Twijfel je tussen de OnePlus 7 en nieuwere 7T? Android Planet zet de grootste verschillen tussen de twee smartphones onder elkaar en legt uit wat je ervan merkt.
Lees verder na de advertentie.
OnePlus 7 tegenover OnePlus 7T
De OnePlus 7 is in de lente uitgebracht samen met de duurdere en betere OnePlus 7 Pro. Amper een half jaar later lanceert de fabrikant al een opvolger in de vorm van de OnePlus 7T. Die heeft onder andere een beter scherm, meer camera’s en laadt sneller op. Hieronder lees je alles over de belangrijkste verschillen tussen de 7 en 7T.
1. Ontwerp
Aan de voorkant lijken de 7 en 7T als twee druppels water op elkaar. Ze hebben een voorkantvullend display met een kleine notch voor de selfiecamera. De achterkant is wel verschillend. Waar de 7 een verticale cameramodule met twee lenzen heeft, vind je op de 7T een grote ronde module met drie horizontaal geplaatste camera’s.
Het nut van de ronde module is ons niet duidelijk. De 7 Pro heeft ook drie lenzen en gebruikt een minder opvallende verticale opstelling.

In de behuizing van de 7T zit ook een verbeterde trilmotor voor notificaties en feedback tijdens games. Dat is fijn, want de trilmotor van de OnePlus 7 voelde een beetje goedkoop aan.
Een laatste noemenswaardig verschil is de kleur van de smartphone. De OnePlus 7 is alleen beschikbaar in het zwart/grijs, dat spiegelt en een vingerafdrukmagneet is. De OnePlus 7T verschijnt in twee kleuren: Frosted Silver en Glacier Blue, oftewel grijs en blauw. De achterkant is mat afgewerkt en daarom minder gevoelig voor vingerafdrukken.
2. Camera’s
De cameraopstelling van de OnePlus 7 is wat karig. De primaire 48 megapixel-camera schiet via de quad-bayer-techniek mooie 12 megapixel foto’s, maar de dieptesensor heeft beperkt nut. We hadden liever een groothoek- of telelens gehad, camera’s die OnePlus wel in de 7 Pro stopte. De fabrikant heeft dit punt gelukkig aangepakt. De 7T heeft dezelfde primaire lens als de 7 en 7 Pro, en de dieptesensor is weggelaten.
In plaats daarvan heeft de 7T twee andere lenzen. Het gaat om een 16 megapixel-groothoekcamera met een kijkhoek van 117 graden, waardoor er meer op je foto’s past. Met de 12 megapixel-telelens krijg je 2x optische zoom.
Dat is evenveel als de 7 Pro, die drie keer belooft maar in feite twee keer zoomt. De 7T heeft ook een speciale macromodus in de camera-app om objecten tot 2,5 centimeter afstand te fotograferen. De 7 kan dit niet. Vanwege technische vereisten is de kans klein dat de macromodus via een update naar de 7 komt.
3. Scherm
Niet alleen de camera’s zijn flink aangepakt, OnePlus heeft ook het scherm op diverse manieren verbeterd. De belangrijkste wijziging is dat het display een ververssnelheid van 90Hz heeft, wat betekent dat het scherm zichzelf negentig keer per seconde ververst. De OnePlus 7 heeft een 60Hz-scherm. De OnePlus 7 Pro heeft wel 90Hz. De hogere ververssnelheid levert een vloeiender beeld, waardoor de smartphone sneller aanvoelt en je rustiger lange teksten kan lezen.
De schermgrootte is gegroeid van 6,47 inch naar 6,55 inch en de schermverhouding is aangepast van 19,5:9 naar 20:9. Het display is daarom niet breder, maar wel wat langer. Volgens OnePlus houdt het scherm van de 7T veertig procent meer blauw licht tegen en is de piekhelderheid meer dan duizend nits.

De OnePlus 7 heeft een piekhelderheid van ruim 800 nits. Een hogere helderheid betekent dat je het scherm beter kan aflezen in een fel verlichte situatie, bijvoorbeeld wanneer de zon op je hoofd schijnt.
4. Accu en opladen
Omdat de 7T een iets groter scherm heeft dan de 7, is de accu ook groter. De accucapaciteit bedraagt 3800 tegenover 3700 mAh. Het verschil is minimaal, zeker als je weet dat het 90Hz-scherm meer stroom verbruikt dan het 60Hz-display van de OnePlus 7.
De OnePlus 7 laadt op via OnePlus Fast Charge, dat een vermogen van 20 Watt heeft. De 7T komt met een Warp Charge 30T-oplader met een vermogen van 30 Watt. Het opladen gaat daarom stukken sneller. OnePlus belooft dat de accu in dertig minuten van 0 naar 70 procent oplaadt. Overigens is Warp Charge 30T anders dan Warp Charge 30, de oplader van de 7 Pro. Volgens OnePlus is de T-techniek 23 procent sneller.
5. Specificaties
De OnePlus 7 kwam uit met de Qualcomm Snapdragon 855-processor, de krachtigste chip van dat moment. In de zomer werd de Snapdragon 855 Plus aangekondigd, een iets snellere variant die nu in de OnePlus 7T zit. Volgens Qualcomm zijn de grafische prestaties van de 855 Plus 15 procent beter ten opzichte van de 855, wat profijt moet opleveren met het gamen. Omdat de OnePlus 7 al razendsnel is, vragen we ons of af je het verschil gaat merken.
OnePlus verkoopt de 7 met 6GB/128GB of 8GB/256GB werk- en opslaggeheugen. De OnePlus 7T verschijnt alleen met 8GB/128GB geheugen. Dit kun je – net als op de 7 – helaas niet uitbreiden met een micro-sd-kaartje.
Conclusie: OnePlus 7 of 7T?
Eerder dit jaar schreven we in onze OnePlus 7 review dat we de 559 euro kostende smartphone bijna iedereen aanraden. De nieuwe 7T is in de basis hetzelfde toestel met een paar handige verbeteringen. Het scherm oogt fijner door de 90Hz-ververssnelheid, de camera’s zijn veelzijdiger en de accu laadt een stuk sneller op. Daarnaast heeft hij iets betere hardware en krijgt hij – als nieuwer toestel – een half jaar langer software-updates dan de 7.
Het is niet meer dan logisch dat de OnePlus 7T een betere smartphone is dan de 7. De vraag is of je bereid bent de meerprijs te betalen. Het is naar onze mening de moeite waard, maar als je een budget van ongeveer 500 euro hebt, kom je bij de 7 uit. Met de introductie van de 7T gaat de 7 uit het assortiment, en kan je hem voordeliger in huis halen. Een losse OnePlus 7 kost op moment van publicatie 515 euro en is ook afgeprijsd met een abonnement.
Alternatief: OnePlus 7 Pro
Er is nog een derde optie: de OnePlus 7 Pro. Die is qua gebruikservaring sterk vergelijkbaar met de 7T, maar heeft een iets groter display met pop-up selfiecamera. De OnePlus 7 Pro is los te koop vanaf 665 euro. Meer weten? Lees onze uitgebreide OnePlus 7 Pro review of bekijk de videoreview.