YouTube: tips en alles wat je moet weten

Redactie
5 min leestijd
YouTube

YouTube is de grootste videowebsite ter wereld, die in 2006 door Google is overgenomen. Ook op Android is YouTube een belangrijke app en dienst.

Lees verder na de advertentie.

YouTube is één van de belangrijkste overnames door Google, die met de videodienst  een enorm belangrijke stap in de multimediawereld hebben gezet. Mede daarom is YouTube ook op Android een zeer belangrijke app. Android Planet geeft je handige tips en trucs over de fijne YouTube Android-app, die met elke update weer een beetje beter wordt.

Het laatste nieuws over YouTube

De nieuwe interface van YouTube

YouTube is door Google voorzien van het nieuwe Material Design, de designstandaard van Android Lollipop. Zo is de balk bovenin de app niet meer wit en grijs, maar volledig rood. Ga je naar specifieke kanalen, dan zie je dat de kleur van de bovenbalk meeverandert. Op desktop heeft kanaal van Android Planet een header die overwegend blauw is en dat zie je ook in de app terug.

De menu`s zien er in de nieuwe YouTube ook iets anders uit. Zo is je profielfoto nu rond in plaats van vierkant en ook de instellingen zijn iets aangepast. Je vindt nu bijvoorbeeld bij de algemene instellingen de filters voor SafeSearch en de categorie zoeken is hernoemd tot Privacy. Handig is dat je vanuit deze sectie met een druk op de knop je zoek- en kijkgeschiedenis kunt wissen.

Swipen en multitasken met YouTube

Je kunt door YouTube voor Android navigeren zonder de video te verlaten en iets te missen van hetgeen dat je op dat moment bekijkt. Veeg tijdens het bekijken van de video omlaag over de speler of raak het pictogram voor minimaliseren aan om de video te minimaliseren. Dit pictogram lijkt om een brede V.

youtube-multitask

Wanneer je een video hebt geminimaliseerd, kun je door de app navigeren om naar andere video’s te zoeken of door suggesties en afspeellijsten zonder de huidige video te pauzeren. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens het maken van een afspeellijst van YouTube. Als je een video wilt sluiten als deze in de geminimaliseerde modus afspeelt, hoef je de verkleinde video naar links of naar rechts te swipen.

Meer opties tijdens kijken

Het is mogelijk om meer opties te zien door op het menupictogram (de drie puntjes) te drukken, waarna twee iconen op het beeld verschijnen: CC en HQ. CC wordt gebruikt om ondertiteling weer te geven. Ondertiteling is mogelijk niet voor alle video’s beschikbaar. HQ staat voor high quality, ofwel hoge kwaliteit. Dit is bijvoorbeeld handig voor het bekijken van YouTube-video’s met een wifi- of 4G-verbinding.

youtube-kwaliteit

Ook is het mogelijk om een video op het volledige scherm weer te geven. Dit kan door de telefoon te draaien of op het icoon met twee pijltjes te drukken. Vervolgens opent de video in de volledige scherm-modus. Middels de delen-knop kun je een YouTube-video delen via bijvoorbeeld WhatsApp of Hangouts. Bij deze twee specifieke apps wordt YouTube ondersteund, waardoor gebruikers een preview van de video te zien krijgen. Ook andere apps ondersteunen deze feature.

Abonneren & nieuwe content vinden

YouTube laat je op kanalen abonneren, waardoor je een eigen timeline met nieuwe video’s kunt maken. Dit zijn de meest recente video’s van de kanalen die je volgt. Het abonneren op een kanaal doe je door op de abonneer-knop bij een YouTube-kanaal te drukken. Je abonnementen zijn ook zichtbaar in de zijbalk van YouTube, waar ook aanbevelingen te vinden zijn.

De aanbevelingen van YouTube zijn gebaseerd op populariteit binnen specifieke genres, zoals live, auto’s, muziek, onderwijs, amusement, gaming en film. Ook is er een sectie met populairste video’s beschikbaar, die op op dit moment populair. Ook worden de populairste video’s per land ingedeeld, waardoor je in Nederland sneller Nederlandse populaire video’s en in België juist Belgische populaire video’s tegenkomt.

YouTube naar de tv zenden

Sommige tv’s en consoles hebben een YouTube-app waarmee je de app kunt laten verbinden. Ga naar de betreffende YouTube-app op de tv of console, zoek bij instellingen de optie ‘apparaat koppelen’ en daar verschijnt een code. Deze vul je vervolgens in bij de YouTube Android-app via Instellingen > Verbonden tv’s > Een tv toevoegen, waarna je tijdens het afspelen van een video met een speciaal icoon – een tv met linksonder een wifi-signaal – de betreffende video naar een tv of console kunt sturen.

youtube-chromecast

Als zowel je Android-apparaat als tv of console met YouTube-app op hetzelfde wifi-netwerk zitten, wordt het externe apparaat veelal ook herkend. Dit gebeurt ook bij de Chromecast, Googles slimme hdmi-stick die elke domme tv slim kan maken door ‘m te voorzien van handige apps.

YouTube Music Key: de muziekdienst van YouTube

YouTube Music Key is de tweede Spotify-concurrent van Google. De internetgigant biedt ook Google Play Muziek aan, een muziekdienst waarmee gebruikers muziek kunnen streamen. Degenen met een abonnement op Play Muziek krijgen ook automatisch een abonnement op YouTube Music Key.

YouTube Music Key laat gebruikers naar muziekvideo`s kijken zonder dat zij door advertenties worden gestoord. Ook zijn gehele albums via YouTube te beluisteren en kun je afspeellijsten van je favoriete nummers maken.

YouTube Music Key Beta

Een belangrijke feature van de muziekstreamingdienst is dat je muziek offline kunt opslaan, waardoor YouTube Key Music niet enorm veel data hoeft te verbruiken. De streamingdienst werkt niet alleen via de browser, ook de YouTube-app wordt aangepast voor gebruik met YouTube Key Music.

YouTube Music Key is nog niet beschikbaar in Nederland, maar je kunt jezelf al wel aanmelden om als eerste gebruik te maken van de dienst.

Download de YouTube Android-app

YouTube is gratis in Google Play te downloaden, en wordt vrijwel altijd voorgeïnstalleerd op Android-apparaten. Is dat bij jou niet het geval, download de app dan handmatig via de link hieronder.

Download YouTube in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?

YouTube archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu