Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Google Home

Google wil je huiskamer veroveren met Google Home. Deze kleine vriendelijk ogende speaker helpt je een handje met het beantwoorden van vragen en houdt je op de hoogte houdt van belangrijke informatie, nieuws en meer.

Google Home helpt je de dag door

Google is al jaren prominent aanwezig in smartphones en tablets, maar op de Chromecast na is je huiskamer nog een groot gebied dat Google voor zich kan winnen. Met Google Home moet daar verandering in komen. Google Home is een kleine witte speaker die constant naar je luistert. Door `Ok Google` te roepen activeer je de speaker, waarna je van alles aan de gadget kunt vragen.

De spraakassistent moet de strijd winnen doen met de Google Assistent, een regelrechte concurrent van Apples Siri en Microsofts Cortana. Je kunt via Assistant van alles aan Google vragen, van de weersverwachting tot het boeken van bioscoopkaartjes en het inplannen van nieuwe afspraken. Google Home werkt bovendien samen met de Chromecast, waardoor je met je stem kan vragen om films en video’s op Netflix en YouTube.

Google Home

Google Assistent is naast Google Home ook aanwezig op smartphones en tablets, en zal langzaam maar zeker steeds slimmer worden hoe meer je er tegen praat. Zo wordt Google Home op zijn beurt ook weer slimmer, omdat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Google benadrukt dat je met Home een volwaardig gesprek kunt voeren, dat verder gaat dan de spraakopdrachten die je nu nog tegen dergelijke assistenten uitspreekt. Zo kan een simpele zoekopdracht verder verfijnd worden met vervolgvragen.

Omdat Google Home een ingebouwde speaker heeft, kun je hem ook gebruiken om draadloos muziek af te spelen, rechtstreeks vanaf je Android- of iOS toestel. Zo kun je met Spotify, Google Play Music en andere muziekdiensten genieten van je favoriete muziek in je eigen huiskamer. Of graag Home om het laatste nieuws van de BBC, CNN of andere bekende nieuwsbronnen.

Notificaties, reminders en meer

In 2017 maakte Google bekend Home nog slimmer te maken. Het bedrijf introduceerde ‘proactive assistance’, een chique woord voor notificaties. Home doet nu zijn best om je informatie te bieden nog vóór je er om vraagt. Staan er files onderweg, is je vlucht vertraagd of heb je een nieuw bericht ontvangen, dan zal het licht bovenop Home branden om aan te geven dat je een notificatie hebt. Pas als je er om vraagt, wordt het bericht voorgelezen.

Ook kun je Google Home nu bellen als vervanger voor je telefoon. Je kunt de speaker vragen om mensen uit je contactenlijst te bellen. Enige nadeel: iedereen in je huiskamer kan meeluisteren met het gesprek. Tot slot is Home inmiddels voorzien van stemherkenning, en weet de assistent nu wie er praat. Vraag jij om je reminders, dan krijg je bijvoorbeeld niet die van je partner te horen.

Google Home

Google Home in Nederland

Sinds oktober 2018 is Google Home in Nederland verkrijgbaar, samen met de Home Mini. Iedereen die de speaker al eerder heeft gekocht, bijvoorbeeld door hem uit Duitsland of Engeland te importeren, kan vervolgens ook gewoon de Nederlandse taal instellen.

De Google Assistent spreekt inmiddels vloeiend Nederlands. Dat betekent dat je niet alleen kan rekenen op grappen over Palingsound en andere lokale onderwerpen, maar dat er ook koppelingen zijn met allerlei Nederlandse bedrijven. Vraag je Home bijvoorbeeld om aanbiedingen van de Albert Heijn of om het saldo van je bankrekening.

Conclusie Google Home review

De Google Home brengt verschillende slimme stukjes technologie uitstekend aan en laat zien hoe ver Google gekomen is in de afgelopen jaren. Een goede speaker, verpakt in een aantrekkelijke behuizing, met een uitstekende microfoon en de beste stemgestuurde assistent van het moment. Op zowel de hardware als de software valt niets af te dingen: de Home is precies wat Google beloofde en voert zijn werk voorbeeldig uit.

Dat alleen al is zeer prijzenswaardig. Nog niet zo heel lang geleden was een stemgestuurde assistent niet meer dan een gimmick, waarbij vooral de easter eggs leuk waren om aan je vrienden te laten zien. Een waardevolle toevoeging aan je dagelijkse ritme waren ze echter zelden. Home is dat wel, door enkele slimme toevoegingen van Google. Van dagsamenvattingen tot Google Cast-ondersteuning tot integratie met allerlei andere diensten, Home maakt zich al gauw onmisbaar. Een stemgestuurde assistent is daarmee een welkome toevoeging aan elke huiskamer. Google mag alleen nog wel iets meer moeite doen om de vele functies het apparaat inzichtelijk te maken.

→ Lees verder: Google Home review: de toekomst is stemgestuurd

Laatste berichten

Google verwijdert gastmodus voor Home- en Nest-speakers

Google verwijdert gastmodus voor Home- en Nest-speakers

Nieuws Google heeft de gastmodus voor alle Google Home- en Nest-speakers verwijderd. Via een Chromecast kunnen bezoekers nog wel makkelijk en snel media streamen.
Sonos eist verkoopverbod Google-speakers en Chromecast: dit is waarom

Sonos eist verkoopverbod Google-speakers en Chromecast: dit is waarom

Nieuws Sonos is in de Verenigde Staten een rechtszaak begonnen tegen Google, omdat slimme Google-speakers en andere producten inbreuk zouden maken op patenten van Sonos. Na jarenlang tevergeefs onderhandelen eist Sonos nu een schadevergoeding en een verbod op de verkoop van Google-gadgets.
Vernieuwde Google Home-app met meer functies rolt uit

Vernieuwde Google Home-app met meer functies rolt uit

Apps De nieuwe Google Home-app rolt nu uit voor Android en iOS. Dat is veel sneller dan verwacht, want Google beloofde dat de update 'begin volgend jaar' uit zou komen. Dit is er allemaal nieuw.
Zo koppel je het geluid van meerdere Google Home (Mini)-speakers aan elkaar

Zo koppel je het geluid van meerdere Google Home (Mini)-speakers aan elkaar

Nieuws Het is vanaf nu mogelijk om meerdere Google Home (Mini)-speakers aan elkaar te koppelen, zodat je stereosound krijgt. Dit levert een betere geluidskwaliteit en meer volume op.
Android nieuws #43: Kapotte Google Home, snellere Android-updates en meer

Android nieuws #43: Kapotte Google Home, snellere Android-updates en meer

Nieuws Op Android Planet lees je zeven dagen per week al het beste Android-nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen alle ontwikkelingen niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.
Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app