De Snapchat Android-app is razend populair en niet zonder reden: met deze chat-app stuur je gemakkelijk foto’s en video’s naar je contactpersonen die ze vervolgens maar voor een beperkte tijd kunnen bekijken. Lees verder voor Snapchat tips en alles wat je over de app moet weten!
Lees verder na de advertentie.
Lees het laatste nieuws over Snapchat
- Snapchat terugblik 2022: zo bekijk jij jouw favoriete herinneringen (22-12-2022)
- Snappen vanaf je laptop: zo werkt Snapchat Web (9-12-2022)
- Nieuwe Android-functies: streamen, emoji en geluidsmeldingen (9-9-2022)
- De 5 beste WhatsApp-alternatieven voor Android (24-6-2019)
- Snapchat gaat games maken en jouw Tinder-profiel opfleuren (5-4-2019)
- Tip: zo start je een videogesprek in Snapchat met 16(!) mensen (4-4-2018)
Wat is zo speciaal aan Snapchat?
In Nederland maken honderdduizenden jongeren dagelijks gebruik van Snapchat. Het handige aan de app is dat je berichten, in tegenstelling tot WhatsApp, na een aantal seconden na ontvangst automatisch en voorgoed verdwijnen. Naast gekke foto’s en video’s worden er natuurlijk ook veel spannende kiekjes via Snapchat verzonden. Juist omdat dit discreet kan, is de Snapchat Android-app zo populair; je hoeft immers niet te vrezen dat je bericht uitlekt en over het internet gaat zwerven.
‘Discrete’ chat- en videogesprekken
Voor chats geldt dat deze, net als foto’s, slechts korte tijd zichtbaar zijn. Sluit je een gesprek in Snapchat, dan verdwijnen de berichten. Wel kun je ervoor kiezen om een screenshot van de conversatie te maken, al krijgt de ander daar een notificatie van. Om een chat te starten, veeg je de naam van een vriend of vriendin naar rechts. Met een druk op de knop kun je vervolgens in Snapchat videobellen.
Hoelang blijft een Snap bestaan?
In principe blijven Snaps, zoals de Snapchat-berichten ook wel heten, maximaal 24 uur beschikbaar om te bekijken voor de ontvanger. Wanneer je een bericht verstuurt, kun je instellen hoe lang de ontvanger ernaar mag kijken, alvorens het plaatje, de video of chat definitief verdwijnt. Is je bericht na een dag ĂĽberhaupt niet bekeken, dan verdwijnt hij alsnog voorgoed.
Kan ik een Snapchat screenshot maken?
Sommige gebruikers denken dat het mogelijk is zomaar Snaps op te slaan door er een screenshot van te maken. De meeste Android-toestellen ondersteunen immers de optie om een schermkopie te maken. Het is weliswaar mogelijk om screenshots binnen Snapchat-app te maken, maar als je dat doet krijgt de persoon die de foto verstuurde een melding dat er een screenshot is gemaakt.
Het maken van Snapchat screenshots is hierdoor een risicovolle onderneming en dat is maar goed ook. Screenshots verslaan immers het nut van Snapchat: discreet foto’s en video’s verzenden. Wil je toch ongemerkt Snaps opslaan, dan kun je gebruikmaken van onofficiĂ«le apps als SnapMod. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van dit soort apps op eigen risico is. Vaak is het met de veiligheid van dit soort gemodificeerde apps slecht gesteld.
Snapchat Discover
Begin 2015 werd Snapchat Discover toegevoegd, een nieuwe functie in de app die je nieuws laat ontdekken van onder meer National Geographic, Vice, CNN, Cosmopolitan en Comedy Central. De verhalen zijn samengesteld door journalisten, uitgevers en de redactie van Snapchat. Snapchat Discover is altijd ingeschakeld en wordt dagelijks ververst om nieuws en advertenties te tonen. Op die manier moet de functie ook geld op gaan leveren voor Snapchat, dat voorheen nog geen echt verdienmodel had. Niettemin wordt de waarde van de app geschat op zo’n 10 miljard dollar.
Video’s en nieuwsartikelen in Discover zijn voorzien van een herhalende video of bewegende afbeelding die snel toont waar het desbetreffende bericht over gaat. Met een swipe omhoog kun je het volledige bericht lezen of de video bekijken.
Snapchat maskers
Als er een functie is die Snapchat nog veel populairder maakte dan eerst het geval was, dan zijn het de maskers wel. Door met je vinger op je gezicht op het scherm te drukken, verschijnt het masker-menu onderin beeld. Nu de app je gezicht herkend heeft, kun je door de maskers bladeren om jezelf steeds een ander gezicht te geven.
Sommige maskers vergroten je ogen, een andere verandert je gezicht in een kat en met het Face Swap-masker kun je jouw gezicht met iemand ruilen die ook op het scherm van je smartphone staat. Iedere week vernieuwt Snapchat het masker-aanbod in de app, zodat er altijd wel iets nieuws is om te bekijken en versturen.
Snapchat 3D Stickers

Snapchat 3D Stickers zijn plaatjes die je in een video kunt plakken. Het bijzondere aan de stickers is dat ze blijven hangen op het object waar je de sticker op geplaatst hebt. Het gaat hier om emoji-stickers, dus stel je voor dat je een katten-emoji over de kop van je kat plakt en deze op de kop blijft zitten als de kat beweegt. Dat ziet er dan zo uit:
Snapchat Faceswap
Snapchat beschikt over een toffe faceswap-feature. Door het gezicht van jezelf en van iemand anders in het beeld van je smartphonecamera te houden, verwisselt Snapchat de twee gezichten. Het mag duidelijk zijn dat dit voor de nodige hilariteit zorgt. Sinds kort is het ook mogelijk om een faceswap uit te voeren met een van je opgeslagen foto’s. Zo heb je, ook als je alleen bent, genoeg hoofden op voorraad om mee te ruilen.
Snapchat Chat 2.0
In de vernieuwde chatsectie van Snapchat heb je als gebruiker nog meer mogelijkheden om momenten te delen met je vrienden. In de chat kun je speciale stickers naar elkaar sturen. In totaal zijn er ruim 200 stickers met verschillende thema`s, die je via zoekwoorden kunt vinden. Zo zijn er stickers van dieren, maar ook van allerlei andere figuren.
Daarnaast is het voortaan mogelijk om makkelijk te (video)bellen met andere gebruikers. In plaats van dat je de knop hoeft in te drukken, kun je nu met één tik in contact komen met je vrienden. Ook heb je de optie om een kort video- of audioberichtje achter te laten als een vriend niet opneemt. Het bericht verschijnt in beeld wanneer de ontvanger Snapchat weer opstart.
Hoe is het gesteld met de veiligheid van Snapchat?
Begin 2014 werd bekend dat gegevens van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers op straat lagen. In een datadump waren onder andere telefoonnummers en gebruikersnamen uitgelekt. Snapchat onderkende het lek in een blogpost op de officiële website en voorzag de chat-app al snel van een update die het lek dichtte. Ook werd een e-mailadres geopend (security@snapchat.com) waar gebruikers naartoe kunnen mailen als zij zwakke punten in de app tegenkomen.
Deel liever geen (privacy)gevoelige informatie via Snapchat
Ook in oktober 2014 was het raak: toen verscheen op de website 4chan een (doorzoekbare!) database met daarin 13GB aan `verwijderde` Snaps. De boosdoener was waarschijnlijk de app Snapsave, die het mogelijk maak om Snaps te bewaren, zonder dat je gesprekspartner dit merkt. Snapchat raadt haar gebruikers dan ook met klem af om apps van derde partijen te gebruiken.
Op dit moment lijkt het met de veiligheid van Snapchat wel goed te zitten, al is het natuurlijk altijd mogelijk dat hackers zwakke plekken in de app vinden. Het is daarom aan te raden om geen (privacy)gevoelige informatie via Snapchat te delen en alleen de officiële app te gebruiken. Met dit in je achterhoofd kan er weinig misgaan als je de Snapchat Android-app gebruikt.
Snapchat Android-versie downloaden
Via de link hieronder kun je Snapchat gratis downloaden. De grootte van de app verschilt per apparaat, maar in principe werkt Snapchat met vrijwel elk toestel. Meer lezen? Check dan onze tipartikelen over de WhatsApp Android-app en de Instagram Android-app!
→ Download Snapchat in Google Play (gratis)