De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Meet de prestaties van je Android met deze 5 benchmark-apps

Wouter Nijsen
12 augustus 2015, 21:20
5 min leestijd
Meet de prestaties van je Android met deze 5 benchmark-apps

Benchmarken is een populaire en simpele manier om de prestaties van een Android-smartphone in kaart te brengen. Met deze 5  benchmark-apps kun je je toestel het best testen.

Lees verder na de advertentie.

Het gebruik van benchmark-apps

Voordat we  de 5 beste benchmark-apps noemen, is het belangrijk om te weten dat benchmarks niet altijd even betrouwbaar zijn. Zo tweaken sommige fabrikanten hun smartphones op zo’n manier dat er een hogere benchmarkscore wordt behaald. Bij de Samsung Galaxy Note 3 was bijvoorbeeld een bestandje in het systeem verstopt dat ervoor zorgde dat de prestaties van de gpu met 20 procent werd verhoogd zodra er een benchmark-app werd gedetecteerd.

Daarnaast hebben veel benchmark-apps er een handje van om de hardware tot het uiterste te persen; iets wat in het dagelijkse gebruik maar zelden voorkomt. Doorsnee smartphonegebruikers hebben daar weinig aan, al weten de apps steeds beter in te schatten wat de werkelijke prestaties tijdens normaal gebruik zijn.

1. AnTuTu Benchmark

AnTuTu

Verreweg de populairste benchmark-app uit dit lijstje  is AnTuTu. De app is al tientallen miljoenen  keren  gedownload en wordt door veel media gebruikt om smartphoneprestaties te meten. AnTuTu is een wat algemene tool, wat betekent dat de prestaties van de cpu, gpu, opslagruimte en het werkgeheugen samen worden getest en uitgedrukt in één getal. Wel heb je de mogelijkheid om specifieke onderdelen te benchmarken. Zo kun je in het hoofdmenu bijvoorbeeld kiezen voor een HTML 5-, video- of batterijtest.

Handig aan AnTuTu is dat de prestaties van je Android in een tabel verschijnen en te vergelijken zijn met andere toestellen. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar geeft wel een indicatie van hoe vlot je Android eigenlijk is. Ook is het fijn dat de AnTutu-app gratis is en regelmatig  van updates wordt voorzien.

Download AnTuTu Benchmark  in Google Play (gratis)

2. GFXBench

GFXBench

De Android-app van GFXBench brengt de grafische prestaties van je smartphone in kaart. Dat doet de app door verschillende zaken te meten terwijl je Android een aantal grafisch intensieve testen doorstaat. Denk aan de framerate en hoe goed beelden door de grafische chip worden gerenderd. Het duurt dan ook even voordat alle testen zijn afgerond. De resultaten worden niet – zoals bij AnTuTu wel het geval is – in een cijfer uitgedrukt, maar je ziet alle data zoals die is gemeten.

Met de standaard instellingen wordt een  smartphone aan veel verschillende testen onderworpen, maar je kunt ook zelf zaken aanpassen.  Zo kun je precies bepalen welke tests je Android moet doorlopen, waarbij je de keuze hebt tussen  high-level, low-level en specifiekere metingen. Ook is het mogelijk om de resultaten met andere toestellen te vergelijken.

Download GFXBench  in Google Play (gratis)

3. Geekbench 3

geekbench 3

Geekbench 3 wordt omschreven als een zogenoemde  microbenchmark, omdat alleen de prestatie van de cpu in kaart wordt gebracht. Geekbench splitst de resultaten van de processor in een single-core score en multi-core score. Door dat eerste  krijg je inzicht hoe een enkele kern presteert, en de multi-core-score gebruikt alle kernen om tot een resultaat te komen. De app kenmerkt zich door de erg  uitgebreide resultaten, waarbij het wel handig is om enige basiskennis over de hardware van je toestel te hebben.

Geekbench 3 voert de testen vrij vlot uit en geeft je – net als veel andere apps uit dit lijstje – de mogelijkheid om resultaten te vergelijken met andere Android-smartphones. Ook zijn ze op verschillende manieren te delen met anderen.

→ Download Geekbench 3  in Google Play (gratis)

4. SpeedTest.net

Speedtest

Wil je de wifi-verbinding op je smartphone testen, dan kun je eigenlijk niet om de app van Speedtest.net heen. De Android-app meet de download- en uploadsnelheid van de verbinding en laat met grafieken realtime snelheden zien. Vooral fijn aan Speedtest is dat de app lekker snel werkt, overzichtelijk oogt en simpel in elkaar steekt. Na het openen van de app hoef je alleen  op `Start test` te tikken om te beginnen.

Speedtest voor Android bewaart de resultaten in een apart tabblad, maar mist een beetje duiding. Mensen die niet veel van netwerksnelheden afweten, zullen aan de hand van de cijfers niet direct begrijpen  of hun verbinding snel of juist traag is.  Ook hierbij is dus wat basiskennis vereist.

Download Speedtest.net  in Google Play (gratis)

5. Vellamo

Vellamo

Vellamo is een benchmark-app die is ontwikkeld door de bekende chipfabrikant Qualcomm. De app test voornamelijk de prestaties van de processor, en doet dat op verschillende manieren. De kracht van Ventrallo ligt echter bij de browsertest, waarmee wordt berekend hoe snel je Android overweg kan met de Chrome-browser. Daarnaast  zijn er opties aanwezig waarmee je uitzoekt  hoe krachtig je smartphone is wanneer er één taak wordt uitgevoerd, en is ook de eerder genoemde multi core-test aanwezig.

Resultaten worden met veel  details weergeven, zodat  je ook scores van kleinere en individuele benchmarks kunt checken. Dit gaat behoorlijk diep, maar gelukkig geeft Ventrallo bij elke benchmark een korte beschrijving van wat het precies inhoudt. Door de fraaie interface en vloeiende animaties is dit  tevens  de mooiste app uit het  lijstje.

→ Download Vellamo  in Google Play (gratis)

Tot slot: wees je er bij het gebruik van benchmark-apps van bewust dat resultaten niet altijd even betrouwbaar zijn. Dat kan enerzijds liggen aan de smartphonefabrikanten die op een slimme manier betere benchmarkscores uit hun toestellen persen. Anderzijds zijn  resultaten uit benchmark-apps niet altijd te vergelijken met hoe je een toestel dagelijks gebruikt; in de praktijk  wordt zelden het maximale  van  de hardware gevraagd.

Welke benchmark-apps gebruik jij op je Android? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu