De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Sony Xperia Z5 Compact Review: kleine topper met high-end specs

Redactie
15 november 2015, 11:00
6 min leestijd
Sony Xperia Z5 Compact Review: kleine topper met high-end specs

Reviewscore

8

Een compacte smartphone met high-end specificaties? Ze zijn zeldzaam, maar af en toe duikt er een pareltje op. De Sony Xperia Z5 Compact is zo’n  toestel dat prima hardware en prestaties combineert met een klein formaat.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia Z5 Compact Review

De Sony Xperia Z5 Compact is de opvolger van de Sony Xperia Z3 Compact die vorig najaar verscheen. Op het eerste gezicht lijkt Sony weinig veranderd te hebben ten opzichte van zijn voorganger.  Net als de Z3 Compact is de Z5 Compact is zeker geen budgettelefoon, maar juist geschikt voor mensen die een kleinere telefoon fijner vinden, maar wel  waarde hechten aan goede specs.

sony xperia z5 compact review 1

De smartphone  van 599 euro  is namelijk een compactere  variant van de grotere én iets duurdere  Sony Xperia Z5 (699 euro)  uit dezelfde serie. De derde  smartphone in de Xperia Z5-serie is de Premium, die nog groter (5,5 inch) en duurder is (799 euro) is.

Lees ook  onze uitgebreide Sony Xperia Z5 review

Design: klein en lomp

De Sony Xperia Z5 Compact  meet 127 bij 65 bij 8,9 millimeter en weegt 138 gram (ter vergelijking: de Z5 meet 146 bij 72 bij 7,3 millimeter en weegt 154 gram). Het toestel is met deze afmetingen iets dikker (0,3 millimeter) en zwaarder (9 gram) dan zijn voorganger. Op zich geen ramp, gezien het feit dat hij ook met een iets grotere  accu is uitgerust (2600 mAh versus 2700 mAh).

Wel oogt de telefoon vrij lomp. Het vierkante design, het matte glas aan de achterkant en de dikte van het toestel geven je  niet een heel compact gevoel. Het matte glas zorgt ervoor dat vingervlekken minder zichtbaar zijn,  maar  daardoor ziet de Z5 Compact er wel iets minder premium uit.

sony xperia z5 compact review 1

Sony heeft bij de Xperia Z5 de simkaarthouder  en de  micro-sd-sleuf weggewerkt achter een lipje aan de linkerkant terwijl de 3,5 millimeter-jack aan de bovenkant en usb-ingang aan de onderkant inmiddels vrij zijn komen te liggen. Toch is het toestel ‘gewoon’ stof- en waterbestendig. Aan de rechterkant vind je de volumetoetsen,  sluiterknop en powerknop.

Laatstgenoemde  is tegelijkertijd ook de vingerafdrukscanner, die erg snel en nauwkeurig wekt. Voor de plaatsing zijn zowel argumenten tegen als voor te bedenken: zo is de telefoon makkelijk te ontgrendelen als je ‘m vasthoudt, maar dat is  moeilijker voor linkshandigen of als de Z5 Compact in een carkit is geklikt.

Scherm en hardware: geen oververhitting meer

De Xperia Z5 Compact beschikt over een wat kleiner dan gemiddeld hd-scherm van 4,6 inch met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dat is wat aan de lage kant voor een high-end-toestel, maar ruim voldoende  voor het schermformaat en het zorgt ervoor dat de accu lang meegaat. De helderheid van het scherm is prima, maar is  in fel zonlicht  soms wat te laag.

sony xperia z5 compact review 1

Het compacte toestel beschikt over de welbekende Snapdragon 810-chipset. Waar die  bij Z3+ nog wel eens tot verhitte situaties leidde, is dit probleem inmiddels gelukkig verholpen. De telefoon functioneert goed en hoewel 2GB aan werkgeheugen niet erg veel is voelt de interface  soepel aan. Wel is er wat  verschil met de Sony Xperia Z5, die 3GB aan werkgeheugen heeft en net iets sneller reageert bij het starten van veelgebruikte apps. Van incidentele vastlopers zoals bij de Xperia Z5 heeft de Compact geen last.

Ondanks  2GB RAM functioneert  de interface soepel

Met 32GB aan opslagruimte, waarvan 9GB in beslag wordt  genomen door het systeem en onnodige bloatware, is het toestel ook op dit gebied prima voorzien. Deze opslag is bovendien uitbreidbaar, zodat je al je apps en media kwijt kunt op het toestel. Verder beschikt het de Z5 Compact  over lte categorie 6, bluetooth 4.1 en nfc.

Software: veel bloatware

De Xperia Z5 Compact draait uit de doos op Android 5.1.1, maar zal ook de update krijgen naar Android 6.0 Marshmallow (eind 2015). De Android-skin is hetzelfde als bij grotere broer de Xperia Z5, waarbij de interface van Android niet zo is aangepast als bij bijvoorbeeld het TouchWiz van Samsung. De lay-out, de notificatiebalk en de menuknoppen zijn zo goed als gelijkgetrokken met stock Android.

Wel hinderlijk is de grote hoeveelheid bloatware die staat geïnstalleerd. Apps als Lifelog, Xperia Lounge, Kobo Books en Amazon Shopping zijn  door Sony toegevoegd, maar zijn eigenlijk zo goed als overbodig. Sommige kun je verwijderen (Amazon , Kobo), andere niet (Xperia Lounge, Weer). We hadden liever gezien dat Sony de apps optionele downloads  had gemaakt.

Camera beschikt over leuke AR-functie

De Z5 Compact heeft net als de Z5 een 23 megapixel-camera aan de achterkant en een 5 megapixel-frontcamera. De  camera aan de achterkant is de beste die Sony tot dusver heeft geïntegreerd in haar smartphones en maakt dan ook scherpe foto’s. De kleuren zijn zeer waarheidsgetrouw, hoewel de foto’s die  binnen zijn gemaakt een ondertoon hebben die naar het gelige toe neigt. De weergave van details is uitmuntend en in de meeste omstandigheden is geen ruis in foto’s zichtbaar.

sony xperia z5 compact review

De camera beschikt dan wel over 23 megapixel (5520 bij 4140 pixels, foto midden), deze staat deze automatisch ingesteld op 8 megapixel (3264 bij 2448 pixels, foto links). Wil je scherpere foto’s schieten, dan is het slim om dit even te wijzigen in de instellingen van de camera-app. Het verschil is niet meteen op de foto’s op de smartphone zelf op te merken, maar worden duidelijk als je inzoomt.

Leuk  –  maar meer niet –  is Sony’s camerafunctie om foto’s en video’s te schieten met augmented reality (rechts). Zo kun je dinosaurussen of kaboutertjes toevoegen. Daarnaast kun je filmen in slowmotion en 4K, wat prima werkt.

Accu gaat twee dagen mee

De Xperia Z5 Compact is uitgerust met een 2700 mAh-accu. Ons testmodel haalt  gemakkelijk de avond bij  normaal gebruik en gaat gemiddeld zo’n twee dagen mee. Dat wil zeggen: wat  belletjes, een aantal  nieuwe apps installeren en uitproberen, de AR-functie van de camera uitvogelen,  berichten  versturen en browsen. Een aantal Z5 Compact-gebruikers ondervond echter grote problemen met de accuduur. Sony heeft toegezegd dit te verhelpen in de komende software-updates. Wij hadden er in ieder geval geen last van.

De accu gaat met gemak twee dagen mee

Om de levensduur op  te rekken zijn er drie energiebesparende modi toegevoegd: de Stamina-modus, de Ultra Stamina-modus en de accubesparingsmodus. Ook kun je de manier waarop je apparaat met achtergrondgegevens omgaat aanpassen, zodat het  niet constant energie verbruikt. Een klein minpuntje is dat de Z5 Compact QuickCharge 2.0 ondersteunt, maar  de snellader zul je zelf moeten aanschaffen.

Conclusie Sony Xperia Z5 Compact review

Op dit moment is de Sony Xperia Z5 Compact één van de weinige high end-smartphones met een ‘klein’ 4,6 inch-scherm. Met een iets kleinere accu (logisch) en 1GB minder werkgeheugen ten opzichte van zijn grote broer de Z5 hoef je nauwelijks compromissen te sluiten. Het toestel werkt vlot, de accu gaat twee dagen mee, de vingerafdrukscanner is snel en de camera schiet scherpe plaatjes. Klein nadeel is het ietwat lomp overkomende design, de bloatware en het ontbreken van een QuickCharge-lader. Maar al met al is dit een prima smartphone voor een prima prijs.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z5 Compact
Sony Xperia Z5 Compact

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu