Een nieuwe smartphone bestellen uit een Chinese webshop als AliExpress of DealExtreme kan een goedkope manier zijn om aan een nieuw toestel te komen. Toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.
Lees verder na de advertentie.
Chinese smartphone kopen

Chinese webshops worden ook in Nederland steeds populairder, en dat is niet voor niks. De prijzen voor een Chinese smartphone zijn beduidend lager dan in Europa en de producten worden steeds beter. Een half jaar geleden namen we al een kijkje naar zes Chinese smartphones die de Benelux veroverden, en dat is in 2016 niet veranderd.
Er zijn verschillende Chinese webshops die ook smartphones verkopen, waarvan DealExtreme en AliExpress de twee grootste spelers zijn. Beide sites lokken klanten met scherpe prijzen en een hoge klanttevredenheid, maar er zijn nog steeds een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je er een bestelling plaatst.

1. Houd rekening met garantie
Op sommige smartphones die je uit een Chinese webshop bestelt zit wel garantie, maar omdat deze aan de andere kant van de wereld zit, is dit niet goedkoop. Je zult het toestel op eigen kosten moeten opsturen, wat het vaak niet de moeite waard maakt om dit te doen. Bovendien is het aan te raden om de garantievoorwaarden goed door te nemen, omdat de standaarden die je van Europa gewend bent er vaak niet gelden.
Een oplossing hiervoor is om het toestel via een Nederlandse importeur aan te schaffen, die hierdoor garant staat voor de smartphone. Bovendien heb je hierdoor een persoon waar je snel mee in contact kunt komen. Houd er wel rekening mee dat de prijs van een dergelijke importeur vaak net wat hoger is.

2. De koerier kan om importkosten vragen
Omdat je goederen buiten de Europese Unie bestelt, moet je rekening houden met aanvullende kosten in de vorm van importkosten. Dit geldt niet voor goedkope producten (zoals een case van een tientje), maar als je boven de 150 euro zit, moet je naast BTW ook importkosten betalen. Tussen de 22 en 150 euro ben je slechts de omzetbelasting verschuldigd.
Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke regels er gelden voor verschillende producten, waaronder smartphones. Deze kosten worden verrekend over de totale waarde van je bestelling, inclusief de verzendkosten dus. De invoercalculator kan een handig hulpje zijn om de hoogte van je invoerkosten te berekenen. Zoals je daar kunt zien, kunnen de kosten op deze manier al snel oplopen.
3. Wanneer moet ik importkosten betalen?
Als je bestelling boven de 22 euro zit, zul je importkosten moeten betalen. Dat betekent echter niet dat je dit ook altijd moet doen. Dit komt omdat de douane slechts steekproefsgewijs controleert, en niet alle producten eruit pikken. Dit geldt echter alleen bij producten die gratis worden verzonden, wat bij Chinese webshops als AliExpress vaak wel het geval is.

4. Houd altijd rekening met namaak
Dit klinkt misschien als een open deur, maar bij bekende smartphonemerken die voor opvallend goedkope prijzen aangeboden worden, is het altijd slim om te controleren of het niet om namaak gaat. Dit kun je doen door de productfoto`s te vergelijken met het echte werk, maar slimmer is om de specificaties erbij te pakken. In het overzicht met smartphones van Android Planet staan de belangrijkste smartphones op een rijtje, inclusief de bijbehorende specs. Houd deze naast het toestel in de webwinkel en je pikt de neppe prodcuten er zo uit.