De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy S7 en S7 Edge review: koningen in Android-land

Gijs Ettes
8 maart 2016, 15:00
11 min leestijd
Samsung Galaxy S7 en S7 Edge review: koningen in Android-land

Reviewscore

9

Op papier pakken de Galaxy S7 en S7 Edge de belangrijkste minpunten van hun voorgangers aan. In hoeverre de nieuwe vlaggenschepen van Samsung daarin slagen, lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Bombastisch

De onthulling van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge ging niet ongemerkt voorbij. De fabrikant huurde wederom een van de grootste conferentiecentra in Barcelona af, voorzag alle aanwezigen  van een  Gear VR – omdat de presentatie deels in virtual reality was – en strikte  Mark Zuckerberg om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk vr  en de samenwerking met Facebook-dochter Oculus is.

gear vr mark zuckerberg

De grootste opzet van de presentatie  liet ook maar weer eens zien hoe  belangrijk het is dat de S7 en S7 Edge een succes  worden. Hoewel Samsung in het laatste kwartaal van 2015 meer toestellen verscheepte, heeft het bedrijf het moeilijk op de smartphonemarkt. De tijd dat met een vlaggenschip (Galaxy S3) recordwinsten werden behaald, liggen alweer tijden achter ons en Samsung verwacht een moeilijk 2016, voornamelijk vanwege een tegenvallende vraag naar zijn toestellen. Het bedrijf is weliswaar  marktleider, maar voelt de hete adem van Chinese concurrenten in de nek. Die tonen immers keer op keer aan dat een goede smartphone geen 700 euro hoeft te kosten.

samsung galaxy s7 review s7 edge

Met het uitbrengen van twee nieuwe premium toestellen – de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge dus – probeert  Samsung het tij te keren. De telefoons borduren voort op de basis die met de Galaxy S6 (Edge) is gelegd, maar voeren enkele grote en kleinere verbeteringen door die het verschil maken.  Of het ook genoeg is om de tegenvallende verkoopcijfers van Samsung een halt toe te roepen, moet de tijd uitwijzen.

Verbeterd design

Hoewel lang geruchten gingen dat de Galaxy S7 in drie of zelfs vier varianten zou verschijnen, is het uiteindelijk bij twee gebleven. Net als vorig jaar introduceert het bedrijf een regulier model en een duurdere variant met gebogen schermranden. De Galaxy S7 Edge heeft ditmaal echter een groter 5,5 inch-scherm (net zoals de Galaxy S6 Edge+), terwijl de reguliere Galaxy S7 het met een 5,1 inch-scherm doet.

galaxy s7 review camera

Op het schermformaat en de randen na zijn de twee toestellen nauwelijks te onderscheiden; beide hebben dezelfde metalen behuizing met afgeronde hoeken en een homeknop die een fractie rechthoekiger is. Opvallend is dat de achterkant aan de zijkanten iets afloopt en de cameralens minder uitsteekt. Het zorgt ervoor dat de Galaxy S7 nét wat lekkerder in de hand ligt. Hetzelfde geldt voor de S7 Edge, die ondanks het formaat verrassend goed te hanteren is.  Het iets hogere gewicht draagt bij aan het premiumgevoel.

Stof- en waterbestendig

De grootste designverbetering is onzichtbaar: in tegenstelling tot de Galaxy S6 zijn  de S7 en S7 Edge namelijk stof- en waterbestendig. De toestellen hebben  een IP68-certificering, wat inhoudt dat ze  30 minuten onder water overleven  tot een diepte van maximaal 1,5 meter. Ook als je op de fiets zit en in een hevige regenbui terechtkomt, hoef je je geen zorgen te maken.

Een vochtsensor in de oplaadpoort voorkomt kortsluiting

Daarnaast beschikken ze over een sensor in de oplaadpoort die vocht kan detecteren. Zijn de toestellen nat, dan verschijnt er een melding op het scherm  en wordt opladen onmogelijk gemaakt. Door deze slimme innovatie wordt kortsluiting voorkomen.

Schermkwaliteit: ongeëvenaard

De vlaggenschepen van Samsung gooien wat schermkwaliteit betreft altijd hoge ogen, en de Galaxy S7 en S7 Edge zijn geen uitzondering. De toestellen beschikken  over super-amoled-displays van respectievelijk 5,1 en 5,5 inch met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De resolutie is onveranderd ten opzichte van de Galaxy S6, maar de maximale helderheid is een fractie toegenomen. Dat verschil is echter alleen zichtbaar als je de S7 en S6 naast elkaar legt. De beeldkwaliteit is wederom dik in orde, of je nu door de interface of websites scrolt,  games speelt of video’s bekijkt.

galaxy s7 review scherm

Voor doorsnee gebruik vinden we een QHD-resolutie op een scherm van pakweg 5 inch nog steeds te veel van het goede, maar in combinatie met een vr-bril als de Samsung Gear VR biedt het wel degelijk meerwaarde. Het beeld is dan gewoonweg stukken scherper  dan bij een toestel met een 1080p-resolutie. Het goede nieuws voor bezitters van de Gear VR is dat ook de nieuwe Galaxy-toestellen ondersteund worden. Net als de vr-bril werken de S7 en S7 Edge gewoon met micro-usb.

Always-on-display

Verder beschikken Samsungs vlaggenschepen over een zogenoemd always on-display. Ook als het scherm is vergrendeld, kun je daardoor in één oogopslag  de  tijd, datum en notificaties checken zonder het toestel aan te zetten. Het extra energieverbruik is minimaal, aangezien het scherm grotendeels zwart blijft en zwarte pixels niet belicht hoeven te worden. Bovendien heeft Samsung enkele slimme energiebesparende opties toegevoegd, die helpen om de accuduur flink op te rekken.

always-on-scherm

Hard- en software

Zoals het goede vlaggenschepen betaamt, zijn de Galaxy S7 en S7 Edge voorzien van het neusje van de zalm wat betreft mobiele hardware. Beide worden aangedreven door de nieuwste Exynos-chip van Samsung, 4GB aan RAM en een gpu die zo`n 80 procent krachtiger is dan die in de Galaxy S6. Samsung heeft ook aanpassingen in  de hardware doorgevoerd om de warmte bij intensief gebruik te beperken. Alleen als je de telefoons oplaadt, worden ze bovengemiddeld warm. Bovendien kun je bij het spelen van grafisch minder intensieve games de hardwareload beperken, zodat de accu langer meegaat.

samsung 10

Daarnaast is er 32GB opslaggeheugen aanwezig, dat is uit te breiden met een micro-sd-kaartje van maximaal 200GB. Hiermee pakt Samsung een belangrijk minpunt van de Galaxy S6 aan; het opslaggeheugen van dat toestel was immers niet uitbreidbaar en werd voor bijna een derde ingenomen door systeemsoftware en voorgeïnstalleerde apps. Helaas is externe opslag alleen voor media te gebruiken; je kunt geen apps op je micro-sd-kaart zetten omdat de S7 en S7 Edge niet gebruikmaken van het adoptable storage van Android 6.0.

Voorgeïnstalleerde software

Standaard wordt tussen de 8 en 9GB van het opslaggeheugen ingenomen door het systeem en voorgeïnstalleerde apps. Naast Google-apps vind je op de S7 en S7 Edge ook diverse Samsung-alternatieven als S Health, S Planner,  Samsung Internet en Microsoft-apps als Skype, OneDrive en Excel. Ook Facebook, Instagram en WhatsApp staan standaard geïnstalleerd, al vind je ze overzichtelijk ingedeeld in mapjes zodat ze in ieder geval niet in de weg zitten. Zit je überhaupt niet op de apps te wachten, dan kun je ze helaas niet verwijderen, maar alleen uitschakelen.

Er is dus nog wel wat bloatware aanwezig, maar de beruchte Touchwiz-skin is gelukkig iets  verbeterd. De schil die over Android 6.0 Marshmallow ligt is nog steeds enorm kleurrijk, maar oogt wat strakker en overzichtelijker. Haperingen – vooral bij gebruik van Google Chrome – zijn helaas niet helemaal verdwenen, al voelt de interface doorgaans soepel aan. Dat is mede te danken aan het rijk aanwezige werkgeheugen en de optimalisaties die Samsung heeft doorgevoerd.

De interface is nog niet helemaal vrij van haperingen

Een fijne bijkomstigheid van Marshmallow is dat je per app kunt aangeven welke permissies deze mag hebben. Zo kun  je expliciet aangeven dat WhatsApp toegang tot je galerij krijgt om een foto naar iemand te sturen. En wil je niet dat Facebook je locatie volgt of toegang tot je contacten heeft, dan kun je die permissies intrekken. Je kunt heel precies per app de machtigingen beheren; iets dat in eerdere Android-versies onmogelijk was.

Een andere vernieuwing, die je vooralsnog alleen kunt gebruiken als de systeemtaal in het Engels staat, is Now on Tap. Deze uitbreiding van zoekassistent Google Now is te activeren door de homeknop ingedrukt te houden. Vervolgens wordt de context van je scherm gebruikt om aanvullende informatie te tonen. Denk aan IMDb-informatie, nieuws en trailers als je een recensie van een film leest. Om van deze handige functie gebruik te maken, moet wel Google Now zelf zijn ingeschakeld.

Game Launcher en Edge UX

Voor de mobiele gamers onder ons heeft Samsung nog een toevoeging in de vorm van de Game Launcher, een hub die snel toegang geeft tot de spellen die op je toestel staan. Tijdens het spelen kun je tevens een snelmenu oproepen om een screenshot of video-opname te maken, waarbij in het laatste geval ook de frontcamera wordt gebruikt om jouw gezicht tijdens het gamen te filmen. Een geinige toevoeging. Ook kun je het snelmenu gebruiken om inkomende notificaties te blokkeren, zodat je niet wordt gestoord. Heb je er geen behoefte aan, dan is de tool uit te schakelen.

game launcher samsung

Tot slot zijn er nog enkele verbeteringen doorgevoerd aan Edge UX, het snelmenu dat verschijnt met een veegbeweging over de schermrand van de  Galaxy S7 Edge. Naast snelkoppelingen en contacten kun je het menu gebruiken voor het checken van nieuws en sportuitslagen. In de huidige versie wordt daarvoor gebruikgemaakt van informatie van Yahoo. De extra functionaliteit zorgt ervoor dat de schermrand daadwerkelijk iets toevoegt en omdat Samsung de api heeft opengesteld, kunnen ook andere ontwikkelaars ermee aan de slag. Momenteel staan er in Samsungs eigen app-winkel al enkele aanvullende modules die je kunt downloaden.

samsung galaxy s7 edge

De extra Edge-functies zijn een fijne bijkomstigheid, maar wat ons betreft niet essentieel. De meeste kopers zullen voor de S7 Edge gaan vanwege het grotere scherm, bijzondere design en de hogere accucapaciteit. Afgezien daarvan is het toestel nagenoeg gelijk aan de goedkopere S7.

Camera: minder megapixel, betere sensor

Op papier lijkt de camera van de S7 en S7 Edge een stap terug, als je puur kijkt naar de maximale resolutie (12 megapixel) tenminste. De camerasensor heeft nu echter een hoger diafragma van f/1.7. Hoe lager dat getal, des te groter de lensopening en hoe meer licht kan worden opgevangen. Naast een hogere lichtgevoeligheid heeft de S7 een dual-pixel camera, wat ervoor zorgt dat er sneller wordt scherpgesteld omdat alle pixels worden ingezet om te focussen. Dat laatste is merkbaar en met name in situaties waar de belichting niet optimaal is; de S7 is in dat geval een fractie sneller dan de S6. Bij het vastleggen van snel bewegende objecten valt ook op hoe snel de camera focust.

galaxy s7 camera 2

Als gezegd is de  cameraresolutie  wel afgenomen. Je schiet met de Galaxy S7 kiekjes van 12 megapixel in een beeldverhouding van 4:3. Wil je in 16:9 fotograferen, dan bedraagt de maximale resolutie nog maar 9,1 megapixel. De Galaxy S6 maakt bredere (16:9) foto’s in maximaal 16 megapixel.  Met identieke instellingen en omstandigheden ogen  foto’s gemaakt met de Galaxy S7 (rechts) wel iets gedetailleerder, zoals hieronder te zien.

Over het algemeen zijn we erg te spreken over de camera in de Galaxy S7. Hij reageert snel, weet veel detail vast te leggen (ook bij weinig licht) en schiet  scherpe  video’s. Het verschil met de Galaxy S6 zit ‘m vooral in de snellere focus en de hogere lichtgevoeligheid, maar ook Samsungs vlaggenschip van 2015 presteert op dit gebied bovengemiddeld goed. Voor de camera hoef je niet per se te upgraden naar de Galaxy S7.

Prettig voor wie graag selfies schiet, is dat de 5 megapixel-frontcamera hetzelfde diafragma heeft als de camera aan de achterzijde. Daarnaast kan het display fel oplichten bij het maken van een zelfportret, waardoor gezichten optimaal belicht worden. Video`s schiet de camera in een indrukwekkende 4K-resolutie en met 30 beeldjes per seconde. Ook hier zorgt de optische beeldstabilisatie ervoor dat beelden die je maakt scherp en gedetailleerd ogen.

Accuduur

Op het gebied van de accu(duur) zijn er grotere verschillen, en dan met name tussen de Galaxy S7 Edge en S6 Edge. Eerstgenoemde heeft een 3600 mAh-accu, waarmee anderhalf tot twee dagen gemiddeld gebruik (met 4 tot 5 uur scherm-aan-tijd) goed haalbaar is. De Galaxy S6 Edge en de reguliere S6 hebben nagenoeg dezelfde accucapaciteit (2600 en 2550 mAh), maar moeten doorgaans al na anderhalve dag aan de oplader, waarbij een scherm-aan-tijd van meer dan 3,5 uur een utopie  is. De Galaxy S7 heeft dankzij zijn 3000 mAh-accu een langere adem (4 uur scherm-aan-tijd), maar haalt het op dit vlak niet bij zijn grotere broer.

galaxy s7 accu

De S7 en S7 Edge beschikken allebei over meerdere accubesparende modi en niet te vergeten Doze, de standaardfunctie in Marshmallow die apps sneller laat sluimeren. De functie die de meeste energie bespaart, is echter het always-on-display. Omdat je nu zaken als de tijd en meldingen ziet als het toestel in stand-by staat, ben  je minder snel geneigd om het scherm in te schakelen. En uiteindelijk is dat toch  de grootste energievreter.

Conclusie Samsung Galaxy S7 review

De Samsung Galaxy S7 en S7 Edge lossen de meeste minpunten van hun voorgangers op en brengen bovendien een aantal subtiele, maar belangrijke verbeteringen. Zo is de behuizing stof- en waterbestendig, steekt de cameralens nauwelijks meer uit, is de opslagruimte uitbreidbaar en behoren de meeste haperingen in de interface tot het verleden. Daarnaast is de accucapaciteit flink vergroot en het design licht aangepast, waardoor zowel de S7 als de grotere S7 Edge bijzonder lekker in de hand liggen. Wie op zoek is naar een nieuw toptoestel, kan niet om Samsungs vlaggenschepen heen.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 229,99

Bekijken
Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung Galaxy S7 Edge prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 370,-

Bekijken

Los refurbished

€ 137,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu