Chrome OS is de Windows van Google, maar dan voornamelijk in de cloud. Het besturingssysteem is voornamelijk bekend van Chromebooks, betaalbare internetlaptops. Dit is alles wat je moet weten over Chrome OS en Chromebooks.
Lees verder na de advertentie.
Dit is Chrome OS
Windows en macOS zijn de populairste besturingssystemen voor computers en laptops. Ook Google heeft zijn eigen platform: Chrome OS. Dit systeem is gebaseerd op Chrome, de populaire browser. Chrome OS is de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig en is bijvoorbeeld populair in het onderwijs, maar ook steeds meer zakelijke gebruikers weten de weg te vinden.
Op deze pagina gaan we dieper in op het besturingssysteem. Wat is Chrome OS eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Waar moet je rekening mee houden bij aanschaf? Ook ben je hier op de juiste plek voor de laatste nieuwtjes.
Het laatste nieuws over Chrome OS
- ‘Vaarwel Chrome OS: binnenkort draaien alle tablets op Android’ (19 nov 2024)
- Overzicht: dit zijn de beste Chromebooks in drie prijsklassen (17 nov 2023)
- Chromebooks krijgen nu 10 jaar lang updates (15 sep 2023)
- Android-tips: zo haal je alles uit Nearby Share op je telefoon (24 jun 2023)
- Google kondigt inloggen zonder wachtwoord aan voor Android en Chrome (5 mei 2022)
Wat is Chrome OS?
ChromeOS is een besturingssysteem voor Chromebooks. Je kunt het dus vergelijken met Microsoft Windows en macOS van Apple. ChromeOS is gemaakt door Google, het bedrijf achter de welbekende zoekmachine. Deze partij is ook de eigenaar van Android, het besturingssysteem voor smartphones. Niet geheel tegen de verwachtingen in liggen Chrome OS en Android daarom in elkaars verlengde.
Het is daarom een heel ‘licht’ besturingssysteem. Chromebooks worden ook welk ‘internetlaptops’ genoemd, omdat veel apps en bestanden in de cloud worden opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat Chrome OS relatief weinig opslagruimte nodig heeft, en dus ook goed werkt op goedkope Chromebooks.
Chrome OS is een volwaardig besturingssysteem. Je kunt dus apps openen, internetten, bestanden verwerken en Excel-spreadsheets bewerken. Ook is het mogelijk om YouTube-filmpjes te kijken, games te spelen en luistert Chrome OS naar de Google Assistent. Het belangrijkste verschil tussen Google’s besturingssysteem en bijvoorbeeld Windows, is dat eerstgenoemde compleet op het internet gebouwd is.
Dit kun je met Chrome OS
Chrome OS is dus gebouwd op Chrome, de populaire browser van Google. Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar in feite is het besturingssysteem een zeer uitgebreide versie van Chrome met een bureaubladachtergrond, zoals je kent van macOS en Windows.
Ook zie je aan de onderkant van je laptop een balk met daarin welke apps je momenteel open hebt staan. Ook kun je programma’s vastzetten wanneer je ze vaak gebruikt. Verder zie je rechtsonder het accupercentage, de tijd en diverse andere instellingen. De meeste apps benader je via de browser, maar sommige programma’s kun je ook downloaden via Google Play.
Inmiddels is Chrome OS een volwassen besturingssysteem met genoeg keuze qua apps. Maar, let op. Ben je veel in de weer met zware grafische apps als Photoshop of Illustrator? Dan kun je Chrome OS beter aan je voorbij laten gaan. Dit soort apps zijn namelijk te zwaar voor het besturingssysteem.
De voor- en nadelen van Chrome OS
Dit klinkt wellicht ietwat vreemd, maar een paar voorbeelden verduidelijken de boel. Hieronder bespreken we kort de voor- en nadelen van Chrome OS.
Pluspunten
Minpunten
Voordeel 1: Betaalbaar en snel
Chromebooks zijn over het algemeen ontzettend betaalbaar. Er zit wel variatie in de adviesprijzen, maar de internetlaptops zijn altijd goedkoper dan hun Mac- en Windows-concurrenten. Voor 350 euro haal je zodoende al een degelijke Chromebook in huis die nog jaren mee kan.
De meeste Chrome OS-laptops hebben een ssd. Hierdoor starten ze razendsnel op: soms al binnen luttele seconden. Ook zorgt deze ssd-opslag ervoor dat je snel en makkelijk tussen applicaties kunt schakelen. Een ander voordeel van ssd is het gewicht: een Chromebook weegt bijna niks en is daarmee ideaal voor onderweg.
Voordeel 2: Android-apps
Chrome OS is uitgerust met Google Play. Dit is een gigantisch voordeel, want op die manier kun je Android-apps downloaden en gebruiken. Google Play is de grootste app-winkel van het moment, waardoor je voor vrijwel iedere toepassing wel een geschikte applicatie kunt vinden.
Met Microsoft Word kun je bijvoorbeeld documenten typen, Pixlr Editor kan foto’s bewerken en met Netflix kun je series bingen tot je een ons weegt. Bovendien hebben sommige Chromebooks een touchscreen, waardoor je apps gewoon met je handen kunt bedienen.
Voordeel 3: Veilig en lange accuduur
Een ander voordeel is dat Chrome OS een stuk veiliger is dan Windows. Het besturingssysteem wordt automatisch beschermd door Google. Bovendien is de harde schijf zo goed als niet aanwezig, waardoor hackers kun pijlen liever richten op bijvoorbeeld Windows-laptops.
Tot slot staan Chromebooks bekend om hun lange accuduur. De internetlaptops hebben geen zware hardware aan bood, waardoor het systeem heel zuinig te werk kan gaan. Een batterijduur van zo’n 8 uur is daarmee absoluut niet onrealistisch.
Nadeel 1: Geen harde schijf
Maar, Chrome OS heeft ook nadelen. De meest in het oog springende is het ontbreken van een harde schijf. Hierdoor kun je geen programma’s en grote bestanden op je laptop downloaden, zoals je gewend bent van Windows- en Apple-computers.
Nadeel 2: Internetverbinding nodig
Bovendien is Chrome OS gebouwd op het hebben van een internetverbinding. Het besturingssysteem is zo goed als compleet afhankelijk van een degelijke verbinding. Valt je signaal weg, dan kun je geen verbinding meer maken met bestanden in de cloud. Ook kun je dan geen apps downloaden of verder werken aan een tekstbestand in Google Drive.

Nadeel 3: Goedkoop
Tot slot zijn Chrome OS-apparaten vaak van plastic gemaakt om de kosten te drukken. De internetlaptops zijn hierdoor heel betaalbaar, maar voelen wel goedkoper aan. Bovendien kan plastic minder goed tegen een stootje dan andere materialen.
Chrome OS in de spotlight
In april 2020 was het maandthema van Android Planet Chrome. Tijdens deze maand doken we in de wereld van Chrome en aanverwante zaken, zoals het besturingssysteem. Wil je de artikelen uit deze serie teruglezen? Klik dan op een van de onderstaande links: