In een nieuw rapport van Google blijkt dat het bedrijf in de periode tussen juli en december 2015 nog nooit zoveel dataverzoeken van de overheid heeft gekregen.
Lees verder na de advertentie.
Google dataverzoeken van overheden nog nooit zo hoog
Tussen juli en december 2015 kwamen er in totaal 40.677 verzoeken binnen, wat bijna 10.000 meer verzoeken is dan het jaar ervoor. In 64 procent van de gevallen gaf Google ook daadwerkelijk gegevens prijs. Voordat Google gegevens prijsgeeft, wordt er eerst gekeken of er geen wetten of regels worden overtreden. In onderstaande grafiek kun je goed zien hoe het aantal verzoeken voor gebruikersgegevens door de jaren heen is toegenomen.
Omdat een dergelijk dataverzoek van de overheid vaak over meerdere accounts tegelijk gaat, werden er gegevens opgevraagd van 81.311 Google-accounts. Gemiddeld bestond een verzoek dus uit zo’n twee accounts. De Verenigde Staten waren het meest fanatiek wat Google dataverzoeken betreft. Zij wilden 12.523 keer toegang hebben tot in totaal 27.157 accounts, waarvan Google er uiteindelijk 79 procent van prijsgaf. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk volgen de VS op in de ranglijst.
Ook Nederland dient verzoeken in
In Nederland werd 69 procent van de 210 verzoeken toegekend. Deze hadden betrekking op 216 verschillende accounts. Nu Google ook voor de tweede helft van 2015 het aantal verzoeken van de overheid heeft vrijgegeven, weten we ook hoe vaak overheden van over de hele wereld bij Google aan hebben geklopt. Dat gebeurde verspreid over 2015 76.000 keer.
Lees het laatste nieuws over Google
- Deze Android-functie verdwijnt (maar je zult hem waarschijnlijk niet missen) (13-6)
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12-6)
- Gemini-modellen: alle verschillen en mogelijkheden uitgelegd (12-6)
- ‘Google Pixel 10-telefoons kopiĂ«ren Apple’s MagSafe’ (12-6)
- Overzicht: deze telefoons krijgen (waarschijnlijk) Android 16 (11-6)