Wear OS: het complete overzicht

Thomas Haenen
6 min leestijd
Wear OS

Android Wear is Googles geoptimaliseerde, mobiele besturingssysteem voor smartwatches en wearables. Android Wear leunt flink op Googles slimme assistent Google Now en heeft eenzelfde kaarten-interface. Dit betekent dat je kaarten met informatie te zien krijgt die op dat moment relevant zijn. Vervolgens kun je middels stemcommando’s zoekopdrachten uitvoeren en notificaties opvolgen.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Android Wear

Bekijk direct:

Android Wear: zo werkt het

Context-Stream-Cue-Card-2

Omdat Android Wear enorm op Google Now leunt, krijg je met name contextuele informatie – meldingen die op dat moment belangrijk voor jou zijn – te zien. Dit betekent dat je een melding krijgt als een pakketje van UPS naar je onderweg is, er file op de route is die jij moet rijden of dat jouw favoriete voetbalploeg heeft gewonnen. Deze informatie haalt Google uit verschillende Google-diensten, zoals je Google Calendar (je afspraken), Google Maps (files) en Gmail (informatie over boekingen, pakketjes enzovoorts). De informatie wordt bij Android Wear in de vorm van witte kaarten met tekst getoond, samen met achtergrondafbeeldingen die de interface kleurrijker en vooral een stuk mooier maken. Het tonen van enkel de kaarten zou visueel niet bepaald aantrekkelijk zijn.

Swipen
Het is bij Android Wear mogelijk om van boven naar beneden en vice versa te vegen om door verschillende kaarten te bladeren. Dit noemt Google de Context Stream. Heb je een interessante kaart gevonden? Dan kun je van rechts naar links vegen om meer informatie te bekijken en acties uit te voeren, en opnieuw van links naar rechts vegen om terug te gaan. Bij een melding van een e-mail kun je bijvoorbeeld horizontaal vegen om het gehele bericht te lezen en, indien gewenst, een actie uit te voeren als archiveren of beantwoorden. Via spraakherkenning, die ook in het Nederlands werkt, kun je een bericht terugsturen.

Android-Wear-Notifications-Buttons

Gebruikers kunnen via het spraakcommando ‘OK Google’ een actie uitvoeren met Android Wear, zoals zoeken naar trefwoorden (“OK Google, hoe oud is  Barack Obama”) of een bericht verzenden (OK Google, stuur een sms naar  Daniël:  Ik ben er over een minuut”).

Notificaties
Android Wear verbindt via bluetooth met een smartphone en laat notificaties zien, zoals berichten van Hangouts of nieuwe e-mails. Alle notificaties worden standaard naar Android Wear en daarmee de smartwatch doorgestuurd. Ontwikkelaars kunnen vervolgens zelf de kaart en achtergrond vormgeven om de notificaties aantrekkelijk te maken.

Ook hebben ontwikkelaars de keuze om verschillende prioriteiten voor notificaties in te stellen. Een belangrijke notificatie kan bijvoorbeeld de smartwatch laten trillen. Handig voor belangrijke nieuwsmeldingen, een inkomende oproep of sms’jes van je partner.

Android-Wear-Card-Stream-4

Verder kunnen verschillende acties bij de notificaties worden uitgevoerd. Zo heeft de gebruiker de mogelijkheid om een sms’je te verwijderen of te navigeren naar een afspraak die in Google Calendar staat. Deze acties gaan via het horizontaal swipen. Omdat Android Wear open is, kunnen ontwikkelaars gemakkelijk apps voor het besturingssysteem maken en publiceren in Google Play.

Sport
Activiteiten tracken is  één van de belangrijkste features van Android Wear, waarbij je jouw huidige snelheid kunt meten, maar ook de afstand die je hebt afgelegd met wandelen, rennen of fietsen.

Met Google Fit kondigde Google in juni 2014 een eigen platform aan voor het bijhouden van (sport)activiteiten en je gezondheid. We kunnen ons voorstellen dat dit platform met de komst van allerhande smartwatches écht van de grond zal komen.

Platform in ontwikkeling

Tijdens Google I/O 2015 kondigde Google een nieuwe versie van Android Wear aan die ervoor zorgt dat gebruikers voortaan gemakkelijk en sneller naar apps kijken, en tevens diverse acties kunnen uitvoeren.  Een grote nieuwe feature is het feit dat de tijd nu te allen tijde op het scherm van een smartwatch wordt getoond. Dat klinkt misschien simpel, maar bij de Apple Watch ontbreekt deze optie bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen apps te allen tijde informatie op het schermpje tonen.

Moto360_Hero_full-view_Metal_RGB

Apps van derden krijgen de mogelijkheid om informatie altijd op het scherm te tonen. Voorbeelden van zulke applicaties zijn Uber, Foursquare en Citymapper. De apps werken ook met de zwart-en-wit modus. Deze modus verbruikt aanzienlijk minder stroom dan bij normaal gebruik.  Met de update wordt het tevens mogelijk om een Android Wear-apparaat met polsbewegingen te bedienen. Hierdoor is het niet meer nodig om het display van de smartwatch aan te raken. Tot slot  brengt de update de mogelijkheid om emoji te tekenen en sturen. Voorheen moesten gebruikers de gezichtsuitdrukking van een emoji beschrijven, wat niet altijd even goed werkt.

Android Wear 2.0

Google kondigde tijdens  Google I/O 2016 Android Wear 2.0 aan. De nieuwe software voert een groot aantal veranderingen door. Naast een verbeterd design is het voor watchfaces mogelijk om informatie uit alle andere apps op je pols te tonen. Hierdoor hoef je als gebruiker minder vaak aparte apps te openen, omdat alle relevante informatie al getoond wordt binnen de wijzerplaat.

Android Wear 2.0: Developer preview tour

Ook krijg je de mogelijkheid om op meerdere manieren te reageren op berichten. Zo is er in Android Wear 2.0 een toetsenbord aanwezig dat  erg lijkt op  Googles toetsenbord voor Android-smartphones. Ook herkent de software je handschrift, waardoor je met veegbewegingen  letters kunt invoeren. Een andere nieuwe feature van Android Wear 2.0 is de Smart Reply-optie. Google stelt zelf enkele reacties aan je voor, waardoor je snel en zonder al te veel moeite kunt reageren op een  berichtje.

Misschien wel de belangrijkste functie van Android Wear 2.0 is dat horloges zelf een netwerkverbinding kunnen maken. Hierdoor zijn veel functies te gebruiken, zonder dat de smartwatch met een smartphone in verbinding hoef te staan. Dit is onder andere handig om de nieuwe fitnessfuncties te gebruiken, zodat je tijdens het sporten je de smartphone thuis kunt laten. De nieuwe versie van Android Wear komt in de loop van 2017 onze kant op.

Android Wear smartwatches

Google werkt samen met LG, HTC, Asus, Motorola en Samsung aan wearables. LG is de eerste fabrikant die een Android Wear-smartwatch uitbracht: de LG G Watch. Ook Motorola doet een duit in het zakje met de Motorola Moto 360 en mogelijk komt horlogemaker Fossil op een later moment met enkele Android Wear-smartwatches.

Motorola Moto 360: “Het horloge van de toekomst”

 • Android Wear-smartwatch met fraai rond design
 • 512MB werkgeheugen en 4GB opslagruimte
 • Aanraakgevoelig 1,56 inch-scherm met 320 bij 290 pixels
 • Stof- en waterbestendig, slechts 49 gram zwaar
 • Check actuele prijzen en aanbiedingen

Meer info en prijzen    Review lezen

Asus Zenwatch: “Fraaiste Android Wear-smartwatch van dit moment”

 • Android Wear-smartwatch met lederen polsband en roestrvrijstalen behuizing
 • 512MB werkgeheugen en 4GB opslagruimte
 • Aanraakgevoelig 1,63 inch-scherm met 320 bij 320 pixels
 • Stof- en waterbestendig, 75 gram zwaar, voorzien van hartslagmeter
 • Check actuele prijzen en aanbiedingen

Meer info en prijzen    Review lezen

LG Watch Urbane: “Metalen smartwatch met Android Wear”

 • Fraai rond uurwerk van metaal
 • 1,3 inch oled-scherm van plastic, 320 bij 320 pixels
 • Bevat sensor om je hartslag te meten
 • Polsbandje van leer, eventueel te vervangen door een andere
 • Draait op de laatste versie van Android Wear

Meer info en prijzen    Review lezen

LG G Watch R: “Smartwatch met een stoer design”

 • Stevig en stoer design met rond uurwerk
 • Aanraakgevoelig 1,3 inch-scherm met 320 bij 320 pixels
 • Oled-scherm, goede kijkhoeken en leesbaarheid in de zon
 • Stof- en waterbestendig met een stalen frame
 • Check actuele prijzen en aanbiedingen

Meer info en prijzen    Review

Lees meer over de beste Android smartwatches en welke je moet hebben!

Heeft dit artikel je geholpen?

Wear OS archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu