Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken

Mike Peek
3 november 2022, 16:55
6 min leestijd
Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken

Het updatebeleid van Android-smartphones verschilt per merk en prijsklasse. Een goed updatebeleid betekent dat je je toestel langer veilig kunt gebruiken. Welke fabrikanten maken hier (geen) werk van? Android Planet zocht het uit.

Lees verder na de advertentie.

Updatebeleid Android-smartphones vergeleken

Een smartphone vereist een degelijk ontwerp en goede specificaties voor een prettige gebruikservaring. Onderschat de software echter niet. Met een ondermaats updatebeleid profiteert je toestel al snel niet meer van nieuwe features én krijg je geen beveiligingsupdates meer. Geen fijn idee, zeker niet als je er achterkomt dat concurrerende smartphones wel nog jaren updates ontvangen.

Een toestel met een goed updatebeleid is dus langer compleet en veilig te gebruiken. Fabrikanten van Android-smartphones mogen van ontwikkelaar Google deels zelf bepalen hoe vaak en hoe lang ze updates beschikbaar stellen. Het ene merk onderscheidt zich hierin door vaak en lang updates uit te rollen, terwijl andere merken op personeelskosten bezuinigen en daarom een minder goed updatebeleid hanteren.

Google Pixel 7 (Pro) review

Er zijn twee soorten updates: versie-updates en beveiligingsupdates. Versie-updates, zoals Android 13, voegen nieuwe features toe en verbeteren de software visueel. Van beveiligingsupdates merk je veel minder. Onder de motorkap dichten ze wel kwetsbaarheden in het Android-systeem, wat ze toch erg belangrijk maakt.

Hieronder leggen we het updatebeleid van negen Android-fabrikanten uit. Ter informatie ook wat korte info over het updatebeleid van Apple, dat zijn eigen iOS-software alleen op iPhones installeert. iPhones krijgen doorgaans namelijk minimaal vijf jaar versie- en beveiligingsupdates.

Google, de Android-ontwikkelaar

Google, de ontwikkelaar van Android, kan niet aan Apple tippen. Het bedrijf brengt zelf Pixel-smartphones uit en geeft deze drie jaar versie-updates. Beveiligingsupdates rollen wel vijf jaar uit. De Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro komen met Android 13 en in onze review lees je dat de smartphones dus Android 14, 15 en 16 krijgen. Dat is inmiddels vrij gemiddeld in vergelijking met andere merken.

Samsung: het beste jongetje van de klas

Samsung is de grootste verkoper van Android-smartphones en kenmerkte zich lang met een traag en kort updatebeleid. Inmiddels is het roer omgegaan en anno 2022 is Samsung misschien wel het beste jongetje van de klas.

De fabrikant geeft moderne smartphones en tablets minimaal drie versie-updates, evenveel als Google dus. Ook stelt Samsung vier jaar beveiligingsupdates beschikbaar. Alle smartphones en tablets die vanaf 2019 zijn uitgebracht, komen hiervoor in aanmerking. Dat is vooral fijn als je een goedkoper toestel als de Galaxy A23 hebt, want dan krijg je veel waar voor je geld.

High-end toestellen als de Samsung Galaxy S22 krijgen zelfs vier versie-updates en vijf jaar lang beveiligingspatches. Dat is dus beter dan Google zelf. Goed om te weten: dure Galaxy’s krijgen elke maand een beveiligingsupdate, goedkopere modellen eens per kwartaal.

samsung galaxy s22 review

OnePlus heeft drie niveaus

OnePlus stond bekend als een merk dat razendsnel updates uitrolde naar zijn smartphones. Anno 2022 is dat niet meer het geval. Het bedrijf is zelfs behoorlijk traag met het bijwerken van zijn populairste smartphones.

Hoelang je updates mag verwachten ligt erg aan de prijsklasse waarin jouw smartphone valt. Een recente topper als de OnePlus 10T krijgt drie versie-updates en vier jaar beveiligingspatches. Die verschijnen wel om de maand en dus niet elke maand. Als je voor een goedkoper toestel als de nieuwe OnePlus Nord N300 gaat is dat echter veel korter. Grofweg kun je het onderstaande schema aanhouden:

  • High-end smartphones (zoals de 10 Pro en 10T): drie Android-versie-updates, vier jaar beveiligingsupdates
  • OnePlus Nord 2T en Nord CE 2: twee Android-versies-updates, drie jaar beveiligingsupdates
  • OnePlus Nord N20 5G en Nord N300: één Android-versie-update, drie jaar beveiligingsupdates
OnePlus 10T review

Motorola gaat de goede kant op

Ooit behoorde Motorola tot de merken met het beste updatebeleid, zowel qua snelheid als ondersteuningsperiode. Daar was de laatste jaren niets meer van over. Zelfs high-end smartphones ontvingen vaak hooguit twee jaar ondersteuning.

Inmiddels gaat het weer de goede kant op. De Motorola Edge 30 Ultra, het huidige vlaggenschip, krijgt drie versie-updates en vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat is netjes. De goedkopere Edge 30 Fusion en Edge 30 Neo moeten het met twee versie-updates en drie jaar beveiligingspatches doen.

Koop je een goedkope Motorola, zoals de Moto G52, dan is het updatebeleid nog altijd ondermaats. Je krijgt slechts één versie-upgrade en drie jaar beveiligingsupdates.

Nokia: van geen tot drie nieuwe Android-versies

Nokia gebruikt als enige fabrikant in dit overzicht op vrijwel al zijn smartphones de Android One-software. Dit is stock-Android zonder veel aanpassingen, met als één van de voordelen dat Nokia sneller updates kan uitrollen. Een paar jaar geleden gebeurde dat ook en hoorde Nokia bij de fabrikanten met het beste updatebeleid.

nokia x30 5g toestel 13

Daar is inmiddels weinig meer van te merken, want je moet soms behoorlijk lang op de updates wachten. Als je een goedkope smartphone van het merk koopt uit de C-serie, zoals de Nokia C21 Plus, krijg je zelfs helemaal geen nieuwe versies van Android. Wel mag je twee jaar lang beveiligingspatches verwachten.

Duurdere toestellen uit de G-serie, zoals de Nokia G60, krijgen drie nieuwe versies van Android én drie jaar beveiligingsupdates. Dat is prima, maar de uitrol ervan laat nog steeds veel te lang op zich wachten. Datzelfde geldt voor smartphones uit de X-serie, zoals de Nokia X30. Begin dit jaar lazen we overigens het nieuws dat je straks mogelijk een vierde jaar bij kunt kopen.

Sony’s updatebeleid is erg mager

Sony‘s updatebeleid voor Android smartphones is erg mager. De fabrikant rolt namelijk slechts twee nieuwe versies van het besturingssysteem uit. Dat geldt zelfs voor een peperduur toestel als de Sony Xperia 1 IV. Die telefoon krijgt verder drie jaar lang beveiligingsupdates. Voor goedkopere telefoons is dat doorgaans maar twee jaar.

Oppo: hoe meer je betaalt, hoe langer je updates krijgt

Oppo valt onder hetzelfde moederbedrijf als OnePlus en hanteert een vergelijkbaar updatebeleid. Hoe meer je uitgeeft aan je smartphone, hoe langer hij ondersteund wordt.

Koop je een telefoon uit de goedkope A-serie? Dan mag je één grote Android-upgrade verwachten en drie jaar lang beveiligingsupdates. Oppo geeft zijn Reno-toestellen, zoals de Oppo Reno 8 Pro, twee nieuwe Android-versies en drie jaar lang beveiligingspatches. Die rollen eens per kwartaal uit.

Oppo Reno 8 Pro review

In de duurste Find X-serie doet Oppo het beter. Je krijgt vier jaar lang beveiligingsupdates, die bovendien elke maand uitrollen. Daarnaast mag je drie nieuwe versies van Android op je toestel verwachten.

Xiaomi en Poco blijven vaag

Xiaomi doet nogal vaag over zijn updatebeleid bij verschillende toestellen. Het garandeert minimaal twee jaar software-ondersteuning vanaf het moment dat een toestel op de markt komt. Het is echter niet altijd duidelijk of een goedkope smartphone als de Xiaomi Redmi Note 11 Pro alleen beveiligingsupdates krijgt of ook nieuwe versies van Android.

Bij high-end toestellen als de Xiaomi 12T en 12T Pro is het beleid duidelijker. Deze smartphones mogen drie Android-upgrades verwachten en vier jaar lang beveiligingspatches. Hetzelfde geldt voor Poco, dat onderdeel was van Xiaomi, maar inmiddels min of meer op een benen staat.

Lees het laatste nieuws over Android:

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu