Nog nooit kreeg Google zoveel dataverzoeken van overheden

Lars Paymans
19 juli 2016, 12:10
1 min leestijd
Nog nooit kreeg Google zoveel dataverzoeken van overheden

In een nieuw rapport van Google blijkt dat het bedrijf in de periode tussen juli en december 2015 nog nooit zoveel dataverzoeken van de overheid heeft gekregen.

Lees verder na de advertentie.

Google dataverzoeken van overheden nog nooit zo hoog

Tussen juli en december 2015 kwamen er in totaal 40.677 verzoeken binnen, wat bijna 10.000 meer verzoeken is dan het jaar ervoor. In 64 procent van de gevallen gaf Google ook daadwerkelijk gegevens prijs. Voordat Google gegevens prijsgeeft, wordt er eerst gekeken of er geen wetten of regels worden overtreden. In onderstaande grafiek kun je goed zien hoe het aantal verzoeken voor gebruikersgegevens door de jaren heen is toegenomen.

Google dataverzoeken

Omdat een dergelijk dataverzoek van de overheid vaak over meerdere accounts tegelijk gaat, werden er gegevens opgevraagd van 81.311 Google-accounts. Gemiddeld bestond een verzoek dus uit zo’n twee accounts. De Verenigde Staten waren het meest fanatiek wat Google dataverzoeken betreft. Zij wilden 12.523 keer toegang hebben tot in totaal 27.157 accounts, waarvan Google er uiteindelijk 79 procent van prijsgaf. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk volgen de VS op in de ranglijst.

Ook Nederland dient verzoeken in

In Nederland werd 69 procent van de 210 verzoeken toegekend. Deze hadden betrekking op 216 verschillende accounts. Nu Google ook voor de tweede helft van 2015 het aantal verzoeken van de overheid heeft vrijgegeven, weten we ook hoe vaak overheden van over de hele wereld bij Google aan hebben geklopt. Dat gebeurde verspreid over 2015 76.000 keer.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu