Oude versies van Android worden na een tijdje niet meer door Google ondersteund. Wat betekent dat in de praktijk? We leggen alles uit.
Lees verder na de advertentie.
Verouderde Android: zo lang kun je door
Versies van Android worden niet eeuwig onderhouden door Google. Op een gegeven moment houden zelfs de beveiligingsupdates op. Dat gaat best rap. Zo was afgelopen maart de laatste keer dat Android 12 een beveiligingsupdate heeft gekregen, terwijl deze versie van Android nog niet vier jaar oud is. Android 13 zal waarschijnlijk begin 2026 zijn laatste beveiligingspatch krijgen.Â
Zodra de ondersteuning voor een oude versie van Android stopt, merk je daar als gebruiker niet direct iets van. Het is zeker niet zo dat je smartphone er plots mee ophoudt. Het grootste verandering is in de eerste periode dat je geen updates meer hoeft te installeren.

Steeds onveiliger
Het grootste probleem van een oude versie van Android draaien, is dat je smartphone steeds onveiliger wordt naarmate de tijd verstrijkt. Regelmatig worden er nieuwe kwetsbaarheden ontdekt in Android, die worden opgelost met beveiligingspatches. Zonder die updates, kunnen de kwetsbaarheden worden misbruikt door hackers en is je smartphone extra kwetsbaar voor malware en virussen.Â
Het is in theorie mogelijk om een oude versie van Android nog jaren te gebruiken zonder dat je ooit een probleem tegenkomt. Toch loop je steeds meer risico dat het een keer fout gaat. Zo zijn er eerder kritieke kwetsbaarheden in Android ontdekt, waarbij je smartphone compleet overgenomen kan worden via een video of tekstberichtje.
Bedenk je daarom goed wat je nog met een oud toestel wil doen: is het een tablet waar je alleen op wil streamen? Dan is het verhoogde risico minder erg dan als het je dagelijkse smartphone is waar jij je bankzaken, chats, DigiD en andere gevoelige dingen op doet.Â
Steeds minder apps
Op de lange termijn zul je merken dat steeds minder apps werken op je smartphone. Ontwikkelaars rollen regelmatig updates uit voor hun apps, met nieuwe functies en om de beveiliging te waarborgen.
Bij elke app komt er een punt dat het voor de ontwikkelaar niet meer loont om een oude versie van Android te ondersteunen, omdat nieuwe functies niet werken of omdat het gewoonweg erg veel kost. Daardoor kan van het ene op het andere dag een essentiële app niet meer werken.
Wat moet ik met mijn oude smartphone of tablet?
Heeft jouw smartphone of tablet een versie van Android die geen updates meer krijgt, en kun je ook geen nieuwe versie van Android installeren? Dan is het beste advies om een nieuw apparaat te kopen. Zeker als het gaat om je dagelijkse smartphone.
Als dat geen optie is, of als je het zonde vindt om een nog verder goed werkend apparaat weg te gooien, dan is het verstandig om zo min mogelijk gevaarlijke dingen te doen. Zo is het natuurlijk onverstandig om apps buiten de Play Store om te installeren, maar op termijn is het zelfs gevaarlijk om met een webbrowser te werken of tekstberichtjes te ontvangen.
Geef het apparaat daarom een duidelijk doel met zo min mogelijk andere apps. Je kunt er voor kiezen om je smartphone met verouderde Android in te zetten als fotolijstje of dashcam, zoals je onze tips kunt lezen. Als alternatief kun je er voor kiezen om je oude smartphone in te leveren.
- Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken (11 mrt)
- Huawei lanceert Mate 70-serie en neemt écht afscheid van Android (26 nov 2024)
- ‘Vaarwel Chrome OS: binnenkort draaien alle tablets op Android’ (19 nov 2024)
- Moet Google binnenkort Android afsplitsen? Dit is er aan de hand (17 okt 2024)
- Android-tablet resetten naar fabrieksinstellingen doe je zo (3 okt 2024)