De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Daarom moeten lokale winkels sluiten

Erwin Vogelaar
16 maart 2019, 10:41
4 min leestijd
Column: Daarom moeten lokale winkels sluiten

Het was hoog tijd voor een nieuwe laptop, maar de keuze om deze online te bestellen liep totaal niet zoals gepland.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe laptop

Ik ben een flexibele werker. Zolang ik een webbrowser heb, kan ik als freelance journalist aan de slag en daarom gebruik ik de afgelopen vijf jaar met veel plezier goedkope Chromebooks. Mijn huidige Chromebook gaat zelfs alweer drie jaartjes mee, maar is nu toch echt op z’n eindje.

De letters op het toetsenbord zijn door het harde werk deels vervaagd en zodra ik de linkerrand van het beeldscherm aanraak, kan de hele laptop uitvallen. Stuur ik een stapeltje gifs via Telegram, dan vertraagt de slecht geoptimaliseerde app zelfs het hele systeem. Maar wat kun je verwachten van een laptop van nog geen driehonderd euro?

Ik ben niet heel OS-vast. Sommige mensen zweren bij Windows of macOS, maar ik heb in mijn leven alles wel eens gebruikt. Onder andere via Windows-laptops, Chromebooks en toen ik nog Journalistiek studeerde een MacBook. Sowieso vind ik het interessant om te zien hoe verschillende bedrijven hun besturingssysteem aanpakken en verbeteren.

Nu was het tijd om een keertje goed te investeren in een nieuwe laptop. Na lang twijfelen heb ik gekozen voor een MacBook Air. Dat bleek nog een lastige keuze, niet in de laatste plaats omdat mijn vorige laptops zo goedkoop waren. Inmiddels besteedde ik echter meer tijd aan het zoeken naar informatie over laptops, dan daadwerkelijk werken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom heb ik de knoop doorgehakt.

nieuwe laptop

Online bestellen

De laptop bestelde ik natuurlijk online, want dat is makkelijk. Je weet zeker dat je het juiste product te pakken hebt, dat deze nog niet is geopend en je hoeft behalve de bezorger geen mensen te spreken. Ik had wel gespiekt bij de lokale Apple-winkel of ik de laptop direct kon ophalen, maar via de webshop van de vestiging was enkel de gouden versie op voorraad en… goud staat me niet.

De laptop zou de volgende dag door UPS thuis worden bezorgd en ik zat al vroeg fris gedoucht en ontbeten klaar, maar de bel ging maar niet. Toen kreeg ik aan het begin van de middag plots een mailtje van Apple of ik nog meer uit mijn Mac wilde halen. Daarna volgde een sms’je waarin stond dat de artikelen (laptop en kabel) waren bezorgd. Ik had echter niets.

Via de tracker van UPS zag ik dat het pakket ergens anders was bezorgd. De genoteerde naam leek erg veel op de lokale Apple-winkel waar ik mijn laptop dus niet had besteld. En ja hoor, daar lagen ergens boven in het kantoor mijn laptop, kabel en nog een doos met kleding van een hele andere online shop.

De verpakking van de kabel was inmiddels door de winkel al opengemaakt. Daardoor kon de winkeleigenaar haarfijn vertellen dat ik de verkeerde kabel had gekocht voor mijn MacBook. En waarom had ik de laptop eigenlijk niet via hen besteld? Toen ik uitlegde dat ze niet de juiste kleur hadden, mopperde hij dat ze die hadden kunnen bestellen. Toen vond hij het zelfs nodig om mij te vertellen dat dit de reden is waarom lokale winkels moeten sluiten. Met een nieuw schuldgevoel en een laptop onder de arm kon ik weer naar huis.

Excuses

Ik had thuis even nodig om tot rust te komen, want ik was razend. Voornamelijk op UPS, omdat ze mijn laptop niet alleen zomaar bij iemand anders hadden afgeleverd, maar mij daar ook geen bericht over stuurden. Eenmaal thuisgekomen zag ik dat er op de verpakkingen zelfs duidelijk stond: ‘No Delivery to Neighbour’. Dat betekent vast ook ‘No Delivery to die Ene Winkel in de Straat’.

De UPS en de chauffeur hebben inmiddels hun excuses aangeboden en daarmee is het voor mij goed. Het is te begrijpen dat de bezorger als automatisme de Apple-producten bij de Apple-winkel heeft afgeleverd. Die kleren vergeet ik dan even. Verder heb ik zelden problemen met de bezorging van pakketjes. Die ervaring in de winkel heeft echter wel weer bevestigd waarom ik liever online bestel.

Het is natuurlijk verschrikkelijk als mensen hun werk verliezen, zoals nu bij de sluiting van al die Intertoys-winkels gebeurt. Lokale winkels kunnen vaak een bepaalde service bieden die je niet vindt bij een online shop. Toen ik eind vorig jaar een nieuwe wasmachine nodig had, gingen de heren van de lokale elektrowinkel niet weg voordat het nieuwe apparaat onder de prehistorische droger stond in een ruimte waar letterlijk een centimeter aan elke zijde overblijft. Het kostte wat gevloek, hulpmiddelen en ‘mijn arm zit er tussen!!’ totdat het goed zat, maar dan heb je ook wat. Maar laten we eerlijk zijn: je deur niet uit hoeven en geen mensen spreken terwijl je shopt? Daar kan niets tegenop.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu