Mijn eerste dagen met Android 4.1 Jelly Bean

Redactie
2 juli 2012, 15:31
4 min leestijd
Mijn eerste dagen met Android 4.1 Jelly Bean

Onze eerste indruk van Jelly Bean was erg positief. Na vier dagen met Android 4.1 op de Galaxy Nexus te hebben gespeeld, is mijn mening niet veranderd. Google heeft Ice Cream Sandwich, één van de grootste mijlpalen in Android, de update gegeven die het besturingssysteem nodig had. Binnen één jaar is Android enorm volwassen en zelfverzekerd geworden.

Lees verder na de advertentie.

Ja, Project Butter heeft wel degelijk effect

In de paar dagen dat ik Jelly Bean uitgebreid heb uitgetest, bleek Project Butter echt te werken. Het swipen tussen homescreens en in de app-drawer heeft nog nooit zo vloeiend verlopen. Ook het weg-swipen van programma’s in het multitasking-menu is een stuk sneller geworden: dat ging voor mijn gevoel bij Ice Cream Sandwich altijd net iets te langzaam. Project Butter moet je daarom ook vooral echt voelen in plaats van zien. Het Engelse woord ‘snappy’ is de juiste beschrijving voor de vernieuwde animaties in Jelly Bean, die vloeiender ogen maar ook gewoon een stukje sneller zijn ingesteld.

Daarnaast is het scrollen in de webbrowser (ik gebruik zelf Chrome voor Android) echt enorm verbeterd. Ik bezoek vaak volledige websites op mijn toestel in plaats van de mobiele websites, die ik maar karig vind op een 4+ inch scherm, en een website als The Verge kun je zonder haperingen bekijken. Overigens merk ik nog steeds een lag in de XDA-app, maar dat ligt aan de app zelf. De Google+ app is een goed voorbeeld van een vrij zware app waar je écht zonder lag doorheen kunt scrollen: een verademing.

Nieuwe notificaties gaan het verschil maken

De notificaties in Jelly Bean gaan een stapje verder dan de ook al zeer degelijke notificaties in Ice Cream Sandwich. In de notificatiebalk heb je voortaan de mogelijkheid om speciale acties uit te voeren, zoals direct een screenshot delen, een gemiste oproep beantwoorden of een snippet van je Gmail-bericht weergeven. Als je nagaat dat elke ontwikkelaar toegang heeft om hun eigen functies te maken, kan dit één van de grootste en belangrijkste veranderingen voor Android gaan betekenen. Vanaf Android 4.1 wordt de notificatiebalk hét belangrijkste onderdeel van je toestel.

Kleine verbeteringen

Naast een reeks geüpdate apps (Google+, Google Navigatie, Google Maps, Chrome voor Android) is ook de galerij-app vernieuwd. En dat was flink nodig. Je had in Ice Cream Sandwich namelijk geen snelle mogelijkheid om vorige foto’s te verwijderen, waardoor je constant tussen de camera en galerij-app wisselt. Ik ben zelf niet zo’n ster in foto’s maken, waardoor ik er vaak tien achter elkaar schiet. Dan moet er wel één bruikbare foto tussen zitten. Met de nieuwe galerij-app kun je gemakkelijk wisselen tussen de camera en je geschoten foto’s, die je verwijdert door een swipe naar boven of beneden te maken. Dat werkt een stuk gemakkelijker, maar voelt ook veel sneller aan.

Een andere leuke functie in Jelly Bean is de ingebouwde muziekwidget (zie screenshots boven) die nummers kan herkennen. De widget herkende redelijk wat nummers en maakt Soundhound en Shazam voor mij overbodig.

Google Now, alleen nog niet nu

De grote nieuwe functie Google Now is in Nederland nog maar heel beperkt beschikbaar. De kaarten Weer en Agenda worden weergegeven, de rest (nog) niet. Hierdoor is Google Now eigenlijk totaal niet van toepassing op Nederlandse toestellen, terwijl juist iedereen zeer onder de indruk is van de nieuwe Android-functie. Als je de taal op Engels (US) zet, kun je overigens wel gebruik maken van Google Now. Het enige nadeel is dat Nederlandse spraakherkenning dan niet meer werkt.

https://www.youtube.com/watch?v=pPqliPzHYyc&feature=player_embedded

Verbinding

De nieuwe radio (software voor de antenne) in Jelly Bean brengt ook wat verbeteringen. Ik merkte in de eerste indruk op dat mijn GSM-signaal was verslechterd. Dat is onjuist. Ik heb nog steeds redelijk ontvangst in mijn huis, maar ongeveer één streepje lager dan normaal. Als ik dan mijn Ice Cream Sandwich-rom erbij pak heb ik ongeveer een even sterk signaal (gemeten in dBm), alleen dan met één streepje meer. De grote verbeteringen in de nieuwe radio zijn het niet meer wegvallen van de verbinding (waar de Galaxy Nexus nog wel eens last van kon hebben) en een sterker Wi-Fi-signaal, dat ook zijn signaal behoudt als het scherm is uitgeschakeld.

Schaven aan Ice Cream Sandwich

Google legt de bal bij de ontwikkelaars: zij moeten nu gaan zorgen dat Jelly Bean gaat schitteren. Het Holo-thema van Ice Cream Sandwich gaan we, als we Jelly bean zien, nog wel een tijdje houden. Android 4.1 is nog lang niet volmaakt, maar dat komt voornamelijk door de apps die nog niet voor Jelly Bean zijn geoptimaliseerd. Als de ontwikkelaars ook hun apps écht op Android 4.1 gaan aanpassen, kunnen we het komende jaar hele gave dingen gaan zien.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu