Leven we in de toekomst? Google Assistent vergeleken met sciencefiction

Erwin Vogelaar
17 augustus 2018, 19:30
4 min leestijd
Leven we in de toekomst? Google Assistent vergeleken met sciencefiction

Met de Google Assistent heb je altijd een spraakassistent in handbereik. Leven we nu in de toekomst? Zo vergelijkt de Google Assistent met spraakassistenten in sciencefiction.

Lees verder na de advertentie.

Is de Google Assistent sciencefiction?

Met de Google Assistent op onze smartphone kunnen we op elk moment vragen stellen en antwoord krijgen. Ook kunnen we deze computer vragen om bijvoorbeeld berichtjes te sturen en dingen in ons slimme huis aan en uit te zetten.

Heb je een Google Home in huis, dan kun je zelfs in het luchtledige dingen roepen, waarna de Assistent reageert. Is dit de toekomst waar we op hoopten na het kijken van sciencefiction, of zijn we er nog niet helemaal? We vergelijken de Google Assistent met bekende virtuele assistenten uit films.

Samantha (Her)

De spraakassistent uit de film Her is het ultieme doel voor de Google Assistent. Deze Samantha is een volledig besturingssysteem dat zichzelf aanpast aan de gebruiker. Hoewel de Google Assistent op jouw telefoon wellicht wel iets anders werkt dan bij iemand anders, omdat je bijvoorbeeld Spotify als standaard muziekspeler hebt ingesteld, zijn we nog niet zo ver dat deze spraakassistent daadwerkelijk leert en verandert door jouw gebruik.

Daarnaast kunnen Samantha en hoofdpersonage Theodore in de film over allerlei onderwerpen gesprekken voeren. Daar moet je bij de Google Assistent niet mee beginnen. De Assistent kan enkel specifieke opdrachten uitvoeren of enkele vooraf geprogrammeerde grapjes vertellen na specifieke vragen. Wel is de stemassistent vergeleken met andere spraakassistenten op de markt het meest geavanceerd in het herkennen van verschillende stijlen en vormen van vragen en zinnen. Dat kun je zien als de start van het leren van gesprekken.

google assistent sciencefiction

Waar de Google Assistent vergeleken met Samantha voornamelijk nog in tekort schiet, is hoe menselijk de spraakassistent klinkt. Zeker de Nederlandse versie klinkt duidelijk als een robot. Wel maakt Google op dit vlak vlot vooruitgang. De Engelse versie die bijvoorbeeld zelf telefoongesprekken kan voeren is al haast niet meer te onderscheiden van een echt persoon.

Computer (Star Trek)

De spraakcomputer in Star Trek heeft veel verschillende versies gehad, met verschillende persoonlijkheden. Aanvankelijk klonk de computer nog als een robot, maar in de loop van de tijd werd het een normaal klinkende stem. EĂ©n van de meest bekende commando’s voor de computer in Star Trek komt van kapitein Jean-Luc Picard, die regelmatig vraagt: “tea, early grey, hot”. Dat is genoeg voor de computer om een kopje thee te maken. De Google Assistent kan wel helpen met boodschappen en recepten, maar je moet het helaas uiteindelijk allemaal zelf doen.

Toch lijkt de computer van Star Trek het meest op de assistent die we nu in onze smartphone en Google Home hebben. De computer wordt grotendeels gebruikt om via stemcommando’s acties gedaan te krijgen. In plaats van een slim huis gaat het om een enorm ruimteschip.

google assistent sciencefiction

J.A.R.V.I.S. (Iron Man)

J.A.R.V.I.S. werd in het filmuniversum van Marvel geĂŻntroduceerd in de eerste Iron Man-film. Het is de computer waar Tony Stark mee praat als hij in zijn pak zit. Deze computer heeft daar niet alleen alle systemen in handen, maar houdt ook de gezondheid van Tony Stark in de gaten. Google werkt mogelijk aan een Coach, een soort assistent voor je gezondheid die op dat vlak wel op J.A.R.V.I.S. kan lijken.

J.A.R.V.I.S. speelt ook een rol in het technologisch geavanceerde huis van Tony Stark, waar deze assistent onder andere de temperatuur en lichten regelt, zoals de Google Assistent ook kan. J.A.R.V.I.S. is alleen veel beter in helpen via het doen van onderzoek en het geven van advies. De Google Assistent komt op dat vlak nog niet veel verder dan of je een jas of paraplu nodig hebt als je de deur uit stapt.

google assistent sciencefiction

HAL 2009 (2001: A Space Odyssey)

google assistent sciencefiction

Een computer waar de Google Assistent hopelijk geen inspiratie bij vindt is HAL 2009 uit 2001: A Space Odyssey. Aanvankelijk is de computer in de film een essentieel onderdeel van de bemanning op een ruimteschip. HAL staat haast gelijk aan de mensen door zijn intelligentie en de mogelijkheid om gesprekken te voeren.

In de loop van de film gaat het echter mis, omdat HAL steeds meer vreemde karakteristieken vertoont. Als de astronauten HAL proberen uit te schakelen, hebben ze niet door dat de computer via zijn camera ook kan liplezen en dus het plan van de mensen begrijpt. Om zichzelf en zijn missie te sparen, besluit HAL de mensen te vermoorden. Vooralsnog heeft de Google Assistent geen controle over levensbedreigende middelen. Laten we dat ook maar even zo houden.

Mogelijkheden van de Google Assistent

Wat de Google Assistent wel kan? Dat leggen we uit. Dit zijn de tien meestgestelde vragen over de Google Assistent.

Bron afbeelding: Disney
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu