Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu voor €696!

Instagram voor Android: tips en trucs

4 min leestijd
Instagram

Instagram is de populairste app om foto’s en video’s met anderen te delen.  Android Planet legt je alle ins-and-outs van de Instagram Android-app uit, met enkele handige tips en tricks.

Het laatste nieuws over Instagram

Lees verder na de advertentie.

Een korte introductie

Instagram is een social media-platform waarop gebruikers foto’s, video’s en stories kunnen plaatsen. De app liet oorspronkelijk alleen foto’s toe, maar heeft in de jaren daarna steeds meer functies en opties toegevoegd. Inmiddels is het dus ook mogelijk om er video’s te plaatsen, meerdere foto’s in een post te stoppen en stories te posten.

Het delen van foto’s en later video’s online is door Instagram compleet geïnnoveerd. De app introduceerde als één van de eerste foto-apps filters, waarna elk lelijk kiekje in een mooie foto werd veranderd.

Sinds het ook mogelijk is om video’s te schieten en van dezelfde eigenschappen als een foto te voorzien, is Instagram een uitstekende multimedia-app die door meer dan twee miljard mensen wordt gebruikt. De foto-app werd in 2012 voor een miljard dollar overgenomen door Facebook, dat inmiddels Meta heet.

Foto’s en video

Bij Instagram is het mogelijk om zowel foto’s als video’s te delen. Het is mogelijk om vanuit de app een foto of video te schieten, maar je kunt ook de galerij openen om oudere content van een leuke filter of ander effect te voorzien. Eerder was het enkel mogelijk om Instagram enkel op een smartphone te gebruiken, maar sinds enkele jaren kan je ook Instagram volledig gebruiken op je pc of laptop.

Alle foto’s en video’s worden op jouw profiel opgeslagen, die eveneens via het web te bekijken zijn. Wil je niet dat iedereen met jouw foto’s en video’s meekijkt? Stel dat via de instellingen van de Instagram Android-app in dat jouw profiel moet worden afgeschermd.

In juni van 2013 werd het mogelijk om ook video’s via Instagram te delen. Deze video’s zijn, net als foto’s, ook van verschillende filters en andere bewerkingsopties te voorzien.

In augustus 2016 kwam er een compleet nieuwe functie naar Instagram: Stories. De functie lijkt en leek toen veel op Snapchat Stories, waar posts 24 uur lang te zien zijn en daarna verdwijnen. Het is mogelijk om er foto’s, video’s, tekst en bestaande Instagram-berichten te delen. Je kunt de stories van je vrienden bekijken of van de merken die je volgt. Ook komt er een icoontje te staan als iemand een livestream doet.

In augustus 2020 bracht Instagram hun concurrentie voor TikTok uit: Instagram Reels. Dit zijn korte video’s waar, net zoals op TikTok, muziek op kan worden gezet en waar filters overheen kunnen. Reels waren oorspronkelijk maar vijftien seconden, maar werden al snel langer, omdat de video’s op TikTok ook uitgebreider werden.

Voor content creators is Reels tricky: TikTok is een populairder platform, maar plaatst bij het downloaden een watermerk. Upload je de video met watermerk vervolgens naar Reels, herkent Instagram die en wordt de video nauwelijks in het algoritme geboost. Ook weet Instagram dat je het bewerkprogramma van TikTok – CapCut -gebruikt en dus ben je zo gestraft dat je niet Instagram’s eigen videobewerker gebruikt. Echte strijd, die twee.

Filters en effecten

filters op instagram

Instagram staat bekend om zijn filters, een soort kleureffecten die je aan foto’s en video’s kunt toevoegen. Deze filters zijn via de onderste balk toe te voegen op het moment dat je een foto of video bewerkt.

Als je op een filter drukt, zie je direct het effect. Verder is het ook nog mogelijk om middels vervagingseffecten diepte te creëren, een rand aan een foto toe te voegen, de foto of video recht te zetten en de kleuren een boost te geven.

Het toverstafje bovenin het scherm om te bewerken is een optie om de foto of video door Instagram automatisch aan te laten passen. Zo kan bijvoorbeeld de app de foto lichter maken, het contrast verhogen of meer kleur naar voren laten komen. Ideaal als je foto zo goed als prima is, maar je nog een minimale bewerking wil doen.

Je creaties delen

post plaatsen op instagram

Je posts kan je delen met verschillende netwerken, zoals Facebook en Threads. Niet gek, want alle drie social media-platforms zijn van Meta.

Het is ook mogelijk om andere Instagram-gebruikers in de foto te taggen en een locatie toe te voegen. De personen die je tagt ontvangen een notificatie dat zij op een foto zijn aangemerkt.

Naast foto’s delen kunnen Instagram-gebruikers hun creaties ook delen als privébericht. Deze functie wordt Instagram Direct genoemd. Bij het verzenden van privéberichten kun je een aparte groep met contactpersonen aanmaken – of gewoon één contactpersoon selecteren – die vervolgens de foto te zien krijgen.

Hier krijgen de betreffende personen een notificatie van. De personen waarmee de foto is gedeeld, kunnen op de foto reageren door een reactie te plaatsen. Deze reacties zijn logischerwijs alleen zichtbaar voor degenen in het gesprek.

Download de Instagram Android-app

De Instagram Android-app is gratis in Google Play te downloaden. De app wordt regelmatig van updates voorzien waardoor deze steeds meer features krijgt.

Download Instagram in Google Play (gratis)

Instagram

Instagram

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?

Instagram archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu