De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google werkt met partner aan Play Store voor de Chinese markt

Thomas Haenen
7 februari 2017, 12:21
2 min leestijd
Google werkt met partner aan Play Store voor de Chinese markt

De Play Store lanceert later binnenkort mogelijk ook in China. Google zou daarvoor een samenwerking met een Chinees internetbedrijf overwegen.

Lees verder na de advertentie.

Chinese Play Store

NetEase, een Chinees internetbedrijf, heeft Google benaderd om samen de Play Store in China te lanceren. Beide bedrijven kijken nu naar mogelijkheden om Google Play in het land beschikbaar te maken, zo claimt The Information op basis van anonieme bronnen. Of de gesprekken vergevorderd zijn en wanneer een eventuele Chinese Play Store gelanceerd wordt is onbekend.

Google is in het verleden al vaker benaderd door Chinese internetbedrijven. Doorgaans toonde het bedrijf echter weinig interesse. Dat er nu met NetEase wel gesprekken gevoerd worden suggereert dat het overleg nu van serieuzere aard is. NetEase is één van de oudste internetbedrijven uit China en is al sinds 1997 actief. Het bedrijf heeft een breed aanbod van diensten, inclusief chat-apps, online communities en games. Het bedrijf werkt nu al samen met onder andere Blizzard om spellen als Overwatch en Diablo beschikbaar te maken in China.

Chinese Play Store

Google in China

In 2010 maakte Google bekend dat het de Chinese markt zou verlaten. Het bedrijf claimde destijds bezorgd te zijn over de censuur van de Chinese overheid. Ook was een Westers bedrijf als Google aan allerlei richtlijnen gebonden die niet van toepassing waren op Chinese concurrenten als Baidu en Weibo. Daardoor waren Google-diensten in China lang niet zo populair als in het Westen.

Toch lijkt Google er inmiddels spijt van te hebben dat het zich heeft teruggetrokken. Vooral voor Android zou een sterker Google in China vele voordelen hebben. Android is het populairste mobiele besturingssysteem van het land, met honderden miljoenen gebruikers. De software wordt daar echter geleverd zonder de diensten en apps van Google. In plaats daarvan maken fabrikanten forse aanpassingen aan Android en leveren ze hun eigen apps mee, waardoor Google vrijwel geen grip heeft op Chinese Android-gebruikers.

Langzaam maar zeker lijkt Google daarom toch weer terug te willen keren op de Chinese markt. Vorig jaar verschenen er al geruchten dat een Chinese Play Store snel gelanceerd zou worden, via persbureau Reuters. Daar zijn echter wel enkele voorwaarden aan gebonden. Zo zal Google dus samen moeten werken met een lokaal Chinees bedrijf en moet het mogelijk alsnog het aanbod van de Play Store censureren. Het is zeer onwaarschijnlijk dat alle apps die op dit moment in de ‘Westerse’ Play Store staan de goedkeuring krijgen van de Chinese censureerders.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu