De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Zo werkt de nieuwe dynamische videospeler in de YouTube-app

Thomas Haenen
27 maart 2018, 10:57
2 min leestijd
Zo werkt de nieuwe dynamische videospeler in de YouTube-app

Het wordt een stuk makkelijker om verticale video’s te kijken in de YouTube-app. De videodienst krijgt een dynamische videospeler die veel beter rekening houdt met de beeldverhouding van wat je kijkt.

Lees verder na de advertentie.

Verticale YouTube-videospeler beschikbaar

Vroeger was online video simpel: vrijwel altijd in landschapsmodus gefilmd, met hooguit wat zwarte balken boven en onder het beeld. Tegenwoordig filmen we echter steeds vaker verticaal met selfies en Snapchat, of we geven onze video’s vierkante beeldverhoudingen mee voor Facebook en Instagram. Daar houdt YouTube vanaf nu ook rekening mee.

Op dit moment heeft de videospeler van de YouTube-app op je smartphone altijd dezelfde verhoudingen. Bekijk je video’s terwijl je je smartphone in portretmodus houdt, dan is ongeveer een derde van het beeld bovenaan gereserveerd voor je video. Bij een verticale of vierkante video betekent dat grote zwarte balken aan de zijkant van het beeld.

Nu gaat de videospeler zich automatisch aanpassen aan de video die je kijkt. De wijziging werd vorig jaar al aangekondigd, is sinds december beschikbaar in de YouTube-app voor de iPhone, maar rolt nu eindelijk ook uit naar Android-toestellen. Ga je voor een vierkante video, dan wordt de beschrijving en gerelateerde video’s naar onderen geduwd om ruimte te maken. Zwarte balken aan de zijkant verdwijnen. Hetzelfde gebeurt bij video’s met een portretoriëntatie.

Houd er wel rekening mee dat de app je video’s soms wat bijsnijdt om ze op het beeld te laten passen. Kijk je bijvoorbeeld een video die in portretmodus geschoten is, dan worden de boven- en onderkant weggesneden zodat er toch nog wat video-informatie onderaan in beeld getoond kan worden. Wil je echt alles zien, dan moet je nog steeds op de knop drukken om fullscreen te kijken.

Download de YouTube-update

YouTube staat standaard al op vrijwel alle Android-smartphones, maar de app is via onderstaande link ook in de Play Store te vinden. Daarmee kun je gelijk controleren of je over de nieuwste versie beschikt. Houd er wel rekening mee dat de update geleidelijk wordt uitgerold, en dus niet direct voor iedereen beschikbaar is.

Download YouTube in Google Play (gratis)

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu