Dit moet je weten over de grote reorganisatie bij Google

Gijs Ettes
11 augustus 2015, 8:07
2 min leestijd
Dit moet je weten over de grote reorganisatie bij Google

Googles mede-oprichter Larry Page heeft een grote reorganisatie aangekondigd. De zoekgigant wordt ondergebracht bij het nieuwe moederbedrijf Alphabet, terwijl Android-hoofd Sundar Pichai het stokje van Page overneemt als ceo van Google.

Lees verder na de advertentie.

Reorganisatie bij Google

Page zal samen met Sergey Brin, de andere oprichter van Google, het moederbedrijf gaan leiden. De twee worden respectievelijk ceo en president, en zullen diverse dochterbedrijven, waaronder Google, Calico (project voor levensverlenging), Wing (project voor pakketbezorging door drones) en investeringsbedrijven Venture en Capital overzien zodat deze soepel functioneren. Elk dochterbedrijf heeft zijn eigen ceo: zo wordt Pichai in zijn nieuwe rol de eindverantwoordelijke van Google zoeken, advertenties, Maps, Play, YouTube en Android.

Android-baas Pichai krijgt veel prominentere rol

Pichai krijgt een prominentere rol, al geeft Page in zijn blogpost aan dat hij een ‘licht afgeslankte versie van Google’ gaat leiden. Zo wordt het geheimzinnige onderzoekslaboratorium Google X een apart bedrijf en valt ook de Google Life Sciences-divisie onder moederbedrijf Alphabet.

Vernieuwde focus

Hoewel de reorganisatie bij Google verrassend is, is het een logisch vervolg van de verschuiving die al een tijdje zichtbaar is bij het bedrijf. Zo zijn Page en Brin in toenemende mate geïnteresseerd in de ambitieuze projecten die via Google X en andere bedrijven – die niet direct met de zoekmachine te maken hebben – worden gelanceerd. Met de nieuwe structuur moeten de bedrijven die onder Alphabet vallen, onafhankelijker en succesvoller presteren.

De verschuiving binnen Google was al een tijdje bezig

“Vanaf het begin hebben we altijd gestreefd om meer te doen. En we willen belangrijke en zinvolle dingen doen met de middelen die we hebben”, aldus Page. Dat betekent ook dat er in de toekomst nieuwe producten en diensten bij komen, al is nog niet bekend welke nieuwe dochterbedrijven onder Alphabet gaan vallen.

In de blogpost van Page was overigens nog een geinige easter egg verstopt: een verborgen link naar de website Hooli.xyz, een duidelijke referentie naar het Google-achtige bedrijf uit de tv-show Silicon Valley. De link – die strikt genomen in strijd is met de voorwaarden van Google – is in onderstaande tekst op de woorden ‘our drone delivery effort’ te vinden. Hooli.xyz is de zogenoemde ‘moonshot divisie’ binnen Hooli, vergelijkbaar met Google X.

Sergey and I are seriously in the business of starting new things. Alphabet will also include our X lab, which incubates new efforts like Wing, our drone delivery effort. We are also stoked about growing our investment arms, Ventures and Capital, as part of this new structure.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu