Ghost Push: nieuwe malware richtte grote schade aan in Play Store

Gijs Ettes
15 oktober 2015, 13:07
2 min leestijd
Ghost Push: nieuwe malware richtte grote schade aan in Play Store

Het trojaanse paard Ghost Push, dat onlangs werd ontdekt in Google Play, heeft al meer dan 900.000 Android-toestellen geïnfecteerd. De malware vermomde zich als bekende apps en was in staat om de beveiliging van de Play Store te omzeilen.

Lees verder na de advertentie.

Ghost Push neemt Android-toestellen over

ghost push

Dat meldt antivirusbedrijf Cheetah Mobile. De ontwikkelaars van Ghost Push voorzagen bekende apps van malafide code en reclames en verdienden daar de afgelopen weken miljoenen mee, aldus het bedrijf. Door het promoten van de malafide apps werden die in korte tijd enorm vaak gedownload. Dit kwam overigens ook doordat de virussen voorzien waren van bekende namen als ‘Talking Tom 3’, ‘Calculator’ en ‘Assistive Touch’. Na het downloaden kon Ghost Push rootrechten verkrijgen om zo een Android-toestel volledig over te nemen, advertenties te tonen en betaalde apps te downloaden.

De apps die erdoor zijn geïnfecteerd zijn inmiddels uit Google Play gehaald, maar als je het idee hebt dat jouw toestel ermee is geïnfecteerd, kun je de gratis applicatie Ghost Push Trojan Killer downloaden. Deze scant je toestel op Ghost Push en andere hardnekkige virussen die er mogelijk controle over hebben gekregen. Om trojans daadwerkelijk te verwijderen moet je toestel geroot zijn, omdat er anders niet op systeemniveau ingegrepen kan worden.

Veilig apps uit Google Play downloaden

Gebruikers die zich zorgen maken dat Googles eigen app-winkel niet meer veilig is voor malware doen er goed aan om vóór het downloaden altijd een aantal zaken goed na te kijken. Is de app gemaakt door een bekende en vertrouwde ontwikkelaar, zijn de gebruikersrecensies positief en is de app vaak gedownload? Dan kun je de app met een gerust hart  downloaden.

Check voor installatie ook  welke machtigingen zijn benodigd, want niet iedere app hoeft  toegang tot je microfoon, camera en contacten te hebben. Voor meer tips en adviezen kun je ons uitgebreide dossier over Android beveiliging  raadplegen.

Heb jij al eens te maken gehad met malware op je Android-toestel? Deel je ervaringen in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu