De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

In 3 stappen het persoonlijk woordenboek op je Android aanpassen

Wouter Nijsen
5 juni 2017, 11:42
2 min leestijd
In 3 stappen het persoonlijk woordenboek op je Android aanpassen

Een persoonlijk woordenboek op je Android-smartphone maken is handig als je vaak dezelfde woorden gebruikt. We laten zien hoe je dat doen en hoe je het woordenboek aanpast.

Lees verder na de advertentie.

Telkens wanneer je een onbekend woord intikt op een Android-toestel verschijnt er een melding, waarmee je een onbekend woord aan je woordenlijst kunt toevoegen. Door dit vaker te doen, maak je een persoonlijk woordenboek met veelgebruikte woorden aan.

Dat is handig als je vaak dezelfde soort gesprekken voert en je ‘eigen’ woorden snel wilt invoeren. Het maakt het tikken van lange teksten op je Android-toestel een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat je persoonlijke woordenboek niet vervuild raakt met rare woorden.

Persoonlijk woordenboek aanpassen

Foute woorden of woorden die je niet meer wilt gebruiken, kun je verwijderen door naar je persoonlijke woordenboek te gaan. Het is ook mogelijk om woorden toe te voegen, die de volgende keer tijdens het tikken bij de suggesties worden weergegeven.

Volg de stappen hieronder om je persoonlijk woordenboek aan te passen. Het kan per toestel verschillen waar je de functie precies vindt, maar vaak kun je terecht bij ‘Taal en invoer’, waarna je de optie vanzelf in beeld ziet.

  1. Open de Instellingen-app op je smartphone, veeg naar beneden totdat je ‘Taal en invoer’ ziet en tik hierop;
  2. Bovenaan zie je direct de optie ‘Persoonlijk woordenboek;
  3. Met het plus-icoontje rechtsboven kun je direct woorden aan je persoonlijk woordenboek toevoegen. Ben je klaar, sluit dan de Instellingen.

Handig is dat je ook een sneltoets kunt kiezen, zodat je slechts een aantal letters hoeft te tikken om het woord in te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de afkorting ‘AP’ voor ‘Android Planet’. Dit is echter optioneel en hoef je dus niet per se te gebruiken. Overigens verwijder je toegevoegde woorden uit je persoonlijk woordenboek door op het woord te tikken, en dan voor het prullenbak-icoontje rechtsboven te kiezen.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu