De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Een lofzang voor… het notificatiesysteem van Android

Redactie
2 oktober 2015, 11:30
2 min leestijd
Een lofzang voor… het notificatiesysteem van Android

Het notificatiesysteem is  één van de sterkste eigenschappen van Googles mobiele besturingssysteem. Al jaren zorgt Google ervoor dat gebruikers  steeds sneller hun  meldingen kunnen afhandelen. Chapeau!

Lees verder na de advertentie.

Ik moet iets opbiechten: de afgelopen twee maanden gebruik ik een iPhone 6, om iOS 9 te testen. De laatste keer dat ik een iPhone gebruikte, was het de iPhone 5 met iOS 7. Het was dus weer even tijd om mijn iPhone- en iOS-kennis op te frissen. Zo weet je precies wat er speelt in de wereld van smartphones en kun je beide besturingssystemen goed met elkaar vergelijken. Maar hoe langer ik de iPhone gebruik, des te  meer ik verlang naar het notificatiesysteem van Android.

Een lofzang voor de Android-notificaties

Als je Android gebruikt, heb je waarschijnlijk niet eens door hoe goed en duidelijk Google de notificaties toont. Sinds Android Lollipop staan ze allemaal op het lockscreen, op eenzelfde manier als iOS. Maar toch niet helemaal, want Android groepeert dezelfde notificaties en toont ze veel duidelijker op het scherm. Bij mijn iPhone 6 scrol ik door die hele stroom aan notificaties heen, bij Android heb ik in één oogopslag een overzicht van de meldingen. Door te swipen kun je ze verwijderen en naar beneden te trekken om meer zien (zoals meer e-mails) of een actie uitvoeren (archiveren of beantwoorden). Het werkt echt heel goed.

Android notificiaties2

Ook het notificatiepaneel in Android is werkelijk uitstekend. Sinds de eerste versie van Android beschikt het besturingssysteem al over dit paneel en het is één van de weinige onderdelen dat door de jaren heen weinig  is veranderd. Hier gebruik je dezelfde swipe-bewegingen om acties uit te voeren en vind je relevante meldingen van bijvoorbeeld Google Now, die niet op het lockscreen verschijnen. Bijvoorbeeld de optie om een pakketje te tracken. Die wil je niet zien op je lockscreen, maar wel in het notificatiepaneel. Altijd dichtbij, maar nooit expliciet in het zicht.

iOS heeft een soortgelijk paneel, genaamd Berichtgeving, waar meldingen worden verzameld en per dag worden getoond. Maar als je een notificatie op het lockscreen verwijdert, blijven ze gek genoeg wel in dit paneel staan. Je moet dan per dag op een kruisje drukken om alle meldingen te verwijderen. Eén voor één. Onhandig!

En had ik al het kleine knopje genoemd waarmee je alle meldingen in één keer uit het paneel haalt? Nee hè. Bij dezen dan, want dat knopje mis ik bij iOS nog het meest.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu