Chrome OS ondersteunt nu ook Linux: dit heb je er als gebruiker aan

Thomas Haenen
19 september 2018, 10:50
2 min leestijd
Chrome OS ondersteunt nu ook Linux: dit heb je er als gebruiker aan

Een Chrome OS-update naar versie 69 is nu beschikbaar voor Chromebook-gebruikers. Die introduceert onder andere ondersteuning van Linux-applicaties voor de goedkope laptops.

Lees verder na de advertentie.

Chrome OS Linux-ondersteuning beschikbaar

Linux-programma’s worden vooralsnog slechts ondersteund op een handjevol Chromebooks, waaronder de Acer Chromebook 11 en Lenovo ThinkPad 11e. Ook de huidige Google Pixelbook ondersteunt de applicaties. De verwachting is dat toekomstige Chromebooks met krachtigere hardware ook Linux-apps zullen ondersteunen.

De feature is vooral interessant voor Linux- en Android-programmeurs. Android-apps worden ook in Linux gebouwd, en kunnen nu dus op een Chrome OS worden ontwikkeld en verbeterd. Ook als je geen programmeur bent zijn er voordelen. Er zijn vele duizenden populaire applicaties en games beschikbaar voor Linux die met Chrome OS 69 ook op je Chromebook werken.

Chrome OS Linxu-ondersteuning

Nieuw design voor Chrome

Google introduceerde onlangs al een nieuw design voor de Chrome-browser, die met Chrome OS 69 ook wordt doorgevoerd in het besturingssysteem. Apps zien er wat opgeruimder uit, en rechte hoeken zijn wat zachter en ronder gemaakt.

Ook zijn er enkele nieuwe features: sommige zoekresultaten worden nu bijvoorbeeld direct in de zoekbalk getoond. Zoek je op het weer, een voetbaluitslag of vertalingen dan hoef je niet eens meer op ‘enter’ te drukken om antwoord te krijgen op je vraag.

Chrome OS: ook voor Linux, Android en Windows

Oorspronkelijk draaide Chrome OS alleen apps die specifiek voor het besturingssysteem ontwikkeld waren, maar Google doet er de laatste maanden veel aan om het aanbod te verbreden. Zo hebben de meeste Chromebooks inmiddels toegang tot de Play Store, en kunnen ze vrijwel alle Android-apps draaien.

Lees ook: deze 7 Android-apps kunnen niet ontbreken op je Chromebook

Google zou zelfs werken aan dualboot-ondersteuning, zodat je tegelijkertijd Chrome OS en Windows 10 op een laptop kunt installeren. Die functie is nog niet aangekondigd, maar in de broncode van Chrome OS zijn verschillende verwijzingen te vinden. Mogelijk horen we daar op 11 oktober meer over tijdens het ‘Made by Google’-evenement. Daar presenteert het bedrijf naar verwachting namelijk een nieuwe Pixelbook, een krachtige laptop met Chrome OS.

Ontdek het laatste nieuws over Chrome OS

Bron afbeelding: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu