Wear OS is Googles mobiele besturingssysteem voor smartwatches. Wear OS leunt flink op Googles slimme assistent Google Assistent en heeft een simpele en overzichtelijke interface. Zo gebruik je apps of ’tegels’, soort kleine kaarten met informatie over een bepaald onderwerp. Daarbij kun je denken aan het aantal gezette stappen, het weer of aankomende afspraken.
Lees verder na de advertentie.
Het laatste nieuws over Wear OS
- Dit is de Oppo Watch X2 Mini: kleine en uitgebreide smartwatch (14 apr)
- OnePlus Watch 3 nu te koop in Nederland (met korting en cadeau) (11 apr)
- Oppo Watch X2 Mini komt eraan: OnePlus-variant ook in de maak? (18 mrt)
- Met deze 7 verborgen functies haal je meer uit je Wear OS-horloge (1 mrt)
- Dit is de Oppo Watch X2: bekend Wear OS-horloge in nieuw jasje (25 feb)
- Dit zijn de 5 beste alternatieven voor de OnePlus Watch 3 (20 feb)
- OnePlus Watch 3 vs Watch 2: dit zijn de 5 grootste verschillen (18 feb)
- Dit zijn onze favoriete smartwatches met Wear OS (29 jan)
- ‘Samsung Galaxy Watch Classic maakt comeback in 2025’ (31 dec 2024)
- Samsung Galaxy Watch updaten: zo doe je dat (27 dec 2024)

Wear OS: dit moet je weten
Wear OS is inmiddels al jaren op de markt en in afgelopen jaren ook flink aangepast qua ontwerp. Door middel van veegbewegingen navigeer je door de geïnstalleerde apps of instellingen. Ook ontvang je direct notificaties van je favoriete apps zoals WhatsApp of Instagram. Dat werkt door middel van een bluetooth-verbinding met je smartphone of tablet. Er zijn echter ook LTE-horloges te koop, die werken via een esim. Daardoor heb je geen smartphone nodig om het horloge volledig te gebruiken.
Er worden regelmatig updates uitgebracht voor Wear OS en anno 2023 staat Wear OS versie 4.0 voor de deur. Of horlogefabrikanten gebruikmaken van de laatste versie is en blijft een lastig punt, want niet elke partij houdt zich aan hetzelfde updatebeleid. Ook krijgen fabrikanten soms voorrang van Google om alvast aan de slag te gaan met een nieuwe versie.
Zo waren de Samsung Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic de eerste die draaiden op Wear OS 3. Ook andere merken zoals Fossil, Mobvoi en natuurlijk Google zelf maken horloges die draaien op het veelzijdige systeem. Wat erg fijn is, is dat je uit de Play Store allerlei apps kunt downloaden zoals Spotify, YouTube Premium of Google Maps. Ook apps als WhatsApp, Gmail of PostNL werken naadloos met Wear OS.



Heb je een horloge met ingebouwde nfc-chip dan kun je ook betalen met Google Pay of aan de slag met Google Wallet. Al met al maakt Wear OS van je horloge een nog veelzijdiger apparaatje. Vaak hebben ze een ingebouwde speaker, zodat een telefoongesprek voeren of een muziekje luisteren ook geen enkel probleem is.
Bediening door middel van aanraking of stem
Bedienen van je Wear OS-horloge doe je veelal door middel van het aanraakgevoelige scherm. Horloges zijn te verkrijgen in verschillende vormen en soms passen fabrikanten de software wat aan, waardoor het gebruik ervan net wat anders is. Het is wel nagenoeg altijd zo dat je met een bepaalde veegbeweging de notificaties opent, het snelle instellingenscherm, slimme tegels of de Google Assistent activeert.
Wil je een keuze maken dan tik je even op het scherm om te bevestigen. Je kunt scrollen door alle geïnstalleerde apps of instellingen, maar ook de helderheid van het scherm aanpassen of bijvoorbeeld het volume. Maak je liever gebruik van stemcommando’s, dan roep je gewoon snel de Google Assistent op.

Notificaties direct vanaf je pols
Zoals gezegd ontvang je notificaties van apps direct op je pols, waarbij je natuurlijk zelf kunt instellen van welke apps je wel of geen notificatie wil ontvangen. Dat stel je in via de Wear OS-app of de applicatie van de fabrikant waarvan je smartwatch is. Dankzij Wear OS kun je ook snel een antwoord terugsturen, zowel door de type als te citeren.
Naast binnenkomende chatberichten, e-mails of likes kun je ook instellen dat het horloge een melding geeft bij een binnenkomende oproep. Zo zie je direct wie er belt en kun je het gesprek vaak zelfs opnemen of weigeren door een tikbeweging op het scherm.
Platform is constant in ontwikkeling
Wear OS heette voorheen Android Wear en kent inmiddels al verschillende iteraties. Inmiddels zijn we beland bij versie 3.0, maar versie 4.0 volgt later in 2023. Google werkt constant aan verbeteringen, waaronder de accuduur, want dat blijft een heikel punt van Wear OS. Koop je een horloge met dit besturingssysteem, dan moet je er rekening mee houden dat je ‘m per week enkele keren aan de lader moet hangen.
Ook fabrikanten die gebruikmaken van Wear OS zijn constant bezig met de ontwikkeling. Zo maakt onder andere Samsung gebruik van Wear OS, waar dan wel weer de One UI-schil overheen is gelegd. Die schil is bekend van de smartphones en tablets van de fabrikant en dus ook beschikbaar voor Samsung-horloges. Daarbij zien we onder andere aanpassingen aan de interface en ook zijn er eigen apps op het horloge geïnstalleerd.

Wear OS smartwatches
In het verleden werkte Google onder andere al samen met LG, HTC en Asus voor het uitbrengen van slimme horloges. Inmiddels is Samsung een grote en bekende Wear OS-gebruiker, maar ook Mobvoi of Fossil maken gebruik van het besturingssysteem.
In 2023 bracht ook Google zelf eindelijk weer een smartwatch uit, de Google Pixel Watch. Check dus ook onze review van dat horloge, waarvan de conclusie was:
De Pixel Watch is een eerste goede poging van Google in smartwatchland. Het apparaatje ziet er luxe uit en voelt premium aan. Tevens heb je keuze uit meerdere modellen qua kleur en afwerking. Wel zouden we in de toekomst graag een versie willen zien met een grotere horlogekast én accu.
Wear OS voelt soms wat kaal aan en meer opties zouden toch wel fijn zijn. De prijs is echter het grootste minpunt, want de Pixel Watch is simpelweg niet 379 euro waard. Tevens is de smartwatch hier officieel niet te koop, waardoor je ‘m vaak alleen via een omweg kunt aanschaffen.
- Google Pixel Watch 3 review: drie keer is (niet echt) scheepsrecht (8 okt 2024)
- Samsung Galaxy Watch Ultra review: het zit ‘m niet in de naam (29 aug 2024)
- Samsung Galaxy Watch 7 en Watch Ultra preview: groots en kleurrijk (10 jul 2024)
- OnePlus Watch 2 review: nu al de smartwatch van het jaar (4 mrt 2024)
- Samsung Galaxy Watch 6 review: tikkeltje beter, maar (nog) te duur (15 aug 2023)