In 3 stappen gebruikersprofielen aanmaken op je Android-tablet

Gijs Ettes
11 augustus 2014, 14:36
2 min leestijd
In 3 stappen gebruikersprofielen aanmaken op je Android-tablet

Bij Android heb je de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen voor één apparaat aan te maken. Meerdere gebruikersprofielen zijn handig voor ouders die hun kinderen graag willen laten spelen met hun toestel, maar willen voorkomen dat zij aan de haal gaan met (dure) apps. In deze tip laten we je zien hoe een gebruikersprofiel aanmaken op een tablet precies in zijn werk gaat en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Lees verder na de advertentie.

Vanaf Android 5.0 Lollipop bieden ook smartphones de optie om meerdere gebruikersprofielen aan te maken. Vooralsnog is dit alleen mogelijk met tablets die voorzien zijn van Android-versie 4.2 of hoger. Wil je ook nog beperkingen instellen voor profielen, dan heb je een tablet met Android 4.3+ nodig.

1. Gebruikersprofiel aanmaken: dit moet je weten

Gebruikersprofiel aanmaken 2

Een gebruikersprofiel aanmaken in Android is zo gepiept, al beschikken sommige tablets (zelfs die met Android 4.2 of hoger) niet over deze functie. Om dit te controleren ga je naar de instellingen en check je of je onder het kopje ‘Apparaat’ de functie ‘Gebruikers’ vindt. Bij sommige tablets van bijvoorbeeld Sony en Samsung is de optie helaas afwezig.

Is dit bij jou niet het geval, dan kun je hier een nieuwe gebruiker (Android 4.2+) of een beperkt profiel (Android 4.3+) aanmaken. Het verschil tussen deze twee is dat een gebruiker zijn of haar omgeving zelf kan inrichten, waarbij alleen de eigenaar van de tablet de mogelijkheid heeft om gebruikers toe te voegen of te verwijderen. Een beperkt profiel wordt ook door de eigenaar van de tablet beheerd, maar kan flink beperkt worden. Standaard staan bijvoorbeeld alle apps uitgeschakeld en je kunt zelf toestemming geven welke apps wel en niet gebruikt mogen worden.

2. Gebruikersprofiel

Een nieuw gebruikersprofiel aanmaken verloopt hetzelfde als de instelprocedure die je doorloopt als je je Android-toestel voor het eerst opstart. Je moet een Google-account aanmaken of koppelen, de taal selecteren en eventueel een profielfoto of een stukje tekst voor bij het vergrendelscherm invoeren.

3. Beperkt profiel instellen

Een beperkt profiel instellen gaat via het profiel van het hoofdaccount (dus de eigenaar van de tablet). Je kunt hier precies aangeven welke apps en functies gebruikt mogen worden. Schakelen tussen gebruikersprofielen is heel simpel: vanaf het vergrendelscherm (dat je ziet als je je toestel aanzet) tik je op het desbetreffende account en log je in.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu