De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google Assistent: alles wat je moet weten

Google Assistent

De Google Assistent is een slimme, stemgestuurde hulp. De app is al jaren in het Engels beschikbaar en ging in augustus 2018 ook Nederlands praten. Android Planet zet alles wat je voor de Google Assistent moet weten op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Google Assistent

Wat is de Google Assistent?

Kort gezegd is de Assistent Googles antwoord op Siri en Alexa. Het is een slimme, geavanceerde die je vragen kunt stellen met je stem, maar ook opdrachten geven. Hij kan echter ook uit zichzelf ondersteuning bieden, door je ‘s ochtends bijvoorbeeld te waarschuwen voor files op weg naar je werk.

De Google Assistent is een stuk slimmer dan andere spraakassistenten, omdat Google heel veel data in huis heeft. Veel mensen gebruiken immers meerdere Google-apps en functie, waardoor de Assistent vrijwel overal een antwoord op heeft.

Zo activeer je de Google Assistent

De Google Assistent draait op vrijwel elke Android-smartphone. Je moet hem echter wel eenmalig activeren. Hiervoor volg je deze stappen:

  1. Open de Google-app op je Android-smartphone of tablet;
  2. Tik op de drie streepjes rechtsonder in beeld en selecteer ‘Instellingen’;
  3. Kies onder het kopje ‘Google Assistent’ nogmaals voor ‘Instellingen’;
  4. Schakel nu de Google Assistent in.
Google Assistent maandthema

Na activatie moet je de Assistent nog wel trainen. Om ervoor te zorgen dat je stem herkend wordt, moet je drie keer ‘Ok Google’ of ‘Hey Google’ zeggen. Hierna staat de Assistent aan, en kun je ‘m op drie manieren opstarten:

  1. Houd je thuisknop kort ingedrukt;
  2. Druk in de Google-app op het microfoontje;
  3. Zeg ‘Ok Google’ of ‘Hey Google’ terwijl je telefoon ontgrendeld is.

Wat is het verschil met de Engelse versie?

De Engelse Google Assistent bestaat langer, en is daarom uitgebreider. De Engelse versie kan bijvoorbeeld meerdere apparaten in je huis aansturen, zoals Hue-lampen van Philips of de temperatuur van een Nest-thermostaat aanpassen. Ook kan deze versie bijvoorbeeld podcasts openen en afspelen.

De Nederlandse Google Assistent werkt momenteel alleen nog op je Android-smartphone en tablet, en is minder uitgebreid. De Engelse versie zit vol met kleine, geinige features zoals de mogelijkheid om verhalen voor te lezen, en moppen te tappen. De Nederlandse versie kan ook grappig zijn, maar is snel door zijn ‘voorraad’ heen, en valt dan in herhaling.

Haal alles uit de Google Assistent met Actions on Google

De Google Assistent is slim, maar nog niet briljant. Aangezien de spraakgestuurde stemhulp niet op al vragen het juiste antwoord heeft, zijn er ‘Actions on Google’. Net als dat je apps kunt installeren op je smartphone of tablet, kun je Actions gebruiken om meer uit je Assistent te halen.

Deze zijn ontwikkeld door andere bedrijven of mensen. Je kunt PostNL bijvoorbeeld vragen waar je pakketje blijft, en Albert Heijn om inspiratie voor recepten. De NOS geeft je het laatste nieuws en Buienradar laat weten of je vanavond een paraplu moet meenemen door een actuele weerkaart te tonen.

Jammerlijk genoeg wordt je (nog) niet automatisch doorgestuurd naar de juiste Action. Wil je bijvoorbeeld weten wanneer je pakketje wordt geleverd, dan moet je eerst ‘Praat met PostNL’ zeggen, en vervolgens je vraag stellen. In de app is daarnaast geen concrete lijst van beschikbare Actions te vinden, waardoor het soms een beetje behelpen is.

Geen Nederlandse Google Assistent

Welke Nederlandse bedrijven doen mee?

Op moment van schrijven zijn er al een hoop Nederlandstalige Actions beschikbaar. Staat jou favoriete bedrijf niet in onderstaande lijst? Geen probleem. Iedereen kan namelijk zijn eigen Action bouwen – wat overigens helemaal niet moeilijk is. Je kunt onder meer praten met:

  • Albert Heijn: vraag bijvoorbeeld welk recept je kunt maken met kip, komkommer en aubergine;
  • AndrĂ©lon: deze Action helpt je met haarinspiratie;
  • Bol.com: vraag bijvoorbeeld wat voor cadeautje je voor vader Vaderdag moet halen;
  • Buienradar: kom erachter of het gaat regenen;
  • Centraal Beheer: stel vragen over je verzekering;
  • Eneco: geef bijvoorbeeld je meterstand door via de Assistent;
  • Essent: vraag hoeveel energie je deze week hebt verbruikt;
  • ING: is momenteel beperkt tot ‘ING Wonen’;
  • Jumbo: om producten toe te voegen aan je winkelmandje;
  • KLM: krijg suggesties voor goedkope vliegtickets;
  • KRO-NCRV: krijg recepten voorgeschoteld van BinnensteBuiten-chef Sharon;
  • MediaMarkt: vraag bijvoorbeeld naar de aanbieding van de dag;
  • NOS: blijf op de hoogte van het laatste nieuws;
  • PostNL: weet hoe laat je pakketje geleverd wordt;
  • NPO: vraag om direct naar een bepaald genre zoals jazz te luisteren;
  • Qmusic: kom erachter welk nummer net gedraaid werd;
  • Rabobank: hoeveel saldo heb je?;
  • Transavia: kom erachter hoe laat je vlucht vertrekt.

Google Assistent downloaden

De Google Assistent werkt op vrijwel iedere Android-smartphone met Android Marshmallow (6.0) of hoger. De stemgestuurde hulp is standaard onderdeel van de Google-app. In Google Play vind je echter ook een losse Google Assistent-app. Dit programma doet niets anders dan een snelkoppeling op je thuisscherm plaatsen en is daarom niet noodzakelijk: de app staat immers al op je toestel.

→ Download Google Assistent in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?

Google Assistent archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu