De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android 8.0 Oreo: de nieuwe features, downloads en meer

Roel van Hout
6 min leestijd
Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo is de opvolger van Android 7.0 (Nougat). Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, multitasken en accuduur. De eerste Android Oreo Developer Preview verscheen eind maart 2017. De definitieve versie van Oreo werd op 21 augustus 2017 voor Pixel- en Nexus-toestellen. Google verwacht de update eind 2017 voor belangrijke smartphones van andere fabrikanten uit te brengen.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe functies in Android 8.0 Oreo

Google heeft Android Oreo voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

  • Gemakkelijker notificaties filteren met notificatiekanalen
  • Notification dots tonen een bolletje bij apps met nieuwe meldingen
  • Beperk je accuverbruik verder met background limits op stand-by
  • Google Play Protect voorkomt dat malware en foute apps schade aanrichten
  • Android Oreo maakt het opstarten van je smartphone dubbel zo snel
  • Picture-in-picture-modus voor Google Maps en video’s van YouTube en Netflix
  • Betere werking met Chromebooks
  • Gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden met Autofill
  • Slimmer selecteren, kopiĂ«ren en zoeken en automatisch aanvullen
  • Verbeteringen in WebView en Java zorgen voor apps die sneller opstarten en soepeler lopen
  • Android Go: speciale software voor minder krachtige smartphones

→ Check ook het Android 8.0 update-overzicht om te zien of jouw toestel wordt bijgewerkt

Filter je notificaties met notificatiekanalen

Google loopt al jaren voorop met notificaties, die overzichtelijker zijn op Android dan op iOS. Met Android 7.0 (Nougat) ging Google binnenkomende berichten al groeperen en combineren, zodat de belangrijkste notificaties van één app bij elkaar verzameld worden.

android o developer preview

Android Oreo gaat nog een stapje verder. Het bedrijf introduceert zogenaamde notificatiekanalen, waarmee je meer controle krijgt over de notificaties die apps naar je sturen. Zo kun je instellen dat een nieuws-app wel notificaties deelt bij technologisch of buitenlands nieuws, maar dat je niets hoort bij economisch nieuws.

Daarnaast is het mogelijk om meldingen te snoozen, zodat ze na een kwartier, halfuur of uur opnieuw verschijnen. Op deze manier krijg je dus meer controle over je notificaties. Verder verschijnt bij notificaties nu een cirkel in het bijhorende app-icoontje, waardoor je – zonder dat je het notificatiescherm hoeft te openen – kunt zien dat je een bericht op Facebook of reactie op Instagram hebt ontvangen. Google noemt dat ‘notification dots’.

Beperkt accuverbruik op stand-by

Zelfs als je toestel op stand-by staat, zijn veel apps nog altijd actief. Google wil het stroomverbruik van deze apps terugdringen en heeft daarom drie categorieĂ«n van activiteit geĂŻdentificeerd. Zo zijn er de zogeheten ‘implicit broadcasts’; apps die met elkaar communiceren op de achtergrond. Background services zijn activiteiten die doorlopen als een app niet in beeld staat, zoals fitness-apps of een stopwatch. Tot slot zijn er apps die ook op de achtergrond je locatie bijhouden.

Android Oreo - Open Wonder

In Android Oreo stellen ontwikkelaars een limiet in voor hoe vaak een app deze verzoeken indient op de achtergrond. Zo is het eigenlijk onnodig dat een app ‘s nachts terwijl je slaapt om de paar minuten om je locatie vraagt. In dat geval krijgt de applicatie enkel je laatst bekende locatie. Dankzij ‘background limits’ verbruiken apps straks nog maar nauwelijks stroom op de achtergrond, waardoor de tijd tussen oplaadbeurten langer wordt.

Eindelijk een picture-in-picture-modus

Google beloofde met Android 7.0 al ondersteuning voor picture-in-picture, maar deze functie ontbrak uiteindelijk in de definitieve versie. In Android Oreo is het eindelijk mogelijk om een video te bekijken wanneer je in een andere app bezig bent. Kijk je bijvoorbeeld een filmpje op YouTube, dan verdwijnt dit in een klein venster wanneer je naar de WhatsApp- of Facebook-app schakelt. Ben je klaar met de video, dan swipe je ‘m weg.

android o developer preview

In het begin zal de picture-in-picture-modus alleen beschikbaar zijn in YouTube (Red), Netflix en Google Maps. Op termijn moeten ook andere apps volgen.

Betere samenwerking met Chromebooks

Steeds meer Chromebooks kunnen overweg met Android-apps, maar doordat die voor touchscreens zijn geoptimaliseerd, zorgt dit ervoor dat ze op laptops lastig te bedienen zijn. Android Oreo brengt hier verandering in door apps ook te laten werken met de pijltjes- en tab-toets op het toetsenbord van een Chromebook. Een welkome verbetering voor wie een dergelijk apparaat in huis heeft.

Auto-aanvullen in Android Oreo

Een andere belangrijke vernieuwing van Android Oreo is Autofill. Dit werkt op eenzelfde manier als in Chrome, waar gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch worden onthouden, zodat je bij het inloggen niet telkens je gegevens hoeft in te vullen. Ontwikkelaars kunnen de optie gemakkelijk aan hun apps toevoegen, zodat adressen en gebruikersnamen automatisch worden ingevuld.

Slimmer selecteren en zoeken

Ook handig is dat Android Oreo slimmer omgaat met de tekst die je selecteert. Wanneer je iets selecteert, bijvoorbeeld een adres of telefoonnummer in een mailtje, dan kun je met een tik gelijk door naar Google Maps of de telefoon-app. Bovendien hoef je niet meer te priegelen om de juiste woorden te selecteren; Android 8.0 denkt met je mee en selecteert automatisch alle relevante informatie.

android o slimme selectie

Android Go: speciaal voor budgettelefoons

Met Android Go introduceerde Google tijdens I/O 2017 wederom software die geoptimaliseerd is voor minder krachtige smartphones. Go is te vergelijken met Android One, dat in 2015 het levenslicht zag, en richt zich ook weer op opkomende markten. Deze versie van Android Oreo heeft een eigen reeks Google-apps aan boord. Die gebruiken minder geheugen en data dan de gewone varianten. De apps hebben features om data te besparen, zoals het downloaden van YouTube-video’s via wifi. Ook kunnen gebruikers rechtstreeks video’s naar andere smartphones versturen zonder een internetverbinding.

Google Play Protect houdt je Android veilig

Misschien wel belangrijker is het feit dat Android 8.0 veel meer nadruk legt op veiligheid. De afgelopen jaren is het platform meermaals negatief in het nieuws gekomen vanwege problemen met malware, meestal veroorzaakt door malafide apps die binnen of buiten Google Play om werden geĂŻnstalleerd. Google Play Protect is een verzameling services die erop gericht is Android-apparaten met toegang tot Google Play beter te beschermen. De functie maakt gebruik van machine learning om apps te scannen op beveiligingsproblemen. Is er iets niet in de haak, dan zal Protect voorkomen dat de app wordt geĂŻnstalleerd of hem verwijderen.

Lees verder: Zo focust Android Oreo nog meer op de beveiliging van je toestel

Android Oreo release

Op 21 augustus 2017 onthulde Google de officiële naam van de nieuwe Android-versie: Oreo. Toen rolde het bedrijf de update ook uit naar de Pixel- en Nexus-toestellen, aangezien de software-ondersteuning van deze apparaten door Google zelf wordt geregeld. Het gaat om de Google Pixel, Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X en Google Pixel C.

Heb je een andere Android-smartphone, dan duurt het even voordat je met Oreo aan de slag kunt. Fabrikanten moeten hun software aanpassen aan de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem en de updates grondig testen. Google geeft wel aan samen te werken met populaire fabrikanten (zoals Samsung, LG en Huawei) om Oreo zo snel mogelijk naar meer mensen te brengen. De verwachting is dat eind 2017 de belangrijkste Android-smartphones van een Oreo-update zijn voorzien.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu