De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze 4 dingen zijn nieuw in Android Wear 2.0 Developer Preview 4

Thomas Haenen
14 december 2016, 9:21
3 min leestijd
Deze 4 dingen zijn nieuw in Android Wear 2.0 Developer Preview 4

Google heeft vannacht een nieuwe bèta van zijn besturingssysteem voor wearables vrijgegeven. Android Wear 2.0 Developer Preview 4 maakt onder andere aanpassingen in de besturing van je smartwatch.

Lees verder na de advertentie.

Android Wear 2.0 Developer Preview 4 beschikbaar

Android Wear 2.0 laat al geruime tijd op zich wachten. De update werd begin deze zomer getoond en zou oorspronkelijk eind dit jaar verschijnen, maar werd recentelijk uitgesteld naar begin 2017. Dat uitstel was nodig nadat eerdere Developer Previews van de software voor veel kritiek zorgden. Android Wear 2.0 Developer Preview 4 laat zien dat Google die kritiek serieus neemt en voegt daarnaast nog verschillende andere features toe.

1. Swipen om te navigeren

Misschien wel de grootste verbeteringen in deze Developer Preview zijn niet nieuwe features, maar het terugdraaien van features naar hoe het voorheen was. Met de eerste bèta van Android Wear 2.0 maakte Google aanpassingen in de besturing van de software. De fysieke knop op de zijkant van elke wearable bracht je opeens niet meer terug naar het hoofdmenu, maar werd gebruikt als terugknop. Voorheen kon je over het scherm swipen om terug te gaan, maar om onbekende redenen werd dat door Google aangepast.

Android Wear 2.0 Developer Preview 4

Met Developer Preview 4 is alles weer als voorheen: de knop op de zijkant is de homeknop, en met swipen ga je terug in de geopende app. Pluspunt is dat fabrikanten er nu óók voor kunnen kiezen om een wearable zonder fysieke homeknop uit te brengen.

2. Oude apps werken weer

Ook terug van weggeweest: compatibiliteit met oude Android Wear-apps. Met Android Wear 2.0 wil Google een eigen Play Store voor smartwatch-apps introduceren. Voorheen waren Wear-apps een onderdeel van bestaande apps in de Play Store. Downloadde je de Twitter-app voor je smartphone, dan werd je automatisch voorzien van diezelfde app voor je smartwatch. Onder het nieuwe systeem kun je er ook voor kiezen om alleen de app voor je smartwatch te downloaden.

In de vorige Developer Preview was het echter zo dat je alléén de apps volgens het nieuwe systeem kon downloaden. Veel oude Android Wear-apps waren daardoor plotseling niet meer geschikt. Dat is aangepast: het besturingssysteem kan nu ook weer oudere apps aan.

3. Permissies teruglezen op je smartphone

Hoewel het niet vereist is, is een smartwatch vrijwel altijd gekoppeld aan een smartphone. Google gaat daarom sommige ingewikkeldere acties via je smartphone laten lopen. Hoef je ze niet op het kleine schermpje van je wearable te doen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van permissies, het lezen van de voorwaarden of het instellen van een account.

4. In-app aankopen op je smartwatch

Het verbaast je misschien, maar het was officieel nog niet mogelijk om een in-app aankoop te doen met een Android Wear-app. Deze Developer Preview rolt verschillende Play Store-api’s uit waarmee dat wel mogelijk wordt. Dat is bijvoorbeeld handig voor ontwikkelaars die een gratis probeerversie van hun app in de Play Store zetten. Straks kun je met een in-app aankoop die probeerversie omzetten in een volledige versie.

Je kunt factory images van Android Wear 2.0 Developer Preview 4 downloaden via deze site. Deze kun je vervolgens installeren op de Huawei Watch of de LG Watch Urbane 2nd Edition. Het is nog onbekend wanneer de definitieve versie van Android Wear 2.0 precies verschijnt.

Lees het laatste nieuws over Android Wear

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu