De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Populair Xposed Framework laat je alles aan je Android aanpassen

Redactie
4 oktober 2015, 11:00
3 min leestijd
Populair Xposed Framework laat je alles aan je Android aanpassen

Xposed Framework is een add-on voor je Android-smartphone of -tablet die je de software  helemaal naar eigen wens laat aanpassen. Vijf vragen over het enorm populaire framework voor Android.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is Xposed Framework?

Xposed Framework is een zogeheten framework voor Android waarmee je modules kunt toevoegen die het systeem aanpassen. Simpel gezegd: het is een soort geavanceerde Android-app waarmee je onderdelen van Android kunt aanpassen. Dat kan al langer, bijvoorbeeld met een launcher, maar Xposed Framework laat je tot diep in Android features aanpassen, zoals het versterken van het geluid tot het aanpassen van de icoontjes in de notificatiebalk.

De app van  Xposed Framework wordt echter wel op een speciale manier geïnstalleerd, waardoor de app meer rechten heeft dan een normale app.  Xposed Framework werkt nauw samen met  de interne lagen van het Android-systeem, waardoor je vrijwel alles kunt aanpassen wat je wilt. De veranderingen worden opgeslagen in het geheugen, waardoor je na het uitschakelen van een module en vervolgens een reboot de veranderingen weer ongedaan kan maken.

2. Door wie wordt Xposed Framework ontwikkeld?

Xposed Framework wordt onderhouden door twee ontwikkelaars:  rovo89 en Tungstwenty, die beiden actief zijn op technologieforum XDA Developers. Daarnaast is de code vrij beschikbaar op Github, waardoor iedereen kan bijdragen aan Xposed Framework. Ook zijn er honderden ontwikkelaars die modules maken, die vervolgens in de app van  Xposed Framework kunnen worden geladen en geactiveerd.

3. Wat kun je met Xposed Framework?

Xposed Framework heeft enorm veel handige modules die je kunt downloaden en activeren. Neem bijvoorbeeld een module die het  maximum van het volume oprekt, een module die alle ontvangen Snapchat-media opslaat of een module die ervoor zorgt dat YouTube-video’s op de achtergrond door blijven spelen – handig voor het luisteren naar YouTube-afspeellijsten met muziek.

xposed2

Daarnaast zijn we erg te spreken over de module GravityBox, een soort verzameling van verbeteringen die in één module worden samengevoegd. Met GravityBox kun je bijvoorbeeld de acties van je hardware-toetsen aanpassen, statusicoontjes aanpassen of de led tijdens het opladen uitschakelen. Een andere handige module is  XPrivacy, waarmee je per app kunt instellen welke rechten ‘ie krijgt. Hiermee haal je de privacyfeatures van Android Marshmallow  naar toestellen met een oudere Android-versie.

4. Hoe installeer ik Xposed Framework?

Xposed Framework is een apk-bestand (download) dat je kunt installeren op Android-smartphones en -tablets met root-toegang. Bij Android Planet schreven we al eerder over Android rooten en hoe je dat het beste kunt doen. Door het apk-bestand vanaf de opslagruimte te installeren, kun je Xposed Framework op je geroote toestel gebruiken. Vervolgens heb je de mogelijkheid om modules toe te voegen. Dat gaat allemaal via de app. Het is daarbij verstandig om een back-up (Nandroid) te maken voordat je Xposed Framework installeert, omdat er heel soms complicaties kunnen optreden.

5. Tast Xposed Framework mijn garantie of firmware-updates aan?

Ja, het gebruik van Xposed Framework zorgt ervoor dat je tijdelijk geen garantie hebt of firmware-updates kunt ontvangen. Dat komt echter niet door Xposed Framework, maar door het rooten. Het rooten van je smartphone is legaal, maar bij veel fabrikanten vervalt dan wel de garantie. Het is  echter mogelijk om het rooten van je smartphone ongedaan te maken, waardoor de garantie weer geldt. Dit is slim om te doen voordat je een smartphone ter reparatie opstuurt.

Het installeren van een officiële firmware-update is veelal ook niet meer mogelijk met root-toegang.  Het updatesysteem herkent dat het toestel over root-rechten beschikt, waardoor het updateproces niet altijd wordt uitgevoerd. Daarnaast past Xposed Framework dusdanig het systeem aan, dat veranderingen door een firmware-update voor complicaties kunnen zorgen. Bij het installeren van een firmware-update is het dus verstandig om zowel Xposed Framework te deïnstalleren en root-toegang in te trekken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu