De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken

Mike Peek
3 november 2022, 16:55
6 min leestijd
Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken

Het updatebeleid van Android-smartphones verschilt per merk en prijsklasse. Een goed updatebeleid betekent dat je je toestel langer veilig kunt gebruiken. Welke fabrikanten maken hier (geen) werk van? Android Planet zocht het uit.

Lees verder na de advertentie.

Updatebeleid Android-smartphones vergeleken

Een smartphone vereist een degelijk ontwerp en goede specificaties voor een prettige gebruikservaring. Onderschat de software echter niet. Met een ondermaats updatebeleid profiteert je toestel al snel niet meer van nieuwe features én krijg je geen beveiligingsupdates meer. Geen fijn idee, zeker niet als je er achterkomt dat concurrerende smartphones wel nog jaren updates ontvangen.

Een toestel met een goed updatebeleid is dus langer compleet en veilig te gebruiken. Fabrikanten van Android-smartphones mogen van ontwikkelaar Google deels zelf bepalen hoe vaak en hoe lang ze updates beschikbaar stellen. Het ene merk onderscheidt zich hierin door vaak en lang updates uit te rollen, terwijl andere merken op personeelskosten bezuinigen en daarom een minder goed updatebeleid hanteren.

Google Pixel 8 Pro review
Google Pixel 8 Pro

Er zijn twee soorten updates: versie-updates en beveiligingsupdates. Versie-updates, zoals Android 14, voegen nieuwe features toe en verbeteren de software visueel. Van beveiligingsupdates merk je veel minder. Onder de motorkap dichten ze wel kwetsbaarheden in het Android-systeem, wat ze toch erg belangrijk maakt.

Hieronder leggen we het updatebeleid van negen Android-fabrikanten uit. Ter informatie ook wat korte info over het updatebeleid van Apple, dat zijn eigen iOS-software alleen op iPhones installeert. iPhones krijgen doorgaans namelijk minimaal vijf jaar versie- en beveiligingsupdates.

Google: Android-ontwikkelaar en updatekoning

Google, de ontwikkelaar van Android, belooft voor de Pixel 8 en Pixel 8 Pro het beste updatebeleid in de hele industrie. De smartphones lanceerden met Android 14 en worden bijgewerkt tot en met Android 21 (!). Ook mag je zeven jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Je kunt de toestellen dus tot 2030 met een gerust hart gebruiken.

Oudere toestellen als de Pixel 7 en Pixel 7 Pro krijgen, vanaf de release gerekend, drie Android-upgrades en vijf jaar beveiligingpatches.

Samsung: zelfs goedkope smartphones krijgen lang updates

Samsung is de grootste verkoper van Android-smartphones en kenmerkte zich lang met een traag en kort updatebeleid. Inmiddels is het roer omgegaan en anno 2023 is Samsung één van de beste jongetjes van de klas.

De fabrikant geeft moderne smartphones en tablets minimaal drie versie-updates. Ook stelt Samsung vier jaar beveiligingsupdates beschikbaar. Alle smartphones en tablets die vanaf 2019 zijn uitgebracht, komen hiervoor in aanmerking. Dat is vooral fijn als je een goedkoper toestel als de Galaxy A34 hebt, want dan krijg je veel waar voor je geld.

Samsung Galaxy S23
Samsung Galaxy S23

High-end toestellen als de Samsung Galaxy S23 krijgen zelfs vier versie-updates en vijf jaar lang beveiligingspatches. Goed om te weten: dure Galaxy’s krijgen elke maand een beveiligingsupdate, goedkopere modellen eens per kwartaal.

Overigens overweegt Samsung een nog beter updatebeleid om Google naar de kroon te steken.

OnePlus heeft drie niveaus

OnePlus stond bekend als een merk dat razendsnel updates uitrolde naar zijn smartphones. Anno 2023 is dat niet altijd meer het geval. Het bedrijf is soms behoorlijk traag met het bijwerken van zijn populairste smartphones.

Hoelang je updates mag verwachten ligt erg aan de prijsklasse waarin jouw smartphone valt. Een recente topper als de OnePlus 11 krijgt vier versie-updates en vijf jaar beveiligingspatches. Die verschijnen wel om de maand en dus niet elke maand. Als je voor een goedkoper toestel als de OnePlus Nord CE 3 Lite gaat is dat echter veel korter. Grofweg kun je het onderstaande schema aanhouden:

  • High-end smartphones (zoals de OnePlus 11 en OnePlus Open): vier Android-versie-updates, vijf jaar beveiligingsupdates
  • Midrangers (zoals de OnePlus Nord 3): drie Android-versies-updates, vier jaar beveiligingsupdates
  • Budgettelefoons(zoals de OnePlus Nord CE 3 Lite): twee Android-versie-updates, drie jaar beveiligingsupdates
OnePlus Nord 3 review
OnePlus Nord 3

Motorola gaat de goede kant op

Ooit behoorde Motorola tot de merken met het beste updatebeleid, zowel qua snelheid als ondersteuningsperiode. Daar was de laatste jaren niets meer van over. Zelfs high-end smartphones ontvingen vaak hooguit twee jaar ondersteuning.

Inmiddels gaat het weer de goede kant op. De Motorola Edge 40 Pro, het huidige vlaggenschip, krijgt drie versie-updates en vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat is netjes. De goedkopere Edge 40 Neo moeten het met twee versie-updates en drie jaar beveiligingspatches doen.

Koop je een goedkope Motorola, zoals de Moto G54, dan is het updatebeleid nog altijd ondermaats. Je krijgt slechts één versie-upgrade en drie jaar beveiligingsupdates.

Nokia: van geen tot drie nieuwe Android-versies

Nokia gebruikt als enige fabrikant in dit overzicht op vrijwel al zijn smartphones de Android One-software. Dit is stock-Android zonder veel aanpassingen, met als één van de voordelen dat Nokia sneller updates kan uitrollen. Een paar jaar geleden gebeurde dat ook en hoorde Nokia bij de fabrikanten met het beste updatebeleid.

Nokia G42
Nokia G42

Daar is inmiddels weinig meer van te merken, want je moet soms behoorlijk lang op de updates wachten. Als je een goedkope smartphone van het merk koopt uit de C-serie, zoals de Nokia C02, krijg je zelfs helemaal geen nieuwe versies van Android. Wel mag je twee jaar lang beveiligingspatches verwachten.

Duurdere toestellen uit de G-serie, zoals de Nokia G42, krijgen twee nieuwe versies van Android én drie jaar beveiligingsupdates. Dat is redelijk, maar de uitrol ervan laat nog steeds te lang op zich wachten. Smartphones uit de X-reeks, zoals de Nokia XR21, krijgen drie Android-versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates.

Sony’s updatebeleid is erg mager

Sony‘s updatebeleid voor Android smartphones is erg mager. De fabrikant rolt namelijk slechts twee nieuwe versies van het besturingssysteem uit. Dat geldt zelfs voor een peperduur toestel als de Sony Xperia 1 IV. Die telefoon krijgt verder drie jaar lang beveiligingsupdates. Voor goedkopere telefoons is dat doorgaans maar twee jaar.

Oppo: hoe meer je betaalt, hoe langer je updates krijgt

Oppo valt onder hetzelfde moederbedrijf als OnePlus en hanteert een vergelijkbaar updatebeleid. Hoe meer je uitgeeft aan je smartphone, hoe langer hij ondersteund wordt.

Koop je een telefoon uit de goedkope A-serie? Dan mag je één grote Android-upgrade verwachten en drie jaar lang beveiligingsupdates. Oppo geeft zijn Reno-toestellen, zoals de Oppo Reno 10 Pro, twee nieuwe Android-versies en drie jaar lang beveiligingspatches. Die rollen eens per kwartaal uit.

Oppo Reno 10 Pro review

In de duurste Find X-serie doet Oppo het beter. Je krijgt vijf jaar lang beveiligingsupdates, die bovendien elke maand uitrollen. Daarnaast mag je vier nieuwe versies van Android op je telefoon verwachten. Het meest recente toestel uit deze serie, de Find X6 Pro, verscheen echter niet in Nederland.

Xiaomi en Poco zijn middenmotors

Xiaomi en Poco (een voormalige dochteronderneming, die nu min of meer op eigen benen staat) doen nogal vaag over hun updatebeleid bij sommige toestellen. Het garandeert minimaal twee jaar software-ondersteuning vanaf het moment dat een toestel op de markt komt. Een goedkoper toestel als de Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus krijgt daarnaast ook twee nieuwe versies van Android. Omdat het toestel op de markt kwam met het oudere Android 12 blijf je echter steken op Android 14.

De meeste smartphones van Poco krijgen twee nieuwe Android-versies en drie jaar beveiligingsupdates. Bij high-end toestellen als de Xiaomi 13 Pro is het beleid beter. Deze smartphones mogen drie Android-upgrades verwachten en vier jaar lang beveiligingspatches.

Nothing

Bij Nothing is het allemaal een stuk simpeler. Zowel de Nothing Phone (1) als de Nothing Phone (2) krijgen vanaf hun release drie nieuwe versies van Android en vier jaar lang beveiligingspatches.

Lees het laatste nieuws over Android:

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu