Let op: De Samsung Galaxy S9 is end of life: de smartphone heeft in maart 2022 de laatste beveiligingsupdates ontvangen. Wie op zoek is naar een nieuwe Android-smartphone doet er verstandig aan te gaan voor een recenter model, omdat deze langer wordt ondersteund met belangrijke Android-veiligheidsupdates. Voor de hand liggende alternatieven zijn de meest recente opvolgers van het toestel, zoals de Samsung Galaxy S24 en Galaxy S24 Plus.
Samsung Galaxy S9: krachtige smartphone met topcamera
De Samsung Galaxy S9 is het topmodel uit 2018 van de Zuid-Koreaanse fabrikant. De smartphone biedt een voorkantvullend scherm met vingerafdrukscanner, degelijle camera en prima hardware. Zoek je een groter toestel met iets betere camera, dan moet je bij de Samsung Galaxy S9 Plus zijn, de grotere en iets betere broer.
Alles over de Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 specificaties
- Voorkantvullend 5,8 inch-scherm met QHD-resolutie
- Kleinere broertje van de Samsung Galaxy S9 Plus
- 12 megapixel-camera achterop met superslowmotion-video’s
- Draait op Android 10 en ontvangt regelmatig beveiligingsupdates
- Krachtige Exynos 9810-chip en 4 of 6GB werkgeheugen
- 64GB aan uitbreidbare opslagruimte
- AR Emoji om je gezicht in een 3D-model te zetten
Samsung Galaxy S9 komt in twee formaten
In 2017 bracht Samsung twee versies van zijn vlaggenschip uit. Naast de 5,8 inch-Galaxy S8 is er ook de 6,2 inch-Galaxy S8 Plus. De twee smartphones zijn identiek qua hardware en verschillen enkel in formaat. Dat herhaalt Samsung ongeveer met de Galaxy S9. Sterker nog: ook hier heb je wederom de keuze tussen een 5,8 inch- en 6,2 inch-model.
Wel heeft de camera een flinke upgrade gekregen. De grotere Galaxy S9 Plus heeft een dubbele camera, net als de Galaxy Note 8 en Note 9. Dat geeft wat extra opties, maar betekent niet dat de camera van de reguliere S9 slecht is. Integendeel: Samsung rust zijn vlaggenschepen altijd uit met een uitstekende camera.
In Nederland is bovendien de Galaxy S9 Duos beschikbaar, die plek heeft voor een tweede simkaart. Daarmee kun je kiezen tussen het plaatsen van een geheugenkaart of een extra simkaart. Zo ben je bereikbaar op twee mobiele nummers tegelijk. Een dual-sim-smartphone als deze is handig als je bijvoorbeeld aparte simkaarten hebt voor werk en privé, of als je een extra abonnement hebt voor mobiele data in het buitenland.
Scherm: voorkantvullend met vingerafdrukscanner
Ook het scherm van de ‘gewone’ Galaxy S9 is dik in orde. Samsung heeft gekozen voor een voorkantvullend display, dat doorloopt in de randen. De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant, maar heeft een ander plekje gekregen. Hij zit namelijk niet naast, maar onder de camera. Een veel logischere positie, omdat je ‘m dan makkelijker op de tast vindt.
Verder heeft Samsung de irisscanner verbeterd, waardoor hij nu sneller én veiliger werkt ten opzichte van zijn voorganger.. Activeer je deze functie, dan ontgrendel je de telefoon door simpelweg in de camera te kijken. Dit kon op de Galaxy S8 ook al, maar werkte lang niet altijd, en bovenal erg traag.
Flink verbeterde camera
Terwijl andere fabrikanten al geruime tijd dubbele camera’s achterop bieden, was het in 2018 voor Samsung nog een vrij nieuwe technologie. De Galaxy Note 8 was eind 2017 de allereerste Samsung-smartphone met een extra lens. Nu heeft ook de Galaxy S9 Plus er eentje. Met de extra lens kun je inzoomen zonder kwaliteitsverlies, of achteraf de focus van je foto’s aanpassen.
De camera wordt tevens uitgerust met ondersteuning voor superslowmotion, of 960 frames per seconde. Daarmee krijg je de kleinste details van elke beweging in beeld. Het is vergelijkbaar met Sony’s Xperia XZ Premium, die dit ook doet.
Dit brengt de verbeterde camera
De belangrijkste verbetering van de Galaxy S9 heeft te maken met de camera. Het paradepaardje is super slow-mo, waarmee je beelden tijdelijk met 960 frames per seconde vastlegt. Dat klinkt ingewikkeld, maar komt er op neer dat je een filmpje met extreme vertraagde beelden vastlegt. Perfect voor een actieshot, of als je een ander spectaculair moment extra goed wil vastleggen.

Daarnaast presteert de camera van de Galaxy S9 beter in het donker. Dit komt door het variabele diafragma van f/1.5 en f/2.4. Ook dat klinkt lastig, maar werkt opvallend simpel. Ziet de smartphone dat je in donkere omstandigheden meer licht nodig hebt, dan wordt de ‘iris’ automatisch groter. Net zoals het menselijk oog, dus.
Tot slot nieuw is AR Emoji, een functie die Samsung bij Apples Animoji lijkt af te hebben gekeken. Met de feature verander je je eigen gezicht in een 3d-beeld, die je gezichtsuitdrukkingen en emoties vastlegt. Dit beeld kun je dan vervolgens delen met je vrienden en familie.
Lees verder na de advertentie.
Software: Android 10
De Samsung Galaxy S9 werd met Android 8.0 (Oreo) aan boord geleverd, maar draait inmiddels op Android 10. Dat is overigens ook de versie waarop het toestel blijft steken, want hij krijgt geen update naar Android 11.
Een kleine troost is dat de Samsung Galaxy S9 wel nog regelmatig beveiligingsupdates ontvangt. Deze patches worden een stuk minder breed uitgemeten in de pers, maar zijn wel degelijk belangrijk. Beveiligingsupdates houden allerlei narigheid als adware, malware, virussen en ransomware buiten de deur.
Over Android legt Samsung overigens zijn skin heen: One UI. De schil verandert het uiterlijk van Googles mobiele besturingssysteem aanzienlijk, maar is vloeiend in gebruik. De Samsung Galaxy S9 draait inmiddels op One UI 2.1. Deze versie introduceert onder meer Quick Share, een functie om snel en simpel bestanden te delen met andere Samsung-telefoons.
De Galaxy-familie
De Samsung Galaxy S9 is de opvolger van de Samsung Galaxy S8, een toestel uit 2017. Het toestel werd in 2019 opgevolgd door de Galaxy S10-lijn, die bestaat uit drie toestellen: Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10 Plus, Samsung Galaxy S10e en Samsung Galaxy S10 Lite. Vervolgens was het in 2020 tijd voor de S20-serie, die maar liefst vier leden heeft: Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20 Plus, Samsung Galaxy S20 Ultra en de Samsung Galaxy S20 FE.
Conclusie Samsung Galaxy S9 (Plus) review
Samsung weet met de Galaxy S9 opnieuw een toestel neer te zetten dat zich makkelijk met de beste smartphones van nu kan meten. De telefoon heeft een uitstekende camera, die vooral bij donkere omstandigheden boven de concurrentie uitsteekt. Het design en scherm zijn nauwelijks veranderd, maar blijven van hoogstaand niveau en maken van de Galaxy S9 een fraaie smartphone.
Wel is het zo dat de camera de enige Ă©chte vernieuwing is, en de verschillen met de Galaxy S8 verder minimaal zijn. De hardware is iets krachtiger, de vingerafdrukscanner heeft een fijnere plek en de behuizing voelt steviger aan. Of dat de upgrade waard is, ligt dan toch vooral aan of je een fanatieke fotograaf bent, die het belangrijk vindt dat zijn smartphone ook in het donker goede foto’s maakt.
Ben je dat niet maar wel op zoek naar een nieuw toestel, dan blijft de S8 een aantrekkelijk keuze, zeker omdat deze telefoon stukken goedkoper is. Voor gebruikers van een ouder toestel is de overstap naar de S9 duidelijk interessanter. Het neemt echter niet af dat de Samsung Galaxy S9 één van de beste smartphones is die je momenteel kunt kopen.
→ Lees verder in de uitgebreide Samsung Galaxy S9 review
Samsung Galaxy S9 kopen
De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus zijn sinds 16 maart 2018 verkrijgbaar in de Benelux. Het toestel komt in diverse kleuren: zwart, lichtblauw, goud, lila paars, zilverblauw, blauw en grijs.
De Galaxy S9 had een adviesprijs van 849 euro, terwijl de Galaxy S9 Plus voor 949 euro werd verkocht. Inmiddels zijn de S9-toestellen niet meer verkrijgbaar in de Nederlandse winkels. Toch op zoek naar een mooie Samsung-smartphone? Bekijk dan onze toplijst met beste Samsung-smartphones van dit moment.