slechts met de grootst mogelijke moeite te vinden.

Met de Aura One kiest Kobo er echter voor om zich duidelijk te onderscheiden. Dat begint al bij het formaat, van 7,8 inch. Hoewel dat wellicht nauwelijks groter klinkt, maakt het in de praktijk een aanzienlijk verschil. Een normale e-reader is vergelijkbaar met een paperback boek. Het is compact, maar als je grotere letters zoekt is er slechts beperkte ruimte per pagina. Kobo noemt de Aura One het hardcover boek onder de e-readers, en dat merk je direct. Er is flink veel ruimte voor extra tekst per pagina, waardoor je gevoelsmatig net wat rustiger leest. Snelle lezers hoeven namelijk een stuk minder vaak een nieuwe pagina te laden.

Hoewel je misschien zou denken dat de Aura One door zijn grote formaat lastig vast te houden is, valt dat reuze mee. De e-reader is met 230 gram bijzonder licht en ook nog eens erg dun. Eén zijkant vasthouden kost vrijwel geen moeite en biedt meer dan voldoende grip. Dat komt deels door de rubberen, geribbelde achterkant die stevig in je hand ligt. En waar andere e-readers het scherm verzonken hebben in de behuizing, is de voorkant van de Aura One volledig plat.

Waterdicht, met blauwlichtfilter

Daarnaast is de Aura One, net als veel andere e-readers van Kobo, waterdicht. Dat betekent dat je rustig in bad of aan het strand kunt blijven lezen. Er zijn helaas geen fysieke knoppen om pagina’s om te slaan en het touchscreen werkt niet altijd perfect met water, maar verder hoeft wat water het leesplezier niet te drukken. Zelden hebben we e-readers ervaren die zo premium voelen en tegelijkertijd zo stevig.

Koba Aura One review

Zodra je de e-reader zelf aanzet, lijkt de Aura One op vrijwel alle andere e-readers. Op je homescreen staan al je recente boeken, en van elk boek kun je het lettertype gemakkelijk aanpassen aan jouw wensen. Een leesbril is opeens niet meer nodig. Toch zitten er ook nog wat slimme foefjes in de software. Zo kun je er voor kiezen om ‘s nachts automatisch een blauwlichtfilter aan te zetten. Het beeld krijgt dan een gele tint en is daarmee een stuk rustiger voor de ogen. Mocht je nog geen e-reader met licht hebben geprobeerd: het is een verademing. Geen gedoe met nachtlampjes of je bedpartner irriteren, er is precies genoeg licht om comfortabel te lezen zonder dat jij of iemand anders er last van heeft. Met het blauwlichter is het nog minder fel en dus nog prettiger.

Wat is er slechter?

Over handzaamheid valt te twisten, dus we kunnen begrijpen dat het grote formaat niet voor iedereen aantrekkelijk is. Op de omvang na valt er echter weinig te twisten over de Aura One: dit is een uitmuntende e-reader. Helaas betaal je daar ook vrij fors voor. De Aura One heeft op moment van schrijven een adviesprijs van 229 euro, waarmee het zowat het duurste model op de markt is. Andere modellen van Amazon of Kobo zelf zijn al voor rond de 100 euro te verkrijgen. De Aura One biedt een groter scherm en blauwlichtfilter, maar de meerwaarde ten opzichte van de Aura Second Edition van 99 euro zal niet voor iedereen evident zijn.

Conclusie Kobo Aura One review

De Kobo Aura One is de beste e-reader die je op dit moment in Nederland kunt kopen. Het grotere formaat, de waterdichte behuizing en de slimme software maken dit een product dat het leesplezier aanzienlijk vergroot. Door zijn relatief hoge adviesprijs is dit echter wel een apparaat voor de echte leesfanaten. Pak je er alleen in de vakantie soms een boekje bij, dan ben je waarschijnlijk ook al tevreden met een goedkopere reader van een kleiner formaat. Verslind je boeken aan de lopende band? Dan is het absoluut de investering waard.

Kobo Aura One kopen?

Interesse in de Kobo Aura One? Je kunt deze flinke e-reader bestellen bij verschillende webwinkels, waaronder Bol.com. Bekijk voor meer slimme elektronica ook ons overzicht van de beste gadgets van 2016.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu