De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Netflix, YouTube, Disney en Amazon verlagen tijdelijk beeldkwaliteit vanwege coronacrisis – update

Michel van 't Klaphek
23 maart 2020, 9:01
3 min leestijd
Netflix, YouTube, Disney en Amazon verlagen tijdelijk beeldkwaliteit vanwege coronacrisis – update

Heb je afgelopen week meer Netflix gekeken dan normaal? Je bent niet de enige. Sterker nog, Netflix ziet zich genoodzaakt om de beeldkwaliteit 30 dagen te verlagen. De Europese Commissie is namelijk bang dat de internetinfrastructuur overbelast raakt.

Lees verder na de advertentie.

Beeldkwaliteit YouTube, Amazon Prime Video, Disney Plus & Facebook omlaag

Update 23-03-2020 08.45:
Ook Disney Plus en Facebook hebben aangegeven de beeldkwaliteit van de video’s op hun platform te verlagen in navolging van andere diensten. Ook worden er steeds meer releases bekendgemaakt van films die eerder naar streaming- en on-demand-diensten komen. Zo kun je binnenkort al genieten van films als Lovebirds, The Invisible Man, Onward en The Gentleman.

Update 20-03-2020 17:40:
En dat is drie. Ook Amazon Prime Video verlaagt tijdelijk de beeldkwaliteit. De streamingdienst is hier per direct mee begonnen en geeft niet aan tot wanneer de maatregel gaat duren. “Prime Video werkt samen met lokale autoriteiten en internet service providers om overbelasting van netwerken te voorkomen”, vertelt een medewerker van het bedrijf aan Engadget. “In Europa zijn we hier al mee begonnen door lagere bitsnelheden te gebruiken voor het streamen van video’s.”

Update 20-03-2020 09.45:
Ook YouTube heeft bekendgemaakt dat ze de beeldkwaliteit standaard verlagen om zo de druk op het netwerk te verminderen, meldt Reuters. De streamingsdienst geeft aan dat videomateriaal standaard wordt aangeboden in sd-kwaliteit. De maatregel gaat vrijdag in, maar een tijdstip is daarvoor niet genoemd. Ook is niet bekend hoe lang dit minimaal gaat duren. Vooralsnog is de maatregel nog niet doorgevoerd. Gebruikers kunnen wel handmatig kiezen voor een hogere kwaliteitsstream van de video.

Netflix: beeldkwaliteit tijdelijk omlaag door coronacrisis

Origineel bericht 20-03-2020 09.07:
De Commissie riep streamingdiensten afgelopen week om de kwaliteit van video’s te verlagen, en daar geeft Netflix nu gehoor aan. Dankzij de coronacrisis zitten veel mensen meer thuis en neemt het streamen toe. Dit zorgt voor veel dataverkeer, helemaal wanneer films in scherpe hd-kwaliteit uitgezonden worden. De Europese Commissie vreest hierdoor dat het internet op den duur overbelast raakt.

netflix vr screenshot

Netflix maakt bekend dat de beeldkwaliteit gedurende 30 dagen omlaag gaat. Deze maatregel zou 25 procent minder dataverkeer moeten opleveren. Het is niet helemaal duidelijk per wanneer de beperking ingaat. Ook is niet duidelijk met welke kwaliteit voortaan gestreamd gaat worden. Wel zegt een woordvoerder van Netflix dat “klanten kunnen blijven rekenen op een goede kwaliteit.”

De maatregel geldt voorlopig alleen voor Europa. Netflix geeft aan dat het ongeveer 1GB aan bandbreedte kost om een film of serie van 1 uur lang in standaardkwaliteit te streamen. Een video in hd-kwaliteit levert volgens het bedrijf drie keer zoveel dataverkeer op. Andere streamingdiensten hebben nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de Europese Commissie.

Ook interessant: Werkt Netflix niet? Met deze 5 tips kijk je snel weer verder!

Meer Netflix-tips

Is het niet mogelijk om thuis te werken en reis je met het openbaar vervoer? Dan ben je er vast en zeker achter gekomen dat video’s streamen een hoop data vereist. In ons artikel over Netflix onderweg kijken leggen we uit hoe je het dataverbruik kunt beperken.

Kijk je liever thuis? Dan kan het geen kwaad om op rustige momenten, zoals in de ochtend, alvast wat films of series die je later wil kijken te downloaden. En ben je inmiddels uitgekeken op Netflix? Check dan onze lijst van Netflix-alternatieven.

Lees het laatste nieuws over ons maandthema streaming

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu