Rechtbank geeft Samsung gelijk in zaak van Consumentenbond over updatebeleid

Thomas Haenen
30 mei 2018, 16:12
2 min leestijd
Rechtbank geeft Samsung gelijk in zaak van Consumentenbond over updatebeleid

Samsung wordt niet gedwongen om vaker en langer updates uit te brengen voor zijn smartphones, zo heeft de rechtbank vandaag beslist. Daarmee wordt een bodemprocedure tussen de Consumentenbond en Samsung afgesloten.

Lees verder na de advertentie.

Uitspraak rechtszaak Samsung en Consumentenbond

De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de bodemprocedure die de Consumentenbond in maart tegen Samsung is gestart. Uiteindelijk is Samsung volledig in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank zijn Samsung-smartphones voldoende veilig, en biedt de fabrikant genoeg updates en ondersteuning voor zijn toestellen.

goedkope android-smartphones

Volgens de Consumentenbond was het updatebeleid van Samsung (en andere Android-fabrikanten) gebrekkig. Het bedrijf spande in 2016 al een kort geding aan tegen de fabrikant, dat het toen verloor. Daarna volgde deze bodemprocedure. Het bedrijf biedt volgens de bond te korte ondersteuning op de smartphones die het verkoopt. De bond eiste van Samsung dat alle toestellen die het bedrijf uitbrengt moeten kunnen rekenen op updates tot minimaal vier jaar na hun release. Daarbij gaat het zowel om beveiligingsupdates als de grotere Android-updates die Google vrijgeeft.

Reactie Samsung: “Verheugd”

Een woordvoerder van Samsung zegt “verheugd” te zijn over de uitspraak van de rechtbank. “Het vonnis onderstreept dat onze aanpak werkt om smartphones veilig te houden,” aldus Gert Jan ter Haar, hoofd technisch productmanagement van Samsung Nederland. “Uiteraard zullen wij ervoor zorgen dat ook in de toekomst onze smartphones veilig blijven.”

Sinds het eerste kort geding van de Consumentenbond in 2016 heeft Samsung al stappen gezet om zijn updatebeleid te verbeteren. Zo brengt het bedrijf inmiddels maandelijks beveiligingsupdates uit voor veel van zijn smartphones. Niet alleen vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S9, maar ook oudere en goedkope toestellen als de Galaxy A5 (2017) worden nog ondersteund.

Gebrekkige Android-updates bij veel fabrikanten

Daarmee heeft het bedrijf een flink streepje voor op concurrenten als HTC, LG en Motorola, die dergelijke updates vaak hooguit eens per kwartaal uitrollen. Kleinere fabrikanten zoals Alcatel, Wiko en Asus brengen zelfs nooit updates uit voor een groot deel van hun aanbod.

Daarentegen doet Samsung het nog altijd slechter dan grote concurrent Apple. De iPhone 5S, die vijf jaar oud is, ontvangt nog altijd iOS-updates van het bedrijf. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Samsung voor de software ook deels afhankelijk is van Google en chipmakers, waardoor sommige Android-updates niet geschikt zijn voor oudere smartphones en onderdelen.

Voorlopers op Android-gebied zijn onder andere Sony en Nokia. Zo garandeert Nokia drie jaar lang beveiligingsupdates voor al zijn smartphones, en twee jaar lang grotere updates. Die belofte geldt zelfs voor de allergoedkoopste Nokia-toestellen, met een adviesprijs van minder dan 100 euro.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu