De Nokia 6 was één van de eerste Android-toestellen waarmee het Finse bedrijf zijn comeback maakte in 2017. De opvolger hiervan, de Nokia 6 (2018), is op papier fors verbeterd. Lees onze uitgebreide review om te zien of dat ook in de praktijk is gelukt.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Nokia 6 (2018) review
Op het Mobile World Congress 2018 in Barcelona presenteerde HMD Global een reeks nieuwe toestellen. Met de Nokia 8 Sirocco als vlaggenschip, Nokia 7 Plus in het middensegment en Nokia 1 als budgettoestel heeft het bedrijf voor ieder wat wils. Toch was dit niet het enige wat Nokia voor ons in petto had.
Doordat de Nokia 6 vorig jaar het merk weer terug op de kaart zette, besloot HMD Global een verbeterde versie van die smartphone uit te brengen. Dat gebeurde in de vorm van de Nokia 6 (2018), een middenklasser met een adviesprijs van 279 euro. Met een metalen behuizing en gegarandeerde Android-updates lijkt het toestel perfect voor de prijsbewuste consument. Of Nokia erin geslaagd is om de 6 nog beter te maken, lees je in deze review.
Design en behuizing: herkenbaar Nokia
Het ontwerp van de nieuwe Nokia 6 komt in grote lijnen overeen met dat van de Nokia 7 Plus. De behuizing is van metaal, met langs de rand een koperen lijn, die het toestel een eigenzinnige en professionele look geeft. Of je het mooi vindt is uiteraard subjectief, maar zowel de witte als de zwarte variant zijn ermee uitgerust. Het nieuwe Nokia begint langzaam een eigen stijl te ontwikkelen, wat een goede ontwikkeling is voor het merk als geheel.

De metalen behuizing maakt de Nokia 6 (2018) een stevige smartphone die met gemak bestand is tegen de slijtage van dagelijks gebruik. De achterkant is daarentegen voorzien van een coating, die grip biedt wanneer je het toestel vasthoudt, maar ook voor vetvlekken van je vingers zorgt. Dit veeg je er gelukkig zo weer af, maar het kan wel een lelijk aanzicht geven als je dat een tijdje niet gedaan hebt.
Hardware: kleine haperingen
Onder de motorkap draait een Snapdragon 630-chip, die genoeg rekenkracht biedt voor alledaagse apps. Ook met 3GB aan werkgeheugen blijven apps lang in het geheugen, wat betekent dat ze snel opstarten. In onze ervaring was het toestel niet zo vlot als dat de specs beloven. Vooral het opstarten van apps duurde soms langer dan je zou verwachten van een dergelijke chipset. Is een app eenmaal open, dan merk je verder weinig haperingen, maar het op gang komen duurt iets te lang.
Het scherm van de Nokia 6 (2018) omvat een 5,5 inch-scherm met een 1080p-resolutie. Hier vind je geen voorkantvullend display, maar gewoon eentje met een beeldverhouding van 16 bij 9. Daarmee mis je wel wat ruimte in de lengte in verhouding tot bijvoorbeeld de Nokia 7 Plus, maar heb je wel de garantie dat je geen apps tegenkomt die niet met de beeldverhouding van je scherm overweg kunnen.

De kleurweergave van het scherm is al met al goed te noemen. Kleuren spatten niet echt van het scherm, zoals dat bij een amoled-display wel het geval is, maar komen in de meeste situaties goed uit de verf. De contrastwaarde valt wel enigszins tegen: zwart is eerder een soort grijs. Wat teleurstelt is de maximale helderheid van het scherm. Neem je ‘m mee de zon in, dan merk je al gauw dat het scherm nauwelijks afleesbaar is.
Nokia heeft de vingerafdrukscanner achterop het toestel geplaatst, onder de camera. De scanner ligt diep genoeg in het toestel om ‘m makkelijk te vinden, maar heeft wel één nadeel. Het oppervlak is nogal klein, waardoor je regelmatig met het verkeerde deel van je vinger de scanner raakt. Het was soms behoorlijk priegelen voordat de scanner mijn vinger herkende. Pak je het toestel recht op, dan gaat het vaak wel goed, maar vanuit je zak wil het niet altijd in één keer goed gaan.
Software: standaard Android
Alle smartphones die Nokia in 2018 uitgebracht heeft, zijn onderdeel van het Android One-programma. Dat betekent dat je minstens twee jaar lang de garantie hebt op nieuwe Android-versies en drie jaar lang kan rekenen op veiligheidsupdates. Toen we het toestel voor de eerste keer aanzetten, kregen we dan ook meteen de update voor mei aangeboden. Standaard draait de telefoon op Android 8.1 (Oreo).
Verder vind je op de nieuwe Nokia 6 vrijwel geen extra apps, op de Google-suite na. Alleen de camera-app is ontwikkeld door HMD Global, met daarbij nog een support-app die je in contact brengt met de klantenservice. Dat betekent dat je Google Foto’s gebruikt om je foto’s te beheren, Google Agenda voor je weekplanning en Gmail voor al je e-mails.
Standaard Android zal misschien niet voor iedereen zijn weggelegd, maar het komt het gebruiksgemak van het toestel wel ten goede. Zo zijn er geen overbodige apps die je lastigvallen tijdens het gebruik en kun je zelf bepalen wat je wel en niet op je toestel hebt draaien. Daarnaast synchroniseren je gegevens alleen maar met je Google-account en hoef je geen losse gegevens elders af te geven.
Bovendien bevat stock-Android in 2018 veel handigheden die voorheen door fabrikanten in hun eigen skin werden toegevoegd. Zo vind je hier een nachtmodus die blauw licht filtert, kun je dubbeltikken om het scherm te activeren en zelf het paneel met snelle instellingen indelen. Ook in bijvoorbeeld de launcher zitten handigheden waar je eerst een losse app voor nodig had, zoals het groter en kleiner maken van widgets.
Camera: dienstbaar zonder exceptioneel te zijn
Achterop de Nokia 6 (2018) vind je een enkele camera, met een 16 megapixel-sensor. Op papier klinkt een 16 megapixel-camera indrukwekkend, maar deze valt in de praktijk enigszins tegen. Foto’s zijn niet altijd scherp en de camera heeft moeite met grote verschillen in belichting.
Bij foto’s waarbij er veel verschil zit in belichting, zoals een donker object dat je buiten op de foto zet, ogen donkere tinten te donker en lichte vlakken overbelicht. Hier kun je enigszins omheen werken door de belichting aan te passen op de overbelichte elementen, maar dat maakt de foto als geheel te donker. Ook helpt het om hdr altijd aan te laten staan.
Voordat je een foto kunt maken, moet je eerst wachten tot de camera-app opgestart is, want die is behoorlijk traag. Soms duurt het wel vijf seconden(!) voordat de app helemaal klaar is met laden. Dat is jammer, want op de meeste smartphones opent de camera-app vrijwel meteen. Het opstarten duurt gelukkig alleen de eerste keer wat langer: zolang de app in het werkgeheugen blijft, gaat het sneller.

Met de ingebouwde Pro-modus kun je een aantal van de eerder genoemde beperkingen wegpoetsen. Hier kun je instellingen aanpassen op het gebied van witbalans, iso-waarde en sluitersnelheid. Toch hadden we liever gezien dat de automatische modus beter was. Immers heb je niet altijd de tijd om de instellingen helemaal goed te zetten als je een spontane foto wil schieten.
Accu: snel bijladen
Met een capaciteit van 3000 mAh haal je met normaal gebruik met gemak het eind van de dag. Twee dagen zonder bijladen lukt alleen de meest sporadische gebruiker. De ingebouwde Snapdragon 630 is een zuinige chip, maar weet toch aardig wat stroom te verbruiken op het moment dat je het toestel flink gebruikt.
Fijn is dat HMD Global het toestel van snelladen heeft voorzien. Als je de usb-c-lader gebruikt, kun je het toestel in een half uur voor 50 procent bijladen. Dat is handig als je tussendoor wat extra spanning nodig hebt, maar je telefoon niet lang kunt missen.
Prijs-kwaliteitverhouding
De Nokia 6 (2018) heeft een adviesprijs van zo’n 279 euro, en wordt op moment van schrijven bij de meeste winkels voor dat bedrag verkocht. Voor dat geld krijg je een smartphone die gemakkelijk jaren mee kan. Immers belooft het Android One-logo op het toestel dat je op drie jaar aan beveiligingspatches kan rekenen.
Daar staat tegenover dat je wel een aantal features misloopt die op steeds meer midrange-toestellen opduiken. Zo heeft de Huawei P20 Lite voor een paar tientjes meer een voorkantvullend scherm en dubbele camera achterop. Dat geldt ook voor de Motorola Moto G6 Plus, die bovendien ook op een nagenoeg kale versie van Android loopt. Die twee toestellen lijden wel onder een gebrekkig updatebeleid, iets waar je je bij de Nokia 6 (2018) geen zorgen om hoeft te maken.
Conclusie Nokia 6 (2018) review
De Nokia 6 (2018) is al met al een solide smartphone. Het toestel ligt stevig in de hand, heeft een degelijke accuduur en is voorzien van de nieuwste softwareversie. Bovendien ben je er van verzekerd dat je die altijd draait, dankzij het Android One-programma. Daarnaast vind je hier geen overtollige apps die je er het liefst weer af zou gooien.
In zijn prijsklasse wordt Nokia echter op sommige gebieden voorbijgestreefd door de concurrentie, die wél dubbele camera’s en voorkantvullende schermen biedt. Hecht je echter meer waarde aan een pure Android-ervaring, dan kun je je aan de vernieuwde Nokia 6 geen buil vallen.

Nokia 6 (2018) prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Nokia 6 (2018) prijzen. Bekijk alle Nokia smartphones.
Alle Nokia smartphones met prijzen