Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Opinie: Een goede smartphone hoeft geen 700 euro te kosten

Gijs Ettes
29 februari 2016, 20:10
3 min leestijd
Opinie: Een goede smartphone hoeft geen 700 euro te kosten

Ze waren in groten getale aanwezig tijdens het MWC: midrange smartphones. Het aanbod in het middensegment wordt steeds groter en toont aan dat een goed toestel tegenwoordig geen rib uit je lijf hoeft te kosten.

Lees verder na de advertentie.

Midrange smartphones populairder

De publiekstrekkers tijdens het Mobile World Congress (22 – 25 februari) waren zonder twijfel de Samsung Galaxy S7 (Edge) en LG G5. Beide toestellen combineren een fraai design met de beste specs én een flink prijskaartje. Voor de S7 en S7 Edge betaal je respectievelijk 699 en 799 euro, en waarschijnlijk zal de prijs van LG’s vlaggenschip daar weinig van afwijken.

midrange smartphones

Toch bewees het MWC ook maar weer eens dat een goede smartphone je geen 700 euro hoeft te kosten. Onder meer Sony, HTC, Honor, Alcatel en Xiaomi presenteerden midrange toestellen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. En dan laten we de talloze high-end toestellen van andere Chinese fabrikanten – die nog goedkoper zijn, maar waarschijnlijk geen Europese release krijgen – nog buiten beschouwing.

Kwaliteit

Vrijwel alle fabrikanten hebben tegenwoordig een of meerdere midrange smartphones in hun assortiment. Wat echter opvalt, is dat de algehele kwaliteit van het middensegment de afgelopen twee jaar flink is toegenomen. Heb je 300 euro te besteden, dan hoef je wat specs, camera en schermkwaliteit al lang niet meer zoveel concessies te doen. Het succes van de OnePlus One in 2014 betekende  het startschot voor deze ontwikkeling op de smartphonemarkt.

Wil je een fijne smartphone voor een zacht prijsje, dan is je keuze vandaag de dag niet beperkt tot  toestellen van OnePlus of Motorola. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan  voor de Sony Xperia XA, Alcatel Idol 4 (beide 300 euro), de goedkope Honor 5X (229 euro) of de vernieuwde Desire-reeks van HTC. Stuk voor stuk toestellen met een goed scherm, behoorlijke  hardware en Android 6.0 als besturingssysteem. Voor doorsnee taken als WhatsAppen, internetten, gamen en fotograferen doen ze weinig onder voor de absolute vlaggenschepen.

honor 5x review

Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen een Galaxy S7 en Honor 5X, maar voor een minder veeleisende gebruikers is  het prijsverschil van 470 euro (!) lastig  te rechtvaardigen. Dat vertaalt zich ook terug in de cijfers; ruim de helft van de verkochte smartphones in ons land  kost minder dan 200 euro. De prijsbewuste Nederlander gaat in toenemende mate voor een sim only abonnement in combinatie met een los, goedkoper toestel. Toptoestellen als de S7 en S6  worden vrijwel alleen nog in combinatie met een abonnement verkocht.

Uithangbordje

Dat neemt niet weg dat de vlaggenschepen nog steeds belangrijk zijn. Voor de meeste Android-fabrikanten zijn het echter niet meer de recordbrekers van weleer, maar uithangborden voor een bepaalde toestelserie. Dat is bijvoorbeeld goed zichtbaar bij de nieuwe Xperia X-serie van Sony, bestaande uit de XA, X en X Performance.

De twee laatste vallen met een prijs van 599 en (naar verwachting) 699 euro niet in de midrange-categorie, maar wie een soortgelijk design en gebruikerservaring wil, kan ook voor de XA gaan. Je boet iets in qua hardware en schermkwaliteit, maar bespaart wel honderden euro’s dan wanneer je voor het flagship – de Xperia X Performance – zou gaan. Bij aanschaf van een smartphone is het daarom slim vooraf te bepalen waar voor jou de meerwaarde ligt en welke prijs je hiervoor (niet) wilt betalen.

Ben jij het eens met onze stelling? Deel je mening hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor 5X 4g
Honor 5X 4g

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu